eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Zelenogorszk, 2018. július 6.Az angol Jesse Lingard, Jordan Henderson és Harry Kane (b-j) válogatottjuk edzésén Zelenogorszkban 2018. július 6-án. Anglia július 7-én Svédország ellen lép pályára az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: Georgi Licovszki

Kane egymaga annyi gólt lőtt eddig, mint a svédek összesen

Két olyan válogatott játszik ma a labdarúgó-világbajnokság szamarai negyeddöntőjében, amelyet csak legelszántabb hívei vártak a torna előtt az elődöntőbe. Pedig Anglia vagy Svédország közül az egyik biztosan ott lesz.

Gareth Southgate válogatottja – a már elődöntős belgák elleni, tartalékos összeállításban elszenvedett vereségen kívül– győzött a tunéziai, majd a panamai válogatott ellen, aztán a nyolcaddöntőben 1-1-es döntetlenre végzett a kolumbiaiakkal. Kilenc góljából a gólkirályi cím biztos esélyesem Harry Kane hatot is szerzett, csak a panamaiak ellen szerzett gólt más, kettőt Stones, egyet pedig Lingard. A többiek annyi góllal segítették eddig a háromoroszlánosokat összesen, ahány büntetőt értékesített a csapatkapitány: hárommal.

Így aztán nem meglepő, ha a svédek első számú taktikai feladata Harry Kane semlegesítése.

Az angol sajtó nagyon optimista, szinte már az elődöntőben látja a válogatottat. Ez lenne mindössze a második alkalom, hogy az angol válogatott idegen földön bejut a világbajnokság legjobb négy csapata közé – s az első 1990 óta.

A háromoroszlánosoknál egyedül Jamie Vardy sérült, még a kolumbiaiak elleni mérkőzésen szedte össze, akkor ezért nem ő hanem Dier lőtte az ötödik büntetőt. Vardy valószínűleg egyébként sem kezdett volna. Southgate számít Dele Alli és Ashley Young játékára, noha egyikük sem teljesen egészséges.

A svédek elsősorban a biztos védekezésükben, valamint a rögzített játékhelyzetek megoldásában bíznak. Annyi gólt szereztek eddig a tornán, amennyit Harry Kane egymaga – hatot. Ezek felét csak akcióból, hármat. A két csapat házi gólkirálya egyaránt a torna legbiztosab tizenegyeslövői közé tartozik: Kane három, Andreas Granqvist két gólt szerzett eddig büntetőből. (Csak az ausztrál Mile Jedinak lőtt még be egynél többet.)

Granqvist arról beszélt a mérkőzés előtt, hogy a svéd futballisták az angol futballon nőnek fel, a hatvanas évek vége óta az ottani tévé rendszeresen mutatja az ango lfutballélvonal mérkőzéseit, sok gyerekneknek, amikor futballozni kezd, az az álma, hogy Angliába kerüljön. Ez – például a mostani keretükből – sokaknak sikerült is. Noha a huszonhármas névsorból most csak öten játszanak brit klubban, korábban többen is játszottak Angliában. Maga Granqvist is, aki a Wigan Athleticben kezdte légióspályafutását, de a legutóbbi öt évben az orosz FK Krasznodar játékosa volt, igaz, a vb után otthon, a Helsingborgs IF-ben folytatja a pályafutását.

A svéd válogatottban egy változás biztosan lesz a svájciak elleni meccshez képest, a jobbhátvéd Mikael Lustig az eltiltása miatt nem játszhat, ellenben visszatérhet Sebastian Larsson. Utóbbi egyike az Angliában futballozóknak, a Hull City immár 103-szoros válogatott középpályása.

A két együttes 24-szer mérkőzött meg eddig egymással. Ezeken kilenc döntetlen mellett nyolc angol és hét svéd győzelem született. Legutóbb, 2012-ben egy barátságos találkozón Svédország Zlatan Ibrahimović négy góljával 4-2-re nyert, az egyik volt Ibra a Puskás-díjra is jelölt, látványos, ollózásos találata. A háromoroszlánosok kifejezetten rossz mérleggel rendelkeznek az északi válogatottak elleni tétmérkőzéseiken: tizenháromból csak háromszor nyertek.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×