eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, 2024. január 10.Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédet mond a IV. téli ifjúsági olimpiai játékokra (YOG) utazó magyar sportolók budapesti eskütételén 2024. január 10-én. A versenyt január 19-től február 1-ig tartják a dél-koreai Kangvonban.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gyulay Zsolt: a labdás sportágakban akár öt csapatunk is ott lehet Párizsban

Nincs különösebb haszna az olimpia előtti tippelgetéseknek, számos körülményt amúgy sem lehet előrejelezni – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Gyulay Zsolt arról is beszélt, hogy változatlanul bízik több csapat kijutásában is.

Az előző nyári olimpián, Tokióban 22 sportágban 173 magyar sportoló vett részt, és a küldöttség 6 arany-, 7 ezüst-, valamint 7 bronzéremmel zárta a játékokat, ezzel pedig Magyarország 15. lett az éremtáblázaton.

A párizsi olimpiára a magyar sportolók közül legutóbb a taekwondós Salim Omar Gergely gyűjtött be plusz egy kvótát, így eddig 64 magyar szerzett indulási jogot az ötkarikás játékokra a MOB közlése szerint.

Gyulay Zsolt az InfoRádió Ötkarika című műsorában azt mondta: szeretné, ha minél nagyobb számú küldöttséggel utaznának ki Párizsba, ugyanakkor hozzátette, hogy

nincs semmilyen összefüggés a csapatlétszám és az eredményesség között,

hiszen tulajdonképpen „tíz versenyzővel is lehet tíz olimpiai aranyérmet nyerni, nem kell ehhez kétszáz versenyző”. Ettől függetlenül úgy véli, egy sportnemzet erejét jól szemlélteti, hogy mekkora csapattal vesz részt egy-egy olimpián.

A MOB elnöke reméli, hogy a következő hetekben, hónapokban több magyar csapat is megszerzi a kvótát, mert az nagyot dobna a létszámon. Sajnálja, hogy a női vízilabda-válogatottnak a hollandiai Eb-n (ötödik lett Mihók Attila és Cseh Sándor együttese) nem sikerült kivívnia a párizsi szereplést, de megjegyezte, hogy még él a remény, és a februári, dohai vb-n ismét próbálkozhatnak Keszthelyi Ritáék.

Gyulay Zsolt nagy reményeket fűz ahhoz, hogy a férfi és a női kézilabda-válogatott, valamint a női kosárlabda-válogatott is sikeresen veszi az akadályt, és ott lehet majd a francia fővárosban, amivel már tényleg nagyon szép számú küldöttség jönne össze – és természetesen több egyéni sportágban is van még bőven esély a kvótaszerzésre.

A csapatok közül eddig a férfi vízilabda-válogatott indulása biztos.

Ha a többi válogatottnak is sikerülne a kijutás, öt magyar csapatnak szurkolhatnánk Párizsban.

Gyulay Zsolt valamennyi érintett válogatottat esélyesnek tartja, és bízik benne, hogy nagy örömöt szereznek majd nyáron a magyar szurkolóknak. Mint mondta, nagyon fontos lesz, hogy a játékosok megfelelő formába kerüljenek a kvalifikációs tornákra, és „mindent alá kell rendelniük a nemzeti érdeknek”. Csapatsportágakban időnként gondot okozhat a formaidőzítés, hiszen a játékosok a klubjaikban is folyamatosan játszanak, de a MOB elnöke szerint ezzel pontosan tisztában vannak a szakmai stáb tagjai, akik minden részletre odafigyelnek.

„A magyar sport ereje mindig az olimpiákon mutatkozik meg igazán, és nyilvánvalóan valamennyi érintett sportágban nagyon fontos a kijutás és az is, hogyan szerepelünk” – fogalmazott a sportvezető.

„Semmi haszna nincs a jóslásoknak”

Ahogy közeledik az aktuális olimpia, az egyes intézetek, elemző cégek folyamatosan közzéteszik várakozásaikat, előrejelzéseiket azzal kapcsolatban, hogy a nemzetek hány érmet nyerhetnek. A statisztikákkal, elemzésekkel foglalkozó Gracenote például decemberben 18 érmet, köztük két aranyat prognosztizált a magyaroknak a párizsi ötkarikás játékokon. A virtuális éremtáblázaton a 14. helyre került Magyarország. Gyulay Zsolt ugyancsak a 2023-as év végén azt mondta: 10-12 aranyesélyes magyar sportoló, csapat van, de általában ezeknek a jóslásoknak a harmada, legjobb esetben fele szokott bejönni.

A MOB elnöke szerint „semmi haszna nincsen” ezeknek a találgatásoknak, tippelgetéseknek, a kérdés azonban megkerülhetetlen. Mint mondta, „ez a játék addig tart, amíg véget nem ér az olimpia”. A rajtig még biztos sok becslés, előrejelzés lát majd napvilágot, de senki sem tudhatja előre, mi történik majd versenyhelyzetben.

„Az a realitás, hogy van 10-12 olyan versenyszám, amelyekben odaérhetünk a dobogóra vagy akár az első helyre is” – összegzett Gyulay Zsolt.

A MOB elnökével készített teljes interjút pénteken este fél 8 után az InfoRádió Ötkarika című magazinműsorában hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×