eur:
392.62
usd:
352.06
bux:
73141.98
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke (MOB), Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja (szemben b-j) gratulál az aranyérmes Milák Kristófnak (háttal) a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Új javaslattal állt elő Milák Kristóf ügyében Wladár Sándor, aki Hosszú Katinkának is üzent

A magyar szövetség elnöke szerint a magyar úszók felülmúlták az elvárásokat a párizsi olimpián. Wladár Sándor a szövetség értékelő sajtótájékoztatóján megígérte, hogy továbbra is minden lehetséges támogatást megkap a kétszeres olimpiai bajnok Milák Kristóf, ugyanakkor jelezte, hogy kezdeményezi egy hivatalos kapcsolattartó kijelölését, aki közvetítene a felek között a jövőben.

A magyar úszók három arany- (Kós Hubert 200 m hát, Milák Kristóf 100 m pillangó, Rasovszky Kristóf 10 km), egy ezüst- (Milák Kristóf 200 m pillangó) és egy bronzérmet (Betlehem Dávid 10 km) nyertek a párizsi olimpián, továbbá két negyedik, valamint egy-egy ötödik, hatodik és nyolcadik helyezéssel összesen 39 pontot szereztek a francia fővárosban, ezzel pedig a legeredményesebb magyar sportág lett az úszás az ötkarikás játékokon.

Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség olimpiai értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta, büszke a magyar versenyzőkre, akik véleménye szerint felülmúlták az elvárásokat Párizsban. Emlékeztetett, hogy a csapat több mint fele, azaz tizenkét úszó döntőbe jutott a saját számában, ami szerinte „kiváló arány”. Kiemelte, hogy a teljes magyar küldöttségből három magyar férfi sportoló nyert egyéniben aranyérmet az ötkarikás játékokon, és mindhárman úszók voltak.

Csak a világhatalmaknak, Ausztráliának és az Egyesült Államoknak volt több (négy-négy) egyéni olimpiai bajnoka úszásban a párizsi olimpián, mint hazánknak.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint a magyar sikerekben, eredményekben elévülhetetlen szerepük van az elindított sportágfejlesztő programoknak, az edzőknek és annak a mintegy 1500 oktatóedzőnek, akik a szövetség kötelékében dolgoznak. Kiemelte, hogy a Jövő Bajnokai programból „nőtt ki” Kós Hubert, Milák Kristóf és Betlehem Dávid is. „Tevékenyen hozzátett a magyar rendszer ezekhez az eredményekhez” – jegyezte meg Wladár Sándor.

Arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a Magyar Úszó Szövetségnek továbbra sincs információja arról, hogy az immár kétszeres olimpiai bajnok Milák Kristóf kivel, mikor és hol edzett az olimpia előtt. Mint fogalmazott, a Budapesti Honvéd versenyzője Párizsban nem csupán győztes, hanem hős lett, „a hősök pedig mindig más utakat járnak”. Wladár Sándor megígérte, hogy a többi versenyzőhöz hasonlóan Milák Kristóf is megkap minden elérhető támogatást a jövőben a szövetségtől, ugyanakkor megfogalmazódott egy olyan elvárás a szövetség elnöksége részéről, hogy

jelöljenek ki egy hivatalos kapcsolattartót, aki közvetít a felek között, és átadja a szakmai, felkészülési tervet az adott versenyt megelőzően.

Az úszó szövetség elnöke reagált arra a levélre is, amelyet Hosszú Katinka fogalmazott meg az olimpia alatt, és amelyben a háromszoros olimpiai bajnok lemondásra szólította fel az elnökséget, mert állítása szerint a Milák Kristóf állapotáról szóló nyilatkozatokkal információkat szolgáltatott Bob Bowmannek, a Léon Marchand-t is felkészítő trénernek. A francia úszó négy arany- és egy bronzérmet nyert a párizsi ötkarikás játékokon, és 200 méter pillangón Milák Kristófot megelőzve lett első helyezett. Wladár Sándor úgy fogalmazott, Hosszú Katinkának olimpiai bajnokként tudnia kellett volna, hogy mekkora károkat okozhat azzal, hogy a játékok közepén kiad „egy ilyen acsarkodó nyilatkozatot”. Véleménye szerint ezzel nemcsak az úszókat, hanem a teljes magyar küldöttséget kellemetlen helyzetbe hozta.

A MÚSZ elnöke elárulta azt is, hogy Hosszú Katinka az ő elnöki döntésével kaphatott meg minden felkészülési támogatást úgy, hogy nem is úszta meg az olimpiai szintet. Mint mondta, még nyeli a gyalázkodásokat, de már nem sokáig.

Szántó Dávid, az úszó szövetség nemzetközi igazgatója a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy Hosszú Katinka vádjai azért „szakmaiatlanok”, mert Bob Bowman minden versenyzőjét – köztük Kós Hubertet is – különösképpen felkészíti az utolsó 50 méterre. Emlékeztetett, hogy Léon Marchand-nak például a 2023-as világbajnokságon úszott utolsó ötven métere is gyorsabb volt 200 méter pillangón, mint Milák Kristófé a 2022-ben megúszott világcsúcsánál a Duna Arénában.

(A nyitóképen: Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Fürjes Balázs, a NOB tagja gratulál az aranyérmes Milák Kristófnak (háttal) a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a párizsi olimpián a Nanterre-ben található Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

A háború eddigi egyik legintenzívebb dróntámadása érte Moszkvát, Oroszország fővárosát. A helyi vezetés 10 ellenséges drón lelövését jelentette. Ukrajna közben részlegesen elkezdte kiüríteni Szumi megye lakosságát, 45 ezer embert akarnak kihozni a térségből. Az orosz haderő megkezdte Toreck bekerítését és hamarosan elérhetik Pokrovszkot is - mindkét város Donyeck megyében található. A nap folyamán elfoglalta az orosz hadsereg az 1000 fős lakosságú Zselannét. Oroszország ma bejelentette: többé nem hajlandók tárgyalni Ukrajnával a háború lezárásáról. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×