eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/waterpolo.hu

Vámos Márton és Manhercz Krisztián is fogadkozik, törlesztenének az olaszok ellen a vb-n

Vámos Márton és Manhercz Krisztián sem bánja, hogy nem kellett részt vennie a januári vízilabda Európa-bajnokságon, mert így legalább a családjukkal tölthették az ünnepeket. Mindketten azt mondták az InfoRádióban, hogy címvédőként csak az aranyérmet vehetik célba a dohai világbajnokságon.

Vámos Márton és Manhercz Krisztián is kihagyta a januári, horvátországi Európa-bajnokságot, a kontinenstorna ideje alatt több más magyar vb-győztes klasszishoz hasonlóan itthon készültek a következő nagy megméretésre, a katari világbajnokságra. A férfi vízilabda egyetlen háromszoros vb-aranyérmese a Vasas jelenlegi szerb edzője, Slobodan Nikic, őt érheti be Varga Dénes és a görög Olympiakosz csapatában légióskodó Vámos Márton, ha a magyar válogatott megvédi a címét Dohában.

Vámos Márton az InfoRádióban elmondta: a vb komoly mérföldkő lesz a párizsi olimpia előtt. Hozzátette: egy olyan torna következik, amit nem lehet félvállról venni. Címvédőként utaznak Katarba, így szerinte több csapat is kettőzött erővel akar majd bizonyítani ellenük.

Sok nehéz mérkőzésre számít, de úgy véli, nem lehet más a céljuk, minthogy újra aranyérmet nyerjenek. A kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok úgy fogalmazott: most „kicsit fáradtkásnak” érzi a magyar csapatot, ami miatt a rajt előtt rájuk fér egy kis felfrissülés, éppen ezért átálltak a napi egy edzésre. „Már a célegyenesben vagyunk.

Személy szerint én nagyon várom már ezt a világbajnokságot – már csak a különleges helyszín miatt is.

Eddig a Közel-Keleten nem rendeztek ekkora vizes világeseményt. Jó egy kicsit kiszakadni a télből, reményeim szerint a kellemes, 25 fokos hőmérséklet jót fog majd tenni a fejeknek” – fűzte hozzá.

Vámos Márton egyelőre nem foglalkozik azzal a gondolattal, hogy néhány héten belül akár háromszoros világbajnok is lehet. Szerinte lépésről lépésre, meccsről meccsre kell haladnia a magyar válogatottnak. Mint mondta, természetesen szépen hangzik, hogy háromszoros vb-aranyérmes lehet, de nagy baj lenne, ha most e körül forognának a gondolatai, mert a csapat céljai sokkal fontosabbak, mint az egyéni ambíciói.

Mindent megtesznek azért, hogy a dohai torna végén felállhassanak a dobogó legfelső fokára, az pedig a végső győzelem „egyik hozadéka lenne”, ha ő ezt vb-n harmadik alkalommal tehetné meg karrierje során. Most még nem is akar ennyire messzire tekinteni, jelenleg csak a csoportellenfelekre (Románia, Olaszország, Kazahsztán) koncentrál.

Az Olympiakosz játékosa szerint igenis lehet egy évben két világversenyen is csúcsformában játszani. Ugyanakkor hozzátette:

aláírná azt is, ha Katarban nem csúcsra járatva lennének aranyérmesek, Párizsban viszont a legjobbjukat hozva nyernék meg végül az olimpiai tornát.

Mint fogalmazott, nemcsak személy szerint magát, hanem az egész csapatot is képesnek tartja arra, hogy néhány hónapon belül két nagy világeseményen is „kipréselje magából a maximumot”, de megjegyezte: idén semmi sem lehet fontosabb az olimpiánál.

Nincs olyan, hogy könnyebb út

Ha a magyar válogatott a vb-csoportkörben legyőzné az olaszokat és a papírformának megfelelően hozná a többi meccsét is, automatikusan negyeddöntős lenne, és így kapna egy plusz pihenőnapot az egyenes kieséses szakasz előtt. Vámos Márton szerint viszont egy nagy tornát nem lehet úgy előre megtervezni, hogy majd „a könnyebbik utat” választják. Úgy véli, nem feltétlenül könnyebb megverni az olaszokat a csoportban, mint mondjuk – ennek elmaradása esetén – játszani utána egy plusz mecset a legjobb nyolc közé jutásért. Elmondása szerint nem is morfondíroznak ilyesmin a csapaton belül, inkább „összekötnék a kellemeset a hasznossal”: vagyis nekimennek az olaszoknak, és megpróbálják őket legyőzni.

„Ilyen összeállításban nem túl jó a mérlegünk ellenük, de képesnek tartom a csapatunkat arra, hogy felülkerekedjünk ezen, és

elkezdjünk egy olyan periódust, ami alatt a mi javunkra fordítjuk majd a mérleget”

– fejtegette az olimpiai bronzérmes vízilabdázó.

Vámos Márton őszintén bevallotta: nem hiányzott neki az év elejei Eb-szereplés, inkább nagyon örült annak, hogy a karácsonyi időszakban több időt tölthetett a családjával, jutott bőven ideje arra, hogy egy kicsit kikapcsolódjon. Mint fogalmazott, a nagy menetelésben „depresszív is tud lenni”, ha januárban nagy világeseményen kell játszani, így egyáltalán nem zavarja, hogy kimaradt a szezonjából egy torna, sőt szerinte ez az év további részében „kifizetődik” majd.

Új erőre kapott Manhercz Krisztián

Az előző év végén és a 2024-es esztendő elején szusszanhatott egy kicsit Manhercz Krisztián is, aki 2023 nyarán az OSC-től a Marseille együtteséhez igazolt, így Angyal Dániel csapattársa lett a francia klubnál. A 26 éves pólós azt mondta az InfoRádióban, nem bánta meg, hogy légiósnak állt, kifejezetten örül, hogy feleségével egy jó hangulatú, kellemes klímájú tengerparti városban élhetnek. Nagyon tetszik neki az ottani „élettempó”, a nyugodt légkör.

A világ- és Európa-bajnok vízilabdázónak

tizenhét éves kora óta a januári Eb volt az első olyan világversenye, amelyen nem vett részt.

Egy kicsit furcsa is volt számára, hogy szezon közben majdnem három hónapot pihenhetett, az viszont boldoggá tette, hogy kihasználva a szünetet, meglátogathatta idehaza a családtagjait, rokonait. Manhercz Krisztián úgy érzi, feltöltődött, mind mentálisan, mind fizikálisan felfrissült az elmúlt néhány hétben.

A franciaországi lehetőségekkel, körülményekkel kapcsolatban azt mondta, az utóbbi négy évben sem öntöttek több pénzt a helyi vízilabdába, ezen a téren nem lát komolyabb változást a korábbiakhoz képest. Többek közt azért választotta a Marseille csapatát, mert rendszeres BL-résztvevő, az elmúlt öt szezonban ráadásul négyszer is bejutott a nyolcas döntőbe a legrangosabb európai kupasorozatban. A mostani idény is jól alakult eddig a számukra, a megváltozott lebonyolítási rendszerben is biztosították a helyüket a legjobb nyolc között a Bajnokok Ligájában. Összességében jól érzi magát a klubnál, érzi a bizalmat, ami sok erőt ad neki.

Vissza szeretnének vágni az olaszoknak

Manhercz Krisztiánnak „furcsa volt kívülről nézni” az Európa-bajnokságot, de jó érzéssel töltötte el, hogy Varga Zsolt fiatal csapata mennyire jól teljesített, elismerésre méltónak tartja a negyedik helyet. Az olimpiai bronzérmes megemlítette, hogy december elseje óta mindössze három tétmérkőzésen ugrott a vízbe, ami elképzelhetetlen volt eddigi pályafutása során. Úgy vette észre,

a pihenőt kapó játékosok szinte mindegyikének „komoly meccséhsége van”, alig várják már, hogy elkezdődjön a világbajnokság.

Manhercz Krisztián is beszélt az olaszok elleni csoportmeccsről: szerinte nem lehet releváns következtetéseket levonni abból, hogy a két válogatott milyen eredményt ért el egymás ellen az Európa-bajnokság csoportkörében és a kontinenstorna bronzmérkőzésén. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar válogatott kerete 50-60 százalékban kicserélődött azóta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy van törleszteni való az olaszokkal szemben, ugyanis a 2022-es budapesti világbajnokság negyeddöntőjében is kikaptak tőlük egy góllal. Manhercz Krisztián szerint az egész dohai tornára döntő befolyással lehet, hogyan végződik az olaszok elleni összecsapás, éppen ezért nagyon komolyan veszik azt a találkozót is.

Egyértelműen kijelentette: azzal a céllal utaznak Katarba, hogy megvédjék a címüket. Vámos Mártonhoz hasonlóan ő is úgy gondolja, hogy az olimpia prioritást élvez, de ez nem jelenti azt, hogy a vb-szereplés háttérbe kerülne. Manhercz Krisztián végül kifejtette: sűrű program vár rájuk tavasszal, sok-sok klubmérkőzéssel, majd következik egy intenzívebb felkészülési időszak a válogatottal, és csak utána jön el a párizsi olimpia időpontja. „Sok idő és még több feladat van még addig, mindent a maga idejében kell elvégezni” – zárta gondolatait a vízilabdázó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×