eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/waterpolo.hu

Madaras Norbert: ez történelmi pillanat, most sokat tehetünk a vízilabda jövőjéért

A vizes sportok európai szövetségének (LEN) athéni tisztújító kongresszusán öt olyan sportvezető került be az elnökségbe, akik a vízilabda világában tevékenykednek. A magyar szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a következő négy év meghatározó lesz a sportág szempontjából, mint ahogy arról is beszélt, hogy a közeljövőben szabályváltoztatásokat is bevezethetnek.

Madaras Norbertet, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét újabb négy évre beválasztották a vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN) elnökségébe. A magyar sportvezető az előző ciklus utolsó évében került be a LEN Bureau-ba, ezúttal viszont már egy teljes ciklusra kapta meg a küldöttek bizalmát.

Az athéni tisztújító kongresszus egy másik magyar érdekeltségű sportdiplomáciai sikert is hozott, mivel az újonnan alapított, háromtagú felügyelő bizottságban helyet kapott a Magyar Úszó Szövetség nemzetközi igazgatója, Szántó Dávid is.

Madaras Norbert az InfoRádióban elmondta: pontosan tudta, hogy ezúttal sokkal nagyobb jelentősége lesz a mandátum megszerzésének a LEN elnökségébe, mint legutóbb, hiszen mostantól négy évig tudja majd képviselni a magyar érdekeket a szervezetben. A magyar vízilabda az elmúlt évtizedekben nem adott elnökségi tagot a LEN-be, 2016-ban a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás is „csak” az európai szövetség vízilabda bizottságába tudott bekerülni. Madaras Norbert jelezte: nemcsak a magyar pólót, hanem az egész magyar úszósportot szeretné segíteni – a következő négy esztendőben is.

Mint fogalmazott, mostani újraválasztásával „pestiesen mondva: továbbra is a tűz közelében” lehet, ami reményei szerint azt jelenti, hogy minden jelentős információról, döntésről időben értesül, és ugyancsak nagyon fontos, hogy „a vízen kívül is maradt képviseletünk” a LEN-ben. Ezt azért tartja lényegesnek, mert a vizes sportokon belül több olyan szakág is van, amelynél a zsűri pontozásán, illetve a játékvezetők döntésén múlik egy-egy eredmény, sorsdöntő szituáció, így nem mindegy, hogy van-e magyar érdekérvényesítés vagy lobbi. „Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezt mi mindig kihasználnánk, de a sportban igenis sok múlik azon, hogy jelen vagyunk-e a diplomáciában” – magyarázta a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Alapvető cél a vízilabda további népszerűsítése, illetve a sportág eladhatóságának a javítása is. A kétszeres olimpiai bajnok kiemelte, hogy a LEN most megválasztott,

tizenhat tagú elnökségéből öten a „vízilabda világából jöttek”, amire korábban soha nem volt példa,

és ezt a nagy lehetőséget jól kell kihasználni a póló jövőbeli sikere, eredményessége érdekében. Szerinte a korábbi évtizedekhez képest teljesen más helyzet állt elő most a szervezetben, ami nagy reményekkel kecsegtet. „Ha van olyan pillanat, amikor igazán sokat lehet tenni a vízilabdáért a LEN-en belül, az biztos, hogy most jött el, a következő négy évben minden adott lesz erre” – jegyezte meg Madaras Norbert.

Hogyan lehetne érdekesebbé tenni a vízilabdát?

A laikusok részéről a legtöbbször azért éri sok kritika a vízilabdát, mert nem mindig értik, mit és miért fúj le a játékvezető, továbbá az sem világos, mi zajlik a víz alatt, ahol rengeteg durva szabálytalanság is történik. A sportvezető elismerte, hogy a mérkőzések hevében számos szituáció, bírói ítélet nem egyértelmű, így nem is csoda, hogy a kívülállók sokszor nincsenek képben a történésekkel kapcsolatban. Úgy véli, kétes játékvezetői döntések mindig lesznek, ezeket szinte lehetetlen kiiktatni a játékból, ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb ilyen helyzet álljon elő.

Madaras Norbert szerint nem lehet vitatni, hogy az elmúlt években

„valamelyest belterjessé vált” a vízilabda, amely „bizonyos helyeken veszített a népszerűségéből vagy elkezdett csúszni lefelé”.

Ami viszont pozitív a sportág jövője szempontjából, hogy nem egy-két nemzet dominál, hanem hat-nyolc közel azonos játékerőt képviselő válogatott van a világon a kétszeres olimpiai bajnok szerint.

A sportvezető úgy gondolja, kisebb szabálymódosítások is szükségesek lehetnek a közeljövőben, de szerinte ezektől az újításoktól nem fog alapjaiban megváltozni a vízilabda. Nem zárta ki ugyanakkor azt sem, hogy hosszabb távon alapelemeken is változtatni kell majd, mert lehet, hogy adott esetben az ilyen jellegű reformoknak köszönhetően válhat még népszerűbbé és eladhatóbbá a játék.

„Felmerült már, hogy legyen kisebb a pálya, legyen kevesebb mezőnyjátékos, mint ahogy az is, hogy ne legyen középkezdés vagy hogy mindig, minden oldalon lehessen cserélni” – sorolta. Madaras Norbert elmondása szerint ezek az újítások nem merültek feledésbe, továbbra is napirenden vannak, és úgy véli, a következő években különböző körülmények között folytatódik ezeknek a szabályváltozásoknak a tesztelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×