eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart Szófiában 2020. október 7-én, egy nappal a Bulgária elleni labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Újabb fordulat: Szófiában rendezik a bolgár–magyar Eb-selejtezőt

Az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos közleménye szerint mégis Szófiában rendezik a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt csütörtökön – erről az UEFA tájékoztatta kedd délelőtt a magyar szövetséget.

A szerb Sportal az UEFA-hoz közeli forrásból úgy értesült, hogy a bolgár–magyar mérkőzést mégis Szófiában rendezik, ahogyan eredetileg is tervezték. Innen a várható szurkolói tüntetések miatt került át Plovdivba, zárt kapuk mögé, ahol azonban nem tudják megrendezni – írja a sportal.hu.

Nem sokkal később, a Magyar Labdarúgó Szövetség a honlapján közölte, az UEFA kedd délelőtt arról tájékoztatta a magyar szövetséget, hogy a bolgár szövetség kérésére Szófiában, zárt kapuk mellett rendezik meg a csütörtöki Európa-bajnoki selejtező mérkőzést. A találkozó magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

"A magyar válogatott számára kiemelten fontos bolgár mérkőzés előzményei a nemzetközi labdarúgásban példátlan helyzetet eredményeztek. Az UEFA a bolgár szövetség kérésére először a múlt héten, másodszor a mai napon megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és zárt kapus mérkőzés megtartását rendelte el. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben. Fentiek ismeretében a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket" – áll a közleményben.,

Az MLSZ szerint "amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen". A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése.

"A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást" – zárul a közlemény.

A magyar válogatottnak elég mindössze egyetlen pontot szereznie – jelen állás szerint – Szófiában ahhoz, hogy bebiztosítsa részvételét a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságon.

A csütörtöki mérkőzés helyszínének kiválasztása talán izgalmasabb, mint amilyen a meccs lesz. Ha lesz. Eredetileg Szófiában léptek volna pályára a csapatok az utolsó előtt fordulóban, de a bolgár szövetség hadban áll saját szurkolóival, akik a hírek szerint rendbontásra készültek a selejtezőn – a hazai együttesnek már matematikai esélye sincs a továbbjutásra –, ezért Plovdivot nevezte meg új helyszínként, és azt is jelezte, hogy biztonsági okok miatt zárt kapuk mögött rendezik meg a mérkőzést.

Ekkor derült ki, hogy a plovdivi stadionban viszont éppen felújítás zajlik, a tetőszerkezetet építik, és a kivitelező cég vezetője nem vállalt a felelősséget, amely szükséges lett volna az ottani meccsrendezéshez. Felvetődött, hogy alkalmas pálya hiányában a mérkőzés elmarad – ebben az esetben Marco Rossi csapata játék nélkül harcolhatná ki az Eb-részvételt –, majd az is, hogy Kardzsali adhat otthont a találkozónak, igaz, ezt csak a város polgármestere ajánlotta fel, hivatalos megkeresést nem kapott.

Sipos Jenő MLSZ-szóvivő az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában megerősítette, hogy

példátlanul sportszerűtlen volt a bolgár szövetség eljárása.

"A nemzetközi futballban ez nem elfogadott, nem szokás az utolsó pillanatban dönteni. Megvan a véleményünk a történtekről, mert ilyet nem tapasztaltunk az elmúlt évtizedekben. Az MLSZ és az UEFA is kényszerpályán volt, mivel el kell fogadni a biztonsági problémákra való hivatkozást" - fejtette ki a szóvivő. "A bolgárok óriási szervezési problémákat okoztak az MLSZ-nek, itt az utaztatás megszervezésére, szállodafoglalásra, edzőpálya biztosítására gondolok. De most már annyi bizonyos, hogy szerda délután a csapat elutazik Szófiába, majd a csütörtöki meccs után rögtön, éjszaka haza is tér."

Sipos Jenő kiemelte, szomorú, hogy hogy nem lehetnek jelen a magyar szurkolók Szófiában, ahová kétezren vettek jegyet, ezek árát a szövetség visszatéríti.

"Remélhetőleg vasárnap már együtt tudunk ünnepelni Budapesten, a 30 ezer bérleten felül a jegyek két és fél óra alatt elfogytak. A stadion mellett lesz szurkolói falu, és pódiumbeszélgetésekkel is készülünk" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×