eur:
396.89
usd:
371.77
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Facebook/Olympic Qualifier Series Budapest

Fürjes Balázs az utcai sportok olimpiai fesztiváljáról: négy napig Budapestre is figyel a sportvilág

Pezsgő, izgalmas, attraktív fesztiválhangulat várható a Ludovika Campuson – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja. Fürjes Balázs hozzátette: biztos benne, hogy a négy sportág közül lesz olyan, amely hosszabb távon is az olimpia műsorán marad.

Csütörtöktől vasárnapig a budapesti Ludovika Campus lesz a breaktáncosok, a freestyle BMX-esek, a gördeszkások és a falmászók európai olimpiai selejtezőjének helyszíne. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) idén először rendez két állomásból álló kvalifikációs sorozatot az ötkarikás játékok programjába a közelmúltban bekerült négy sportág versenyzői számára. A tét nem kicsi, hiszen az első, sanghaji verseny után az Orczy téren akár több mint 150 párizsi kvóta is gazdára találhat.

A kvalifikációs versenyek kísérőrendezvényeként Urban Festivalt is tartanak az Orczy téren. A színpadon többek közt a hip-hophoz, a rockhoz és a surf-punkhoz kapcsolódó zenei irányzatok lesznek hallhatók, de dj battle-lel és beatbox show-val is készülnek a szervezők.

Az érdeklődők a sportágakat is kipróbálhatják a négy nap alatt,

ugyanis a hazai szövetségek oktatással, sportszer-kipróbálási lehetőséggel, tanácsadással és egyéb programokkal várják a látogatókat. Bármilyen tudásszinten, bármilyen életkorban meg lehet ismerkedni a legmodernebb sportágakkal.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta az utcai sportok olimpiai fesztiváljáról, hogy nemcsak egy rendkívül komoly sportrendezvénynek lesznek a házigazdái, hanem zenei és családi fesztivált is rendeznek egyben, ahol valamennyi korosztály megtalálja majd a neki tetsző programot. Mint fogalmazott, az utcai sportok már Tokióban „megérkeztek az olimpiára”, egyre népszerűbbek, amit jól bizonyít, hogy nemcsak az idei ötkarikás játékokon, hanem négy év múlva Los Angelesben is szerepelnek majd a hivatalos programban. A korábbi államtitkár biztos benne, hogy az említett sportágak közül lesznek olyanok, amelyek hosszabb távon is az olimpia műsorán maradnak. Ezek közül az egyik szerinte a sportmászás lesz.

A budapesti olimpiai selejtezőre csaknem ötszáz sportolót várnak, a világ legjobbjai érkeznek a magyar fővárosba, ahol négy magyar is versenyez majd.

Tusnády Nimród Sebestyén sportmászásban, Szarvák Csenge és Lobontiu Menotti Noris a breaktáncosok között, míg Kempf Zoltán freestyle BMX-ben indul, és küzd az olimpiai kvótáért.

Rajtuk kívül mintegy nyolcvan olimpikon, tizennyolc olimpiai érmes és hét olimpiai bajnok is nevezett a versenyre.

„Hihetetlenül izgalmasak, látványosak és dinamikusak ezek a sportok, úgyhogy egy nagyon jó sportélményben részesülhetnek azok, akik kilátogatnak az Orczy térre” – tette hozzá Fürjes Balázs.

A csütörtökön kezdődő utcai sportok olimpiai fesztiváljának minden programja ingyenes. A látogatók kipróbálhatják egyebek mellett a bike triált, a 3x3-as kosárlabdát, a snowboardot, a teqballt, a parkourt, valamint megmérethetik magukat BMX cross versenyek rajtgépén és egy pump track pályán is. Fürjes Balázs kiemelte, hogy a szervezők színes, változatos családi programokkal is készülnek, így például a gyermekeket játszótér és kalandpark is várja.

A NOB tagja úgy fogalmazott, a négy nap során az egész világ Budapestre figyel majd. Összesen 120 ország sportolói vesznek részt a versenyen, és az összes kontinensről közvetítik a tévétársaságok az eseményt. „Pezsgő, izgalmas, attraktív fesztiválhangulat várható, és reményeink szerint egy magas színvonalú sportesemény lesz a Ludovika Campuson” – mondta a sportvezető.

Tizenkét számban összesen 36 olimpiai érmet osztanak ki a négy sportágban a párizsi ötkarikás játékokon. „Mint sok más sportágra, az utcai sportokra is igaz az a megállapítás, hogy némileg nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott egy tisztességes helyezést elérni, úgyhogy éles verseny várható Budapesten” – zárta gondolatait Fürjes Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gól nélküli döntetlennel búcsúztak az ukránok, a belgák nyolcaddöntősök

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 19:05
×
×
×
×