eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/ Vertical Blue

Papp Gábor az új magyar extrémsport-világrekordról: Korok Fatima fantasztikus eredményt ért el

A Magyar Búvár Szakszövetség elnöke szerint a versenyzőknek mindig előre be kell jelenteniük az általuk megcélzott mélységet, és a felbukkanás után 15 másodpercen belül azt kell mondaniuk, hogy jól vannak.

A szabadtüdős mélymerülés lényege, hogy egy levegővel bizonyos mélységbe lemerülnek a versenyzők, uszonnyal vagy uszony nélkül egy vezetett kötélpálya mellett, súllyal húzatják le magunkat, vagy leúsznak, felhúzzák magukat, vagy egy levegővel teli zsák segítségével jönnek fel – mondta az InfoRádióban Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke annak kapcsán, hogy Korok Fatima világrekordot döntött 102 méteres merülésével.

A sikeres merülésnek vannak biztonsági és egyéb kritériumai is: a versenyző előre bejelenti az általa megcélzott mélységet, és ezt kell teljesíteni, vagyis nem úgy történik, hogy addig merül, ameddig tud. Amikor eléri a kitűzött mélységi pontot, magához vesz egy fehér kontrollkártyát, és ezt felszínre érése után átadja a versenybírónak. Mindemellett

akkor hitelesítik az eredményt, ha 15 másodpercen belül a saját szavaival azt mondja, "I'm okay", vagyis hogy "rendben vagyok".

Korok Fatima "fantasztikus eredményt" ért el, mert ebben a kategóriában és ebben a korosztályban ő teljesítette ezt a világcsúcsot. Papp Gábor hozzátette: több világcsúcs is létezik, és két jelentősebb világszervezet mérvadó a free diving sportágban.

A sportoló most az augusztus végi világbajnokságra készül.

Veszélyes sportág

Mint Papp Gábor elmondta, szélsőséges esetben előfordulhat, hogy valaki meghal a verseny során, de mint minden technikai sportnak, ennek is megvannak a biztonsági feltételei, szabályai, amit a versenyzőnek és a versenybíróknak is be kell tartani. Előfordult már baleset, de nagyon kis számban - jegyezte meg a szakember, elismerve, hogy persze itt nagyobb a kitettség, mint egy normál medencei úszásnál vagy egy futóversenyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 19:40
×
×
×
×