eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Young man in a kayak and canoe storage room. Speed canoeing.
Nyitókép: GrapeImages/Getty Images

Olimpia: változás jön a kajak-kenu kvalifikációnál

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) módosította a párizsi olimpiai kvalifikációs rendszert, illetve megkezdte a kijutási folyamat előkészítését a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokra. Erről Kárai Péter, az európai szövetség vezető testületének (Board) tagja, a magyar szövetség (MKKSZ) gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke beszélt az MKKSZ honlapján.

A változás a párizsi kvalifikációs rendszerben azt jelenti, hogy a gyorsasági és para szakágakban mostantól a kontinentális kvalifikációs versenyen történő részvételnek nem feltétele a világbajnokságon való indulás. Tehát azok az országok, amik nem indítottak versenyzőt a duisburgi kvótaszerző vb-n, még megtehetik jövőre saját kontinensük pótkvalifikációs versenyén.

Kárai Péter szerint a döntésnek három fő oka van.

„Az egyik legfőbb, hogy néhány ország nem kapott vízumot Németországba, így nem indulhattak a vb-n. A másik szempont, hogy szlalomban például eleve nem is volt ilyen korlátozás és az ICF arra törekszik, hogy egységes szabályok legyenek a szakágak között. Illetve itt van még az orosz és a fehérorosz sportolók helyzete, akik szintén nem vettek részt a vb-n. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a döntést a nemzetközi szövetségek hatáskörébe helyezi, de az a javaslata, hogy amennyiben az érintett sportolók bizonyítottan nem támogatják a háborút, és nem tartoznak egyetlen katonai szervezethez sem, ne legyenek automatikusan kizárva a kvalifikációból és semleges színekben indulhassanak a versenyeken” – mondta Kárai Péter.

Hozzátette: az ICF korábban létrehozott egy bizottságot, ami ez utóbbi esetek kivizsgálására specializálódott, és egyébként is cél, hogy a kvalifikációs rendszer megfeleljen a NOB javaslatainak. Az ICF áprilisi, budapesti Board-ülésén a rendező országok kezébe adta a döntést, hogy beengedik-e az orosz és a fehérorosz sportolókat, és ahogy Kárai Péter fogalmazott:

„amennyiben az adott ország a vízumra, politikai okokra, vagy bármilyen más irányú saját rendelkezésre hivatkozva megtagadja a belépést, azt az ICF elfogadja”.

A budapesti ülésen megalakult egy munkacsoport is, amelynek feladata a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékok kvalifikációs rendszerének kidolgozása. A munkacsoportot Lluis Ranabeda, az ICF alelnöke vezeti, a tagok között Kárai Péter is ott van.

„Augusztus 27-én, a duisburgi vb utolsó napján tartottuk meg az első ülésünket. A cél, hogy akár már jövő őszre, vagyis az új ciklus elejére legyen egy a Board által is elfogadott kvalifikációs rendszere a sportágnak. Szeretnénk elérni azt is, hogy az olimpiai számok terén ne legyenek olyan markáns változások, mint az elmúlt két évtizedben. Az előző öt olimpián folyamatosan változott a program, éppen ezért fontos lenne végre a kiszámíthatóság és a stabilitás tükrözése ezen a téren” – mondta az MKKSZ alelnöke.

A másik nagy kérdés maga a kvalifikációs rendszer, hiszen a jelenlegi, „esemény alapú” formátum több kritikát is kapott az utóbbi időben.

„Szakmai egyeztetések folynak arról, hogy a mostani, vagy inkább egy ranglista alapú rendszer lenne-e igazságosabb.

Vegyük például a kajak négyesek példáját: csak a világbajnokságon lehetett kvótát szerezni, tehát 80 kvóta sorsa, egyetlen versenyen dől el. Nincs több lehetőség, és ez az összesített 236 kvóta egyharmadát érinti. Mi egy átlátható, fair, az univerzialitást és a nemek közti egyenlőséget is maximálisan kielégítő rendszer kialakításán dolgozunk. Mindezt természetesen a tagországok visszajelzéseinek figyelembevételével” – fogalmazott Kárai Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×