eur:
396.51
usd:
370.36
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: hazánk meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra.

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői mellett hat olimpiai bajnokot is fogadott, majd arról számolt be, hogy hétvégén a párizsi olimpiára kvalifikáló versenyek zajlanak Budapesten az úgynevezett városi sportágakban, amelyekkel a nemzetközi olimpiai mozgalom próbál megfelelni az új idők új kihívásainak.

"Felidéztük azt Fábián László olimpiai bajnokkal, hogy korábban az öttusa versenyek öt napon keresztül zajlottak. De ma már a médiafogyasztási szokások miatt nyilvánvalóan lehetetlen az, hogy egy ötnapos egyéni versenyt kövessenek figyelemmel a nézők bármilyen médiumban" - mondta.

"Teljesen új kihívások állnak a nemzetközi olimpiai mozgalom előtt, megváltoztak a médiafogyasztási szokások, az ehhez kapcsolódó szponzorációs és reklámtevékenység is természetesen, és az új idők alapvetően digitális és médiakihívásaira és fogyasztói kihívásaira az olimpiai mozgalomnak is bizony reagálnia kell" - vélekedett.

Aláhúzta: ennek a reakciónak az egyik eleme az úgynevezett modern városi sportágak integrálása, befogadása az olimpiák műsorszámaiba.

"Tehát breaktáncban, BMX-ben, falmászásban, gördeszkában ugyanúgy most már olimpiai bajnokokat fognak avatni, mint mondjuk atlétikában, úszásban vagy éppen vízilabdában" - mutatott rá.

Szijjártó Péter óriási elismerésnek és megtiszteltetésnek nevezte Magyarország számára, hogy hazánk meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, hiszen Sanghaj mellett Budapest rendezi most az új, modern, a nemzetközi olimpiai mozgalom megújítását biztosító sportágak kvalifikációs versenyeit.

"Magyarország 525 olimpiai érem büszke tulajdonosa. Ez és a 130 éves olimpiai mozgalmi múltunk is kellő alapot ad ahhoz, hogy továbbra is a nemzetközi olimpiai mozgalom megbecsült és fontos tagjai legyünk, hiszen Budapest nélkül a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulására sem lenne ilyeténképp lehetőség" - szögezte le.

"Magyarországnak volt egy nagy álma, egy olimpia megrendezése. Azt hiszem, nem indokolt a múlt idő használata. Egy olyan ország részéről jogos ennek az álomnak a fenntartása, amely most már darabonként lassan egy olimpiát megrendezett, hiszen olimpiai sportágaknak már egy jó tucatjában rendeztünk világ- vagy Európa-bajnokságot Budapesten az atlétikától kezdve az úszáson és a vízilabdán át egészen az öttusáig vagy éppen a kézilabdáig és kosárlabdáig" - sorolta.

A miniszter közölte, hogy ráadásul mindenki elégedett volt ezen események szervezésével, mind a sportolók, mind a sportvezetők kifejezetten jó emlékekkel távozhattak minden egyes esemény után, és az érintettek a lehető legnagyobb elismeréssel beszéltek a rendezésről.

"Ez nekünk egy nagy megtiszteltetés, amely továbbra is megerősíti Magyarország helyét a nemzetközi sportvilágban" - összegzett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×