eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook

Eb-selejtező - Előkerült egy közlemény, amely alapján nem (csak) a bolgárok felelősek a helyszínbohózatért

Bulgária már november 6-án az UEFA-ra tolta a bolgár-magyar Eb-selejtező helyszínáthelyezésének felelősségét, amely után 14-én jött a "hátraarc", közben valóságos helyszínkeringő történt. A lényeg: a szerdai állás szerint csütörtökön 18 órakor zárt kapuk mögött lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott Szófiában.

Ha van alapja a bolgár szurkolók Bolgár Labdarúgó-szövetséggel szembeni, az aggodalmak szerint tettekben is megnyilvánuló ellenérzéseinek, ha nincs, korántsem biztos, hogy a csütörtöki bolgár-magyar labdarúgó-Eb-selejtező november 6. óta tartó helyszínmizériájában (csak) a "bolgár MLSZ" a felelős. A bolgár szurkolók persze nem bízzák a véletlenre, a magyar szurkolókkal együtt tüntetnének saját országuk labdarúgó-szövetsége és az ország labdarúgásának lezüllesztése ellen, íme a felhívás az nb1.hu-ról.

Csak röviden az előzmények - igen hosszan az egész históriát a Csak A Kispest blog írta meg: az eredetileg Szófiába kiírt selejtezőt a korábbi hírek szerint a bolgár rendőrség biztonsági okokból nem engedélyezte, ezért áthelyezték azt a plovdivi stadionba. Azt azonban a vak is látta, ennek megfelelően a helyi polgármester felelős módon ki is jelentette, hogy

nem lehet meccs egy olyan stadionban, amelynek a parkolójában daruk - értsd: munkagépek - állnak, a teteje pedig félkész, gerendák lógnak be szabadon a játéktér irányába.

Ekkor bejelentkezett még egy "engedélyes" (UEFA-kompatibilis) stadion meccshelyszínként, de még mielőtt mindenki megnyugodhatott volna, hogy a dolog meg van oldva, kiderült, hogy a "pótpóthelyszínnel" a bolgár szövetség nem jelentkezett az UEFA-nál, ott tehát ezért ott nem lehet a meccs.

Ezt követően az UEFA átvágta a gordiuszi csomót, és "visszahelyezte" a csütörtöki mérkőzést Szófiába - nézők nélkül, és 18 órai kezdettel.

Egy kérdés azonban ekkor is fennmaradt: hogyan nyúlhatott át az UEFA a bolgár, illetve szófiai rendőrség feje fölött, bejelentve egy olyan eseményt, amely közigazgatásilag nem engedélyezett?

A választ a Bolgár Labdarúgó-szövetség címlapján szereplő közlemény adhatja meg, amely érdekes módon elvileg november 6-ai keltezésű.

Ebben az szerepel, hogy Szófiából már eleve nem rendőrségi tilalomra helyezték át Plovdivba a mérkőzést, hanem az UEFA döntése volt, mivel a bolgár szövetséget látványos tiltakozással fenyegető szurkolók jelentette biztonsági kockázat még zárt kapuk mellett sem vállalható.

A bolgár szövetség tehát a botrány kirobbanásának napjára datált írásában így fogalmaz:

  • "Az UEFA hivatalos levelet küldött a Bolgár Labdarúgó-szövetségnek, amelyben azt javasolja, hogy a november 16-ra tervezett Bulgária-Magyarország Eb-selejtezőt helyezzék át a plovdivi Hriszto Botev Stadionba. Ennek oka az UEFA biztonsági osztályának elemzése által megállapított magas kockázat. A közelgő tömeglázadások esélye, és a közrend súlyos veszélye miatt hivatalos véleményt kértek a bolgár belügyminisztériumtól, a szófiai rendőrségtől és a labdarúgó-szövetségtől a Magyar Labdarúgó Szövetséggel is folytatott kommunikációt követően. Ennek végeredményeként hozta meg a döntést a szövetség a szófiai helyszínről, csütörtöki nappal, helyi idő szerint 19 órai kezdettel (magyar idő szerint 18 óra - a szerk.), igazodva a magyar szurkolók lehetséges mozgásához."

Ebből tehát az derül ki, hogy az UEFA helyezte át a meccset Plovdivba - persze lehet a bolgár szövetség vagy rendőrség felelősség-áthárítása is -, de a bolgár szövetség döntött arról, hogy mégis legyen Szófiában, erről viszont az MLSZ azt közölte kedden, hogy a visszahelyezés az UEFA döntése volt.

Egy szó, mint száz, nehéz kihámozni a teljes valóságot, ami viszont keddre ténnyé vált:

csütörtökön magyar idő szerint 18 órakor zárt kapuk mögött Bulgária labdarúgó-válogatottjának vendége lesz Marco Rossi csapata,

és ha nem szenved vereséget, kijut a 2024-es labdarúgó-Eb-re, a házigazda számára a mérkőzésnek már nincs tétje. (Amennyiben a magyar válogatott vereséget szenved, van még egy lehetősége vasárnap este hazai pályán Montenegró ellen pontot szerezni, amivel ugyanígy megvan a kijutás.)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×