eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Budapest, 2023. november 7.Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportért felelős államtitkára (j) és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a párizsi olimpiára és paralimpiára való felkészülésről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. november 7-én. A HM sportért felelős államtitkársága jövőre megközelítőleg 20 milliárd forinttal segíti a versenyekre készülő sportolókat, szövetségeket.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Minden újabb olimpiai kvótát 5 millió forinttal jutalmaz a sportállamtitkárság

Jövőre csaknem 20 milliárd forinttal segítik a párizsi olimpiára és paralimpiára készülő sportolókat, szervezeteket. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jelezte: új elem is szerepel a támogatás rendszerében, ami reményeik szerint ösztönzőleg hat majd.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a 20 milliárd forintos összeg a 2024-es év elején, három támogatási körön keresztül jut el az érintettekhez. A politikus bízik benne, hogy az olimpián és a paralimpián is nagy létszámú küldöttség képviseli majd a hazánkat. Mint fogalmazott, a nehéz gazdasági helyzet és a költségvetési korlátok ellenére a sportállamtitkárság elkötelezett abban, hogy minden lehetséges támogatást megadjon a sportolóknak a felkészülési időszakra vonatkozóan. A kormány 2023-ban 14,5 milliárd forintot biztosít sporttámogatásra, ez az összeg az említett okok miatt jövőre kevesebb lesz:

13,2 milliárd forintot kap majd a magyar sport az állami költségvetésből.

Az államtitkár úgy gondolja, sok magyar embert tenne boldoggá, ha sportolóink sikeresen szerepelnének Párizsban, ennek érdekében megkeresték a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Magyar Paralimpiai Bizottságot, hogy megtudják, az éves működési, szakmai támogatáson túl milyen egyéb hozzájárulásra van még szükségük az ötkarikás játékokra való felkészülés időszakában. A sportállamtitkárság felmérte a megfogalmazott igényeket és finanszírozni fogja a kiutazást, a biztosítást, a sportruházatot és az egészségügyi ellátást is a részvétellel, valamint a Párizsban való tartózkodással együtt járó más költségek mellett.

A rendes éves, működési költségén felül a MOB 1,289 milliárd forintos, míg az MPB 300 millió forintos központi támogatásban részesül.

Ami újdonság, hogy kialakítottak egy úgynevezett ösztönző rendszert, ami azonban nem érinti a két köztestületet, hanem a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programba bekerülő 46 olimpiai sportág számára jelent plusz forrást. Eddig 58 sportoló szerzett indulási jogot hazánknak a párizsi játékokra. Schmidt Ádám jelezte: nem elégedetlenek ezzel a kvótaszámmal és az eddig elvégzett munkával, de arra szeretnék ösztönözni a szövetségek vezetőit és a szakembereket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél nagyobb számú küldöttség utazhasson jövő nyáron a francia fővárosba.

„Ezért minden megszerzett olimpiai kvótát 5 millió forinttal jutalmaz a sportállamtitkárság a szövetségek részére”

– közölte.

A politikus elmondta: a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programra fordított idei keretösszeg 15,919 milliárd forint. A jövő év az olimpiáról szól, így szerinte minden nehezítő körülmény ellenére az a sportállamtitkárság feladata, hogy valamennyi sportág megkapja az indikátorrendszer alapján megállapított legmagasabb támogatási összeget. Hozzátette: ezzel tudják biztosítani a következő hónapokban a nyugodt, zökkenőmentes felkészülést sportolóknak, edzőknek egyaránt. Emiatt az a döntés született, hogy 2024-re 500 millió forinttal nő az említett program keretösszege. Ezt a pénzt az egyes sportszövetségek között osztják szét az alapján, hogy 2023-ban ki hogyan teljesített és ezen felül érkezik még a minden egyes kvótáért járó 5 millió forint. Összességében így

2023-hoz képest jövőre akár másfél milliárddal is nőhet a támogatási összeg.

A sportállamtitkár közölte: már ezen a héten értesítik a szövetségeket arról, hogy mekkora támogatásra számíthatnak. Az ezzel kapcsolatos szerződéseket még idén megkötnék. „Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a támogatási összegek legkésőbb január végére megérkezzenek” – mondta.

Schmidt Ádám szerint ha a megállapodások megszületnek az év végéig, akkor a szövetségek vezetői már idén értesülhetnek arról, hogy milyen jogcímen, milyen támogatásra lesznek jogosultak, ezzel pedig „sokkal magabiztosabban és sokkal nyugodtabban tudják megtervezni a 2024-es évet”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×