eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A győztes magyar válogatott tagjai ünnepelnek, középen Török Ágnes a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, a Magyarország - Szerbia mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 18-án. A magyar csapat 81-75-re nyert a címvédő Szerbia ellen, ezzel megnyerte csoportját, és közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egyedi esély, hogy a női kosárlabdázók ott legyenek a párizsi olimpián

Sopron ad otthont 2024. február 8. és 11. között a párizsi olimpia egyik női kosárlabda selejtezőtornájának, amelyen a magyar válogatott is érdekelt lesz. A nemzetközi szövetség, vagyis a FIBA szombaton hirdette ki a kvalifikációs tornák négy házigazdáját. Székely Norbert szövetségi kapitány az InfoRádióban azt mondta, hogy ez egy hatalmas sportdiplomácia siker, amely hozzásegítheti a magyar együttest ahhoz, hogy 1980 után másodszor kijusson az ötkarikás játékokra.

Tíz nap alatt kell lejátszani februárban három mérkőzést a párizsi olimpiáért, és nem mindegy, hogy Kanába vagy Rióba kellene elutazni. "Itt csak Sopronig kell eljussunk, megspóroljuk az akklimatizációt és a másfél napos odautat is. A hazai közönségről már nem is beszélve" – vázolta a helyzetet Székely Norbert.

A női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint mindez nagy esélyt ad arra, hogy a csapat ott legyen az olimpián. Elvben a négy csapatból hárman juthatnak tovább, de a házigazda franciák és a címvédő Egyesült Államok is bekerülhet az adott csoportba. Az "első kalapban" pedig ott van még Kína és Belgium, tehát sanszos, hogy akár az amerikaiakat vagy a franciákat kapja a magyar válogatott.

"Nekünk függetlenedni kell ettől a ténytől, meg kell várni a sorsolást és a pontos lebonyolítást, majd annak alapján kell dönteni arról, hogy milyen prioritást élvez egyik vagy másik mérkőzés" – mondta a magyar kapitány.

A nagy kérdés az, hogy a potenciális ellenfelek közül vannak-e legyőzhető csapatok. Székely Norbert szerint van ilyen, de nem sok. "Az első kalapban bombaerős csapatok vannak, a másodikban szintén elképesztően erős csapatok vannak, nem nagyon verhetők számunkra, valószínűleg

a harmadik kalapból kaphatunk egy olyan csapatot, amelyikkel egy nagyon jó, ki-ki meccset lehet játszani,

de ezzel már nagyon előre szaladtunk, látni kell a sorsolást" – intett óvatosságra a szakvezető.

A magyar női válogatott utoljára 1980-ban, Moszkvában volt olimpián. Most, hogy az Európa-bajnokságon legyőzték Csehországot és ezzel bejutottak a legjobb nyolc köze, amely után lehetőség van olimpiai selejtezőt játszani, Székely Norbert folyamatosan Párizsra gondol.

"Egyre jobban szeretnénk ezt a lécet megugrani"

– bizakodott a kapitány, de arra intett, hogy "nem mi vagyunk ennek a tornának az esélyesei, sőt, nem vagyunk benne a világ 12 legjobb csapatában sem, de egy meccsen minden megtörténhet".

A négy csoportban 16 csapat harcol a 12 helyért, így a négyes csoportban egy válogatottat kell megelőzni a soproni torna során.

Székely Norberttel készült teljes interjút pénteken este, nem sokkal fél nyolc után az InfoRádió Ötkarika című műsorában hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×