eur:
387.37
usd:
357.46
bux:
67927.09
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nizza, 2018. május 31.Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy nizzai edzésen 2018. május 31-én. A francia válogatott a június 14-én kezdődő orszországi világbajnokságra készül. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Érdekes Eb-múlt: sikeres futballisták a válogatottak kispadján

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya különleges sikert érne el az idei Európa-bajnokság megnyerésével: ő lenne a futballtörténelem első alakja, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világ- és Európa-bajnoknak is mondhatja magát. De kik vettek részt rajta kívül játékosként és szövetségi kapitányként is a kontinensbajnoki tornákon? Eb-történet érdekességeink második része.

Franz Beckenbauer volt az első Eb-szereplő szövetségi kapitány, aki korábban játékosként részt vett a kontinenstornán. 1972-ben nyert, 1976-ban ezüstérmes volt a Nationalelffel, 1988-ban az elődöntőben esett ki a nyugatnémet válogatottal, immár szövetségi kapitányként az Eb-n. Két évvel később világbajnoki címet nyert csapata élén, így csak az Eb-arany hiányzik a kollekciójából.

Az 1988-as Eb-n Jack Charlton, a Zsiráf vezette az íreket, az egykori világbajnok angol védőt benevezte Sir Alf Ramsey az 1968-as Eb-négyes döntőre, de ott nem lépett pályára.

A svédországi Eb a következő dátum, 1992-ben Michel Platini, Anatolij Bisovec és Berti Vogts lépett Ferenc császár nyomába. Platini, 1984 Európa-bajnoka, a francia, Bisovec, 1968 negyedik helyezettje, a Független Államok Közössége válogatottját vezette. Berti Vogts 1972-ben benevezett, de nem játszó futballista volt a megnyert belgiumi négyes döntőben, 1976-ban pedig ezüstérmes lett. Szövetségi kapitányként 1992-ben ezüstérmet vitt haza Svédországból, 1996-ban aranyat Angliából.

2000-ben, a holland–belga közös rendezésű Európa-bajnokságon a húsz évvel korábban csapatkapitányként futballozó Kevin Keegan dirigálta szövetségi kapitányként a háromoroszlánosokat. A játékosként világ- és Európa-bajnok, Eb-negyedik Dino Zoff alig maradt le a torna megnyeréséről a Squadra Azzurrával. Elődöntős lett Frank Rijkaard a hollandokkal, aki játékosként 1988-ban Európa-bajnok, 1992-ben elődöntős volt az Oranjéval. A szlovénokat dirigáló Srečko Katanec 1984-ben a jugoszláv válogatott színeiben volt Eb-résztvevő.

A 2004-es, portugáliai Európa-bajnokság 16 szövetségi kapitányából mindössze kettőnek volt korábbi Eb-s játékosmúltja: a német Rudi Völlernek (1984, 1988, 1992, utóbbi tornán ezüstérmes) és a dán Morten Olsennek (1984, 1988, előbbin elődöntős).

2008-ban háromnak, köztük volt a húsz évvel korábban Európa-bajnok, 1992-ben elődöntős Marco van Basten, aki a holland válogatottat irányította. Egykori milanos klubtársa, Roberto Donadoni, az olaszok szövetségi kapitánya 1988-ban és 1996-ban játszott a kontinensbajnokságon. A horvátokat dirigáló Slaven Bilić 1996-ban részese volt nemzete első nagy tornás részvételének.

2012 a következő dátum, a lengyel–ukrán közös rendezésű torna. Morten Olsen újra vezethette a dánokat, miként Slaven Bilić a horvátokat. A portugálok élén álló Paulo Bento emlékezetes Eb-szereplést tudhatott maga mögött játékosként, 2000-ben részese volt a franciák elleni elődöntőben egy tévesnek vélt játékvezetői ítélet miatt kitört botránynak. A spanyol válogatottal világ-, majd éppen 2012-ben Európa-bajnok Vicente del Bosque az 1980-as Eb szereplője volt Kubala László játékosaként. A francia Laurent Blanc 1992-ben, 1996-ban és 2000-ben is futballozott az Európa-bajnokságon, utóbbit megnyerte a Kékekkel.

A 2016-os franciaországi – először 24 csapatos – Európa-bajnokságon dolgozó szövetségi kapitányok közül Didier Deschamps az 1992 és 2000 közötti mindhárom Eb-n részt vett, utóbbin csapatkapitányként ő vette át a trófeát. A szlovák Ján Kozák 1980-ban Eb-bronzérmet szerzett, még csehszlovák színekben. E torna végén búcsúzott el a spanyol szövetségi kapitányi poszttól Vicente del Bosque, aki ugyancsak volt korábban játékosként is Eb-szereplő. A Vörös Ördögöket irányító Marc Wilmots részt vett, noha aligha szép emlék a számára, a belga válogatottal a 2000-es Eb-n. Ugyanazon a tornán lett ezüstérmes az öt éve az olaszok élén dolgozó Antonio Conte. Az Euro 2016-on az osztrákokat vezető Marcel Koller a svájci válogatottban futballozott az 1996-os Eb-n.

Természetesen a mostani kapitányi karban is lesznek korábbi Eb-szereplő futballisták, Didier Deschamps mellett is. Mi több: minden korábbinál több egykori Eb-szereplő lesz a kapitányok között! Így az olasz Roberto Mancini (1988), az orosz Sztanyiszlav Csercseszov (1996), a holland Frank de Boer (1992, 2000), az ukrán Andrij Sevcsenko (2012), az angol Gareth Southgate (1996, 2000), a lengyeleket dirigáló, portugál Paulo Sousa (1996, 2000) és a spanyol Luis Enrique (1996).

A huszonnégy kapitányból nyolc futballistaként is volt Eb-résztvevő!

Címlapról ajánljuk
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

Tudósítónktól
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

A Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy héttel ezelőtt öt lövést leadó Juraj Cintula amatőr íróként volt ismert. A 71 éves nyugdíjas férfi eddigi irodalmi munkásságáért egyre többen érdeklődnek, hogy megértsék tette elkövetésének indítékát. Mint kiderült, több könyvében is megértéssel írt tömeggyilkosokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
NATO-országoktól sajátított ki egyoldalúan területeket Moszkva, megérkeztek a várva-várt nyugati szállítmányok a frontra  – Ukrajnai háborús híreink szerdán

NATO-országoktól sajátított ki egyoldalúan területeket Moszkva, megérkeztek a várva-várt nyugati szállítmányok a frontra – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Moszkva új rendeletet adott ki, amelyből kiderül, hogy Oroszország egyoldalúan lépett Finnországgal és a Litvániával közös balti-tengeri határ megváltoztatásában – írja a Kyiv Independent. Az orosz csapatok májusban újabb frontot nyitottak, Harkiv megyében is átlépték a határt, és fokozatosan haladtak előre a második legnagyobb ukrán város felé. A nyomulásukhoz hozzájárult, hogy az ukrán alakulatok súlyos ellátási hiányokat szenvedtek. A helyzet megszűnt a Reuters riportja szerint, ezért a jövőben sokkal nehezebb dolga lesz a támadóknak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×