eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest, 2024. március 23.Szatmári András győz az olasz Luca Curatoli ellen a férfi kard egyéni verseny döntőjében a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán a budapesti BOK Csarnokban 2024. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szatmári András a budapesti vk-aranyról: örömvívás volt, nagyon vártam már ezt a sikert

Hét év után nyert újra egyéni világkupa-aranyérmet az MTK kardvívója, aki az InfoRádióban elmondta: leginkább annak köszönhető a sikere, hogy végig koncentrált, nyugodt tudott maradni, és sikerült ráerőltetnie a saját akaratát az ellenfelekre.

Szilágyi Áron tavalyelőtti és tavalyi aranyérme után 2024-ben is magyar győztese lett a férfi kardozók budapesti világkupa-versenyének, miután az idei döntőben Szatmári András 15:10-re nyert az olasz Luca Curatoli ellen. Az MTK olimpiai bronzérmes vívója egyéniben 2017 után állhatott fel ismét a dobogó legfelső fokára vk-versenyen. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású magyar férfi kardcsapat pedig a negyedik helyen zárta a budapesti világkupát.

Szatmári András az InfoRádió Vívópercek című műsorában elmondta: viszonylag sokat, hét évet kellett várnia az újabb egyéni vk-aranyra, de szerinte azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy „borzasztó nehéz” egy-egy nagy nemzetközi versenyt megnyerni, mert rendkívül erős a mezőny. Mint fogalmazott, „rengeteg dolognak össze kell állnia” az adott versenynapon, hogy valaki sikeres lehessen, ráadásul egy-egy győzelem „nem feltétlenül csak azon múlik, hogy teljesít az ember”, hiszen nem mindegy, miként dönt a zsűri az egyes szituációkban, illetve sok függ attól is, mit produkálnak az ellenfelek a páston. Több olyan tényező, körülmény is van, melyeket nem tudnak befolyásolni a versenyzők.

A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok szerint mostani sikerét annak köszönheti, hogy

végig koncentrált és nyugodt tudott maradni, igyekezett ráerőltetni a saját akaratát a szembejövő ellenfelekre.

Úgy véli, ez most nagyon jó ment neki több asszóban is. „Tagadhatatlan, hogy végre sikerült jól vívnom. Borzasztóan boldog és büszke vagyok, nemcsak magamra, hanem az edzőimre, a stábomra, a gyógytornászomra, a masszőrre, a dietetikusra. Mindenkire, akik nagy alázattal dolgoznak vagy foglalkoznak velem” – tette hozzá.

Külön kiemelte, sok erőt ad neki, hogy a körülötte lévő emberek hisznek benne és mindig bátorítják őt. Mint mondta, a stábtagoknak is nagyszerű visszajelzés volt, hogy felállhatott a dobogó legfelső fokára a budapesti világkupán. „Azért jó látni, hogy nem dolgoznak hiába” – jegyezte meg tréfásan Gárdos Gábor tanítványa.

Szatmári András a budapesti verseny elődöntőjében nagyon simán, 15:7-re verte meg a török Enver Yildirimet, és a döntőben sem lehetett őt megállítani. Nem az utolsó két asszója volt igazán nehéz, hanem talán némi meglepetésre a negyeddöntő, melyet

egyetlen tussal, 15:14-re nyert meg Sébastien Patrice ellen úgy, hogy 14:11-re vezetett a francia.

Az MTK vívója azonban ekkor sem esett kétségbe, gyors és szép tusokat vitt be, így pillanatok alatt fordítani tudott.

Bevallotta, a háromtusos hátránynál nem is tudta, mennyi az állás, csak utólag értesült arról, hogy mennyire ellépett tőle Sébastien Patrice a legjobb nyolc között. Végig próbált magára koncentrálni és minél több találatot elérni, ami végül meghozta a gyümölcsét, 14:14-nél pedig már pontosan tudta, mit kell tennie. Az utolsó két akadályt aztán már könnyebben vette.

Szatmári András elmondta: az igazi érzelmek valóban a negyeddöntő megnyerését követően törtek ki belőle, hiszen akkor tudatosult benne, hogy újra érmes lesz. Aztán az elődöntő és a finálé megfogalmazása szerint már „örömvívást hozott” a nagyszerű hangulatot teremtő magyar közönség előtt. Yildirim és Curatoli ellen tusról tusra haladt, nem kapkodott, egyszerűen érezte, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott vívással meg tudja koronázni a napi teljesítményét.

„Attól függetlenül, hogy az elődöntő és a döntő papíron simább volt, számomra ugyanolyan nehéz volt, mint a negyeddöntő, ahol persze az eredmény azért egy kicsit szorosabb lett” – összegzett az olimpiai bronzérmes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×