INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

olimpia 2016

olimpia 2016

kajak-kenu

Storcz: a lányok szereplése felülír mindent

Infostart

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője szerint a nők fantasztikus szereplése minden korábbi várakozást felülmúlt a riói olimpián, ezáltal a csapat teljesítményét is "elvitte".

"Összességében elégedett vagyok, persze van egy kis hiányérzetem, de a lányok annyira elviszik az egész válogatott teljesítményét, hogy az minden mást felülír" - nyilatkozta a sajtó képviselőinek Storcz Botond, hozzátéve, hogy a férfiaknál a Tótka Sándor, Molnár Péter K-2 200 méteres egység három századdal, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert 1000 méteres kenus duó pedig két tizeddel maradt le a bronzéremről.

"Persze, jó lett volna, ha szerzünk még érmeket, de legyen inkább csak három aranyérmünk, mint mondjuk négy ezüstünk és egy aranyunk." - fogalmazott a szakember.

A brazíliai metropoliszban Kozák Danuta K-1 500 méteren, párosban Szabó Gabriellával, valamint a Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával kiegészült négyes tagjaként is aranyérmet szerzett.

A nőkről szólva Storcz Botond hangsúlyozta, hogy tudatosságukban nemcsak a magyar, de a nemzetközi szint fölött járnak.

"Olyan magas szinten fel voltak készülve, hogy abból adódóan lettek ilyen magabiztosak, és hittek a győzelmükben." - mondta. Hozzátette: "abszolút benne van", hogy a dominanciájukat akár négy év múlva, Tokióban is érvényesítsék.

Kozák az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott. A férfiak közül az új-zélandi Ian Ferguson hajtotta végre ezt a bravúrt - azaz, hogy egyesben, párosban és négyesben is nyert - 1984-ben, Los Angelesben. Mellette az orosz Vlagyimir Parfenovicsnak jött össze a triplázás, ő 1980-ban hazai környezetben K-1 500, valamint K-2 500 és 1000 méteren győzött.

"Danuta immáron ötszörös olimpiai bajnokként nemcsak a mezőnyből, hanem az olimpiai családból, a legjobbak közül is kimagaslik. Én elsősorban a professzionalizmusát emelném ki. Természetesen nagyon tehetséges kajakosról van szó, aki nagyon jó technikával fogja meg a vizet és futtatja a hajót, ez pedig párosul egy elképesztő tudatossággal" - mondta Storcz Botond, aki nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az UTE 29 éves versenyzője akár még a legendás, nyolcszoros olimpiai bajnok német Birgit Fischert is befogja.

A szakember megjegyezte, az elmúlt időszakban számos negatív esemény is érintette a sportágat, s mindezek ellenére szép eredményekkel térhetnek haza Rióból.

"Elég komoly mélypontok voltak. Engem személy szerint talán az bántott a legjobban, hogy nem azokról a lányokról szóltak a hírek, akik év közben is ugyanúgy szállították az érmeket." - mondta.

Storcz Botond a következő időszak legfontosabb feladatai között a férfiakkal való munkát jelölte meg: "Meg kell nézni mind a kajakos, mind a kenus szakágban, hogy azt a két tizedet, vagy éppen három századot hogyan tudjuk majd úgy alakítani, hogy legközelebb mi legyünk elöl."

A válogatott vezetőedzője elmondta, a riói játékok legnagyobb tanulsága szerinte az, hogy egy olimpia továbbra is teljesen más verseny, mint a többi, de szerencsére a magyarokat ez nem zavarta meg.

"Az ellenfeleink tudtak hibázni, mi viszont szerencsére nem követtünk el olyat, amit menet közben ne tudtunk volna kijavítani, vagy végzetesnek bizonyult volna. A riválisaink között ugyanakkor volt egy-két olyan kiesés, amely minket is meglepett." - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Már Tokióra előretekintve Storcz Botond azt mondta: a magyar kajak-kenu sport Rio után 25 olimpiai aranyéremmel rendelkezik, s ezt a számot növelni szeretnék.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018