eur:
391.01
usd:
366.95
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szász Emese megszerezte az első aranyérmünket Rio de Janeiróban

Szász Emese, egész napos szenzációs vívására feltéve a koronát, megnyerte az első magyar olimpiai aranyat Rio de Janeiróban. A döntőben a kétszeres világbajnok Rosella Fiamingót győzte le.

A legjobb 32 között a 2013-ban, Budapesten világbajnok Julija Beljajeva volt az ellenfele, akit 15-11-re győzött le.

A 3-as Karióka Aréna zöld pástján zajló asszó elején az észt vívó volt pontosabb, úgy tűnt, Szász nem vette fel a ritmust, de 1-4 után magára talált, és a szünetig 6-5-re fordított. Ezzel alapvetően meg is változott a párharc képe, innentől Beljajeva volt lépéskényszerben. Főleg azután, hogy a második három percben nőtt a különbség: 9-6-os magyar vezetésnél az észtnek összejött egy együttes találat, ezzel együtt továbbra is óvatos maradt, nem mert elindulni, mert előzőleg ilyen akciókból kapott találatokat. Bő egy perccel a második szakasz vége előtt passzivitás miatt az asszóvezető álljt vezényelt, és rögtön következett a harmadik szakasz. Ebben Szász taktikusan őrizte előnyét, így összességében magabiztosan nyert.

"Az első meccs mindig nehéz, soha sincs könnyű dolga az embernek. Az észt lány azért nem gyenge, még ha én a budapesti világbajnokságot leszámítva nem is kaptam ki tőle mostanában. Most is vezetett ellenem, de szerencsére sikerült jól visszajönnöm a meccsbe" - nyilatkozott az összecsapása után.

Arra a kérdésre, hogy mi változott 1-4 után, úgy reagált: "Hát, elkezdtem rendesen vívni".

Az ázsiai párbajtőröző egy fordulóval korábban a csapatban olimpiai és világbajnok kínai Szun Jü-csiét búcsúztatta öttusos győzelemmel, így erős ellenfélnek ígérkezett. Mint kiderült, nem is könnyen adta meg magát, hiába vezetett Szász többször is két találattal, Kang a harmadik szakasz elejéig rendszerint felzárkózott. Onnantól azonban már háromtusos különbségek is kialakultak, 11-8-ra, majd 12-9-re alakult az állás, 14-11-nél pedig már nem volt visszaút a dél-koreai párbajtőröző számára.

Szász Emese határozottan vívott, és az sem zavarta meg, hogy nagy hangzavar volt a csarnokban, mivel a korábban olasz, pár éve brazil színekben versenyző Nathalie Moellhausen éppen a szomszédos páston vívott. Gyakran hangzott fel a "Brasil, Brasil" biztatás és volt éneklés is.

A dél-koreai legyőzése után is ázsiai ellenféllel kerül szembe: a negyeddöntőben a címvédő ukrán Jana Semjakinát búcsúztató japán Szato Nozomival csapott össze. Meglehetősen egyoldalú mérkőzés volt. A fantasztikusan vívó Szász Emese 15-4-re győzött! 

Az elődöntőben a francia Lauren Rembivel csapott össze, s 10-6-ra győzött.  

Az első tust a francia vívó adta, Szász azonban 3-1-re fordított. Az egyperces szünet után Rembi egy tusra zárkózott, majd sokáig nem kezdeményezett egyik fél sem, így az asszót vezető bíró megállította a küzdelmet, és pihenő nélkül következett a harmadik szakasz. Ebben előbb egy "állj" után esett tust próbált "megszerezni" a magyar párbajtőröző, de a videóelemzés nem neki adott igazat. Ez azonban nem zavarta meg, a következő akciójából gyorsan megszerezte negyedik találatát. Hamarosan összejött az ötödik is egy pengekötés és pontos szúrás eredményeként, majd egy perccel a vége előtt a hatodik. A folytatásban viszont kétszer Rembi fejezett be eredményesen akciót, így 21 másodperccel a vége előtt 6-5 volt az állás. Együttes találat következett, 7-6 után pedig Szász rendre jól reagált a lépéskényszerben lévő francia támadására, és 5, 3, illetve 1 másodpercnél is eltalálta Rembit.

Kitörő örömmel fogadta a győzelmet és azt, hogy amiért jött, az érem, már biztosan meglesz neki.

S még ennél is boldogabb volt a döntő után. Olasz riválisa ugyan vezetett az asszó nagy részében, de Emese 12-12-nél utolérte, aztán bevitt még két tust, aztán egy együttes találattal feltette a koronát.

A két, egyformán balkezes vívó fináléját az olasz kezdte jobban, ez első tus az övé volt, majd Szász egyenlítése után kétszer megint pontosan fejezte be akcióját. A folytatásban is maradt az egy-két találatnyi előnye, de a magyar vívó szívósan tapadt rá, 4-6-nál például átványos lábra szúrással csökkentette hátrányát. A második három perc együttes találattal kezdődött, aztán Fiamingo növelte előnyét három gyorsan kivitelezett akcióval, s ezzel már 10-6-ra, majd az ezt követő együttes találattal, 11-7-re vezetett. Szász nehéz helyzetbe került, egylámpás tusokra volt szüksége, ő pedig remek akciókkal egyre csökkentette hátrányát. A második szünet előtt aztán előbb az olasz, majd a magyar volt eredményes.

A harmadik szakasz 12-11-es Fiamingo előnyről indult, de most homlokegyenest az ellenkezője történt annak, mint ami az első pihenő után. Szász Emese ugyanis előbb gyorsan egyenlített, majd a vezetést is átvette (13-12). "Elöl a penge, elöl a penge" - instruálta hangosan tanítványát Kulcsár Győző a pást mögül, a 33 éves párbajtőröző pedig végrehajtotta az utasítást, továbbra is terelte hátrébb riválisát, aki egy pengeváltásból ismét rosszul jött ki, a magyar vívó pedig eltalálta. Innentől egyetlen tusra volt szükség a riói olimpia első magyar aranyérméhez, Szász Emese pedig együttes találattal pontot tett a finálé végére.

A Vasas 33 éves, egyéniben vb-második és -harmadik, Eb-bronzérmes vívója messze a legjobb eredményét érte el olimpián, mivel 2008-ban, Pekingben 12., négy éve, Londonban pedig 25. volt.

A mostani a magyar vívósport 36. aranyérme, női párbajtőrben pedig - Nagy Tímea 2000-es és 2004-es sikere után - a harmadik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×