eur:
395.52
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Hosszú Katinka erőt demonstrált, Kapás összezavarodott

Hosszú Katinka erőt demonstrált, Kapás összezavarodott

Már a világbajnokság úszóverseinek első délelőttje Hosszú Katinkáról szólt. A háromszoros olimpiai bajnok mellett öt magyar és egy váltó jutott tovább.

Óriási üdvrivalgás fogadta Hosszú Katinkát a Duna Arénában, a vizes világbajnokság úszóversenyinek első napján. A háromszoros olimpiai bajnok meg is szolgálta a közönség szeretetét, és 2.07.49 perces idővel, hatalmas fölénnyel nyerte az előfutamot kedvenc számán, 200 méter vegyesen. Összesítésben rajta kívül más nem tudott 2:10-en belülre kerülni, ez is jelzi, hogy toronymagas esélyes. A másik magyar, Jakabos Zsuzsanna a 11. helyen (2:12.10 p) jutott tovább a délutáni elődöntőbe.

Szintén érdekelt lesz az elődöntőben Szilágyi Liliána 100 m pillangón, mivel a 10. időt (58.00 mp) érte el.

„Az 58.00-ás idő nem rossz így reggelre, az első úszás sosem könnyű. Még kicsit szokni kell a medencét is, fel kell mérnem saját magamat is, de összességében

nagyon élveztem a futamot, fantasztikus hangulat uralkodik a lelátókon

már kora délelőtt. Kíváncsian várom a folytatást, az elmúlt időben Amerikában készültem egy teljesen új metódus mentén, így egyelőre nem nagyon tudom megítélni, hogy jó formában vagyok-e vagy sem. Lényeg, hogy megvan az elődöntő, délután is odateszem magam, meglátjuk elég lesz-e a döntőre” – mondta a vb honlapjának.

Bemutatkozott a világbajnokságon Cseh László is: 50 m pillangón 23.41 másodperccel futamában harmadik lett, a nyolcadik helyen lépett tovább.

"Ötvenen első eredménynek ez tökéletes.

Fantasztikus volt hazai közönség előtt versenyezni. Nagyon örülök, mert bent vagyok a középdöntőben, de úgy érzem még maradt bennem, úgyhogy délután és a többi számban is a maximumot szeretném majd nyújtani” – mondta a nyolcadik vb-jén induló klasszis.

Egy másik világbajnok budapesti debütálása már nem sikerült ilyen jól. Gyurta Dániel 100 m mellen lemaradt az elődöntőről: 1:00.76 perces eredménnyel futamában a nyolcadik, összesítésben a 26. helyen végzett.

"Nagyon jónak éreztem az első úszásom, de a második hosszon kicsit kapkodtam, majd meg kell néznem az edzőmmel. A fő számom a 200 méter, így ez inkább arra volt egy nagyon jó bemelegítés. Mindenesetre bízom benne, hogy csütörtökön tovább tudok jutni” – jelentette ki az olimpiai bajnok, aki az utóbbi időben sérüléssel is bajlódott.

Négy számban egyből a döntőbe lehetett jutni. Női 400 gyorson ez két magyarnak is sikerült. A 15 éves Késely Ajna futamában 4:06.48 perccel harmadik lett, s nyolcadikként került az esti fináléba. Az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka szintén harmadikként ért célba, 4:05.93 perccel, ezzel ötödikként döntős. A legjobb időt, ahogy arra számítani lehetett, Katie Ledecky érte el 3:59.06 perces világbajnoki csúccsal.

Kapás Boglárka úgy nyilatkozott, kicsit összezavarodott a fantasztikus hangulattól, majd észbekapott, hogy "itt úszni is kell". Hozzátette, a délutáni döntőben elsősorban élvezni szeretné az úszást.

"Hihetetlen nagy energiát adott, hogy ennyi magyar szurkol nekem. Háromszáz méterig még nem igazán éreztem a fáradtságot, viszont az utolsó százon már nagyon, de folyamatosan próbáltam úgy teljesíteni mintha ez már a döntő lenne. Apukámmal is azt beszéltem meg, hogy megpróbálom majd becsapni úszás közben az agyam, mintha délután lenne. Elképesztően örülök, mert majdnem megdöntöttem a saját egyéni rekordomat. Remélem a továbbiakban még tovább tudom javítani ezt az eredményt” – mondta Késely Ajna.

Férfi 400 gyorson Kalmár Ákos világbajnoki újoncként 3:51.35 perccel a 22. lett, vagyis nem jutott tovább.

Ott lesz az esti fináléban a férfi 4x100-as gyorsváltó. A Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd összeállítású egység futamában harmadik helyen végzett az Egyesült Államok és Olaszország mögött 3:13.28 perccel, ami új országos csúcs. Ezzel összesítésben az ötödik helyen kerültek döntőbe a magyarok.

A nők hasonló számában a Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású váltó 3:38.90 perccel a kilencedik helyen végzett, így éppen, 61 századdal lemaradt a fináléról.

A délutáni program

elődöntők, döntők 17.30:

férfi 400 m gyors (döntő)

női 100 m pillangó (elődöntő)

férfi 50 m pillangó (elődöntő)

női 400 m gyors (döntő)

férfi 100 m mell (elődöntő)

női 200 m vegyes (elődöntő)

férfi 4x100 m gyorsváltó (döntő)

női 4x100 m gyorsváltó (döntő)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×