eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gergely István, a Budapesti Honvéd SE (BHSE) ügyvezető elnöke, olimpiai bajnok vízilabdázó beszédet mond az idén nyáron Tokióban megrendezett olimpián és paralimpián indult Honvéd versenyzők köszöntésén, különös tekintettel az érmet szerzett nyolc sportolóra, valamint edzőikre, a klub Dózsa György úti központjában 2021. október 11-én. Az olimpiai pontokat tekintve a Tokióban érintett hetven magyar klub közül a legeredményesebb a Honvéd volt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gergely István: Milák Kristóf nem a külvilággal, hanem saját magával hadakozik

Másként kell bánni egy olimpiai bajnokkal, mint a többiekkel – mondta az InfoRádióban Milák Kristófról egyesülete, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke. Gergely István hozzátette: továbbra is kiáll a versenyzőért, hiába nem végez fél éve az élsporthoz szükséges színvonalú edzésmunkát.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf szeptember 4-én, a Duna Arénában kezdte újra az edzéseket, miután kihagyta a nyári, fukuokai világbajnokságot. A 23 éves úszó júniusban azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Néhány héttel ezelőtt még úgy volt, a budapesti világkupán újra rajtkőre áll, később mégis úgy döntött, nem ugrik medencébe.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a hétvégi vk-versenyen úgy fogalmazott, „az, hogy kilenc hónappal az olimpia előtt még mindig azt hallom, hogy keresi az utat és a motivációt, hogy nem látjuk edzésen, nem tudjuk hol van, mély szomorúsággal tölt el”.

Gergely István azt mondta az InfoRádióban, hogy Milák Kristóf „mindig igényelt egyfajta háttértámogatást”, ami több más tényező mellett hozzájárult ahhoz, hogy világ- és olimpiai bajnok lehessen. Hozzátette: ezt ő sosem felejtette el, a Honvédnak pedig továbbra is szem előtt kell tartania, hogy az úszónak szüksége van erre a támogatásra a következő időszakban is. „Mi természetesen most is mögötte állunk. Nem azt mondom, hogy egy olimpiai bajnokkal sokkal nehezebb bánni, egyszerűen máshogy kell vele bánni” – fogalmazott az egyesületi elnök.

Mint mondta, Milák Kristófot a barátjának tekinti, ezért minden segítséget megad neki a mostani nehezebb helyzetben. Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, pontosan tudja, mivel jár az, amikor valaki felér a csúcsra és folyamatosan elvárják tőle, hogy ott is maradjon. Ugyanakkor a munkáltatója is Milák Kristófnak, tehát többféle szemszögből, szerepből is el tudja látni őt tanácsokkal. Reméli, hogy bátorítóan és biztatóan tud majd rá hatni, hiszen természetesen folyamatosan beszélgetnek egymással. Többek közt arról, hogy „milyen jövőképet kellene maga előtt felfestenie és szem előtt tartania”.

„Most saját magát kell legyőznie”

Felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan pillanatok a sportolók életében, amikor ezek a jövőképek, nagy célok kicsit elhalványulnak vagy „a környezet más irányba viszi el a fókuszt”, de az a feladata egy ekkora klasszisnak, hogy megoldja ezeket a helyzeteket – amíg a képességei, lehetőségei megengedik ezt.

„Nagy kihívás ez a mostani szituáció. Egy olimpiai bajnoknak azzal is tisztában kell lennie, hogy adódhat olyan helyzet, amikor le kell tudnia győzni önmagát”

– fejtegette Gergely István.

A korábbi vízilabdázó úgy véli, Milák Kristóf nem a külvilággal vagy valami mással hadakozik, hanem saját magával. Az elmúlt időszakban sok szakmabeli, újságíró és szurkoló kifejtette a véleményét a kérdésben, Gergely István szerint azonban az úszónak kell meghoznia a döntést azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan szeretne csinálni a jövőben. „Én biztos vagyok benne, hogy folytatni fogja és abban is biztos vagyok, hogy további szép sikereket fog elérni saját magának, a klubjának és az egész országnak” – reménykedett.

„Van, amit nem lehet megspórolni”

A sportvezető azt mondta, véleménye szerint a Magyar Úszó Szövetség a Budapesti Honvédhoz hasonlóan „a végtelenségig támogatni fogja” a világcsúcstartó pillangóúszót, aki szeretné a saját életét élni, amit megértéssel el kell fogadni. Mint fogalmazott, egy nagyon jó, de egyben „furcsa emberről” beszélünk. Egy olyan sportolóról, aki valószínűleg szeretne valahogy megszabadulni azoktól a terhektől, melyeket az edzések tesznek rá. Szerinte Milák Kristóf versenyezni és bizonyítani akar, újra a csúcson szeretne lenni,

ehhez azonban vállalni kell a felkészülési időszak minden megpróbáltatását, mert ezt megspórolva nem lehet eredményesnek lenni.

„Kristóf most ebben a helyzetben vergődik. Teljesen mindegy, ki van ellene, kinek mi a véleménye róla, nekünk az a feladatunk, hogy segítsük abban, hogy minél hamarabb megtalálja azt az utat, amin eddig is járt” – magyarázta.

Az ötkarikás játékok közelegnek, kilenc hónap múlva fellobban az olimpiai láng Párizsban, Gergely István azonban nem félti Milák Kristófot, mert nemcsak a következő olimpia számít, hanem minden azt követő világesemény is, amelyeken még bőven bizonyíthat és eredményes lehet a sportoló. Kiemelte: sokan csak a saját hibájukból tanulnak, ezt néha nem lehet megspórolni, ha nem merítenek erőt vagy tudást mások tanácsaiból. A Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke elmondta: kizárólag Milák Kristóf tudja alakítani a saját életét, ők csak támogatni tudják és drukkolnak neki, továbbá az is a feladatuk egyesületként, hogy amennyire csak lehet, motiválják őt.

Mint fogalmazott: a sikereket és a kudarcokat egyaránt a sportoló éli meg, neki kell megbirkóznia az ebben a helyzetben jelentkező nehéz feladatokkal, a Honvéd vezetői csak annyit tehetnek, hogy képességeik szerint felvilágosítsák, tájékoztassák őt a lehetőségekről,

„de szerintem itt a mi tudományunk és felelősségi körünk meg is áll”

– jelentette ki.

Gergely István úgy véli, nagyon kevés olyan klasszis van a világon, mint Milák Kristóf. Szerinte az ő mostani helyzetét nem lehet összevetni egy hétköznapi civil munkavállalóéval, aki ha nem dolgozik, nem teljesít, akkor elbocsátják vagy fizetésmegvonással sújtják. Úgy gondolja, egy profi sportolónak teljesen más áldozatokat kell meghoznia.

„Ha van olyan valaki, aki meg tudja csinálni azt a munkát, mint amit Kristóf és hozza is azokat az eredményeket, amiket ő, akkor megérdemli ugyanazt a fizetést is nálunk – bárki is legyen az illető a civil életből” – fogalmazott az egyesületi elnök, aki végül kifejtette: hisz Milák Kristófban és abban, hogy eléri azt Párizsban, amit célként kitűz maga elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×