eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, 2023. december 9.Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédet mond a MOB közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A régió több országa a mi példánkat követi – Gyulay Zsolt a sportfinanszírozási rendszerről

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta az InfoRádióban: Magyarországon kiemelkedően megbecsülik az olimpiai családot, ezt jól mutatja, hogy jövőre tíz százalékkal emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom. A sportvezető közölte: egyetért a NOB azon döntésével, amely szerint az oroszok és a fehéroroszok semleges színekben részt vehetnek a párizsi olimpián.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, december 9-én közgyűlést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság, amelyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bejelentette, hogy a tervek szerint jövőre tíz százalékkal megemelik az olimpiai és paralimpiai jutalmakat. Az előterjesztést már elfogadta a kormány, de hivatalosan még nem rögzítették az erről szóló döntést.

Gyulay Zsolt a közgyűlést követően az InfoRádióban elmondta: nagyon jó érzés számukra, hogy ilyen kiemelkedően megbecsülik idehaza az „olimpiai családot”. A MOB elnöke nemrég részt vett a visegrádi négyek prágai konferenciáján, ahol elmondása szerint a cseh, a lengyel és a szlovák küldöttek is több kérdést feltettek neki azzal kapcsolatban, minek köszönhető az, hogy ennyire jó helyzetben van a magyar sport. Azon a találkozón is szóba került a magyar sportfinanszírozási rendszer és a magyar olimpiai bajnokok megbecsülése. Gyulay Zsolt szerint

a régió több országa is a „mi példánkat veszi alapul” és egyre inkább arra törekszik, hogy a magyarhoz hasonló támogatási rendszert vezessen be.

„Természetesen nagy öröm számunkra, hogy növekszik az olimpiai jutalom, de alapvetően nekem az a véleményem, az igazi sportolók nem ezért csinálják. Persze jólesik a megbecsülés” – közölte a sportvezető.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megválasztott állandó tagja, Deutsch Tamás és Wladár Sándor, a MOB alelnökei a szervezet közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én.
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megválasztott állandó tagja, Deutsch Tamás és Wladár Sándor, a MOB alelnökei a szervezet közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ugyanakkor megjegyezte: a sikerek öröme mellett nagyon fontos a megfelelő támogatás is. „Ne legyünk álszentek! Mindenki pénzből él, ráadásul nagyon sok olyan sportolót ismerek, akik a kapott pénzt befekteti saját képzésére vagy egy stáb létrehozására, hiszen ma már nem elég egy edzővel dolgozni” – fejtegette Gyulay Zsolt.

A 23-szoros olimpiai bajnok amerikai úszót, Michael Phelpst hozta fel példaként, akivel bizonyos versenyeken két futam között 12 szakember foglalkozott annak érdekében, hogy minden rendben legyen a regenerációt és a felkészülést illetően.

„Ma már komoly háttér kell ahhoz, hogy az olimpiai sportágakban eljusson valaki a világelitbe”

– magyarázta a MOB elnöke.

Gyulay Zsolt elmondta a véleményét arról is, hogy a NOB múlt pénteki döntése értelmében az orosz és a fehérorosz sportolók semleges színekben indulhatnak a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon. Mint fogalmazott, a magyar álláspont mindvégig igazodott a NOB mostani döntéséhez, és a MOB vezetőjeként ő is azt az elvet vallja, hogy „senkit sem lehet büntetni” a bőrszíne, az útlevele vagy a vallási hovatartozása miatt. Hozzátette: teljesen egyértelmű volt, hogy engedni kell versenyezni azokat az orosz és fehérorosz sportolókat, akik nem vettek részt a háborúban és nincs semmi közük az Ukrajnában zajló eseményekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×