eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Az argentin Lionel Messi, miután 11-esből berúgta csapata első gólját a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Lionel Messi nem akart a szaúdiaknál játszani, mégis komoly pénzt kap onnan egy kis munkáért

A 36 éves, világbajnok argentin labdarúgó nagyszerűen érzi magát családjával az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiának sem fordított hátat teljesen, gyümölcsöző együttműködést kötött.

Bár a szaúdi al-Hilal is csábítgatta, Lionel Messi júliusban – családja kérését szem előtt tartva – nem az arab világot választotta, hanem az Egyesült Államokba, az Inter Miami csapatához igazolt Párizsból. A világbajnok argentin futballista állítólag évi 400 millió eurós fizetést tartalmazó szerződést utasított vissza.

A hétszeres aranylabdás egyébként továbbra is kapcsolatban van az Arab-félszigeten található monarchiával, hiszen turisztikai nagykövetként népszerűsíti Szaúd-Arábiát – írja a Növekedés.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

Lionel Messi az ottani idegenforgalmi hatósággal kötött megállapodása értelmében évi 25 millió dollárt kap három éven keresztül.

Tavasszal nagy port kavart a hír, amikor Messit felfüggesztette egy rövid időre a Paris Saint-Germain, amiért a francia klub szerint az argentin játékos az engedélyük nélkül utazott el Szaúd-Arábiába. A világsztár akkori közel-keleti látogatása a L’Équipe értesülései szerint óriási vitát váltott ki a PSG öltözőjében és néhány játékos megdöbbent azon, hogy az argentin futballistának fontosabb volt a nagyköveti teendők ellátása, mint az edzések.

A The Guardian azt írja, Messi májusi látogatása is egy kötelezettség volt, aminek meg kellett felelnie a szaúdiakkal kötött szerződés értelmében. A megállapodás szerint a Barcelona korábbi futballistájának turisztikai kampányokban kell részt vennie, a közösségi médiában Szaúd-Arábiát propagáló posztokat kell közzé tennie, valamint különböző jótékonysági fellépéseken vendégként számítanak a jelenlétére.

A szaúdiak a szerződés megírásakor a legapróbb részletekre is figyeltek, hiszen belekerült egy olyan pont is, amely szerint

Lionel Messi nem fogalmazhat meg éles, bíráló kritikákat az országgal szemben,

amelynek vezetését a nemzetközi közvélemény sokszor elmarasztalja az emberi jogok, a szólásszabadság és az LMBTQ közösség ottani helyzete miatt.

Az ázsiai ország éppen a sztársportolók népszerűségében és rajongótáborában lát nagy lehetőséget, hiszen ha őket bevonják kampányaikba, többekhez eljut a kultúrájuk és az országimázs építésében is a legmegfelelőbb alanyokat tudják felmutatni. Messi tehát nem a szaúdi ligában varázsol, az országot azonban továbbra is reklámozni fogja.

Szaúd-Arábia egyre fajsúlyosabb szereplő a sportvilágban, amit jól mutat, hány sztárfutballista igazolt ezen a nyáron az ázsiai országba. A Politico értesülései szerint Rijád azt is felajánlotta, hogy segít Görögországnak és Egyiptomnak új stadionok megépítésének finanszírozásában, ha azok beleegyeznek, hogy az olajban gazdag Öböl-menti országgal közösen megpályázzák a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezését. Az ország állami befektetési alapja (PIF) 2021 őszén megvásárolta a Newcastle United labdarúgócsapatát is, 80 százalékos részesedést szereztek a klubban 300 millió font fejében.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×