eur:
393.55
usd:
356.59
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az úszószövetség bejelentést tett Milák Kristófról

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint sportolóik felülmúlták az elvárásokat a párizsi olimpián. A sportvezető elnézést kért Milák Kristóftól.

"Büszke vagyok a teljes olimpiai csapatra, természetesen különösképpen az úszókra, akik a történelmi belgrádi Európa-bajnokságot követően, ami után azt mondtuk, kezeljük helyén az ott megszerzett huszonhét érmet, Párizsban felülmúlták az elvárásainkat" - mondta Wladár Sándor a szövetség hétfői sajtótájékoztatóján.

A magyar úszók három arany- (Kós Hubert 200 m hát, Milák Kristóf 100 m pillangó, Rasovszky Kristóf 10 km), valamint egy-egy ezüst (Milák Kristóf 200 m pillangó) és bronzérmet (Betlehem Dávid 10 km) szereztek a francia fővárosban, ezen kívül két negyedik, valamint egy-egy ötödik, hatodik és nyolcadik hellyel összesen 39 pontot gyűjtöttek, ezzel a legeredményesebb magyar olimpiai sportág volt a játékokon. Összességében ez minden idők ötödik legjobb magyar úszóteljesítménye az olimpiákon.

Sós Csaba, a medencés úszók szövetségi kapitánya kiemelte, hogy az elmúlt években többször is "hangoztatott" generációváltás megtörtént, amit jól mutat, hogy Kós Hubert és Rasovszky Kristóf személyében két új olimpiai bajnokot avattak, illetve a Tokióban negyedik "veteránokat", Kapás Boglárkát, Verrasztó Dávidot és Kenderesi Tamást, Betlehem Dávid és Németh Nándor "váltotta le". Hozzátette, hogy a keret több mint fele, 12-en is olimpiai döntőt úsztak, ami egy kiváló arány.

Szántó Dávid, a szövetség nemzetközi igazgatója hangsúlyozta, minden olimpikont maximálisan támogatott a szövetség, a párizsi olimpián például a versenyhelyszínhez közel bérelt apartmanokat, hogy a legjobbaknak nem kelljen minden nap a falutól ingázniuk.

Az olimpiai bajnokokat Kós Hubert képviselte személyesen, aki két nap múlva utazik vissza az Egyesült Államokba, ahol folytatja tanulmányait és a felkészülést:

"Még mindig hihetetlen kimondani, hogy olimpiai bajnok vagyok. Idén a nyaralás kimarad, hiszen már megyek is vissza Amerikába, az év végén pedig jön a budapesti rövidpályás világbajnokság, amire szeretnék a lehető legjobb felkészülni" - mondta Kós.

Rasovszky Kristóf videós kapcsolaton keresztül számolt be arról, hogy ebben az évben azt tervezete, hogy mindhárom világversenyen - amire valószínleg már soha nem lesz példa -, azaz a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon és az olimpián is dobogóra tudjon állni, és ugyan a belgrádi kontinensviadalon "csak" csapatban lett aranyérmes, előzetes aláírta volna ezt a forgatókönyvet.

Betlehem Dávid már párjával, a női nyíltvízi úszók között ötödik Fábián Bettinával nyaral, mint videóban elmondta, mindketten túl vannak már a Szajna okozta rosszulléteken, és a pihenésre koncentrálnak.

Milák Kristóf nem ment el

Ugyan a sajtótájékoztatóra meghívást kapott Milák Kristóf, nem vett részt az eseményen, Wladár Sándor pedig újságíró kérdésére hosszabban beszélt a kétszeres olimpiai bajnokról.

A szövetség elnöke kijelentette, a korábbi sajtóhírek alapján lehetett néhány ember, aki tudta, hogyan készül a klasszis, azonban Magyar Úszó Szövetségnek továbbra sincs információja arról, hogy a Honvéd versenyzője kivel, mikor és hol edzett.

Wladár Sándor kijelentette, a szövetség továbbra is mindent megad majd a Párizsban "hőssé váló" Milák Kristófnak a folytatáshoz, ugyanakkor kezdeményezni fogja egy "hivatalos kapcsolattartó" megjelölését.

Az elnök elnézést kért Miláktól egy nagy port kavart októberi kijelentése miatt,

ugyanakkor azt elmondta, hogy ezt egy olyan időszakban tette, amikor Milák éppen a szövetség segítségével jelentette be visszatérését, az 500 millió forintból megrendezett, az ő arcával reklámozott világkupa-versenyen, amin azonban végül nem vett részt.

Acsarkodás

A MÚSZ elnöke reagált arra a levélre is, amelyet Hosszú Katinka fogalmazott meg az olimpia közben, s amiben a háromszoros olimpiai bajnok lemondásra szólította fel az elnökséget, mert Milák állapotáról szóló nyilatkozatokkal "információkat szolgáltatott" Bob Bowmannek, a Léon Marchand-t is felkészítő legendás trénernek.

Budapest, 2022. június 21.
Hosszú Katinka (b) és Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás előfutamai közben a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én.
MTI/Illyés Tibor
Budapest, 2022. június 21. Hosszú Katinka (b) és Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás előfutamai közben a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Illyés Tibor

"A játékok közepén egy ilyen acsarkodó nyilatkozat a legnagyobb károkat tudja okozni az olimpiai csapatnak. Azt, hogy engem mindenféle üzenetben kritizál, nyelem, de már nem sokáig" - mondta az elnöke, aki elárulta, hogy Hosszú az ő elnöki döntésével kaphatott meg minden felkészülési támogatást úgy, hogy nem úszta meg az olimpiai szintet, de bízott abba, hogy kijut a hatodik olimpiájára, ezért a szervezet állta több külföldi edzőtáborát és versenyét is.

Ezzel a témával kapcsolatban Szántó Dávid megjegyezte, Hosszú vádjai egyszerűen szakmaiatlanok, Bob Bowman minden versenyzőjét - köztük Kós Hubertet is - az utolsó 50-re különösképpen felkészíti, Marchand-nak például a 2023-as világbajnokságon úszott utolsó 50-e is gyorsabb volt 200 méter pillangón, mint Miláknak a 2022-es világcsúcsánál a Duna Arénában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 19. 14:54
×
×
×
×