A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: itt az ideje, hogy a zsírszegény étrend összeállítása mellett arra is figyeljünk, hogy ne pótoljuk szénhidrátokkal a csökkent zsírfogyasztást.
Antal Emese hangsúlyozta: már évek óta gyanítják, hogy a bevitt zsír mennyiségénél sokkal fontosabb annak minősége. A legfontosabb, hogy inkább növényi zsiradékot fogyasszunk az állati eredetű helyett.
A halak, vagy az olajos magvak viszont telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek megvédenek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
Antal Emese szerint ettől függetlenül nincs leáldozóban a zsírszegény diéta. Egyes kutatások szerint a napi elfogyasztott energiamennyiségnek legfeljebb a 30 százaléka származhat zsírból.
Szerinte azonban a zsírbevitel csökkentése mellett ugyanilyen fontos az is, hogy a kieső energiát ne szénhidráttal pótoljuk.
Döbbenetes látvány Németországban, nálunk is nagy a veszély