eur:
389.35
usd:
361.66
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A francia Kylian Mbappé, miután berúgta csapata második, egyenlítő gólját a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A franciák, az angolok, a portugálok és a skótok fél lábbal már az Eb-n – helyzetkép a tavaszi zárás után

Véget ért a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek tavaszi szakasza. Bár a Nemzetek Ligája négyes döntőjében szerepelt csapatok alacsonyabb meccsszáma miatt néhol kusza a tabella, jól kivehető, nagyjából a papírforma érvényesül. Feltűnő a skót és a kazah válogatott jó szereplése. A franciák, az angolok, a portugálok és a skótok fél lábbal már az Eb-n.

Az A csoportban a kedd esti glasgow-i vízözönt is legyűrő skót csapat még százszázalékos, négyből négyet nyert, óriási fegyvertény volt a spanyolok legyőzése. Háromszor pályaválasztóként játszott, s csak egyszer idegenben, de akkor megverte a norvégokat. A georgiaiak másodikok, de eddig csak a ciprusiak ellen nyertek.

A csoport, az állás: 1. Skócia 12 pont (4 mérkőzés), 2. Georgia 4 (3), 3. Norvégia 4 (4), 4. Spanyolország 2 (3), 5. Ciprus 0.

A B csoportban a franciák még gólt sem kaptak, a hollandok majd csak ősszel kezdik a harcot a második helyért, eddig két meccsük volt, 4-0-ra kikaptak a 2018-as világbajnoktól, illetve megverték Gibraltár csapatát. Valószínűleg görög–holland csata lesz a második helyért,

B csoport, az állás: 1. Franciaország 12 pont (4), 2. Görögország 6 (3), 3. Írország 3 (3), 4. Hollandia 3 (2), 5. Gibraltár 0 (4)

A C csoportban a realitás az, hogy az angolok már azzal továbbjutottak – persze, nem matematikailag –, hogy márciusban győztek Olaszországban. Azóta is nagyon meggyőzők, 15-1 a gólkülönbségük. Az Európa-bajnoki címvédőre ugyanaz igaz, mint a hollandokra, nekik is ősszel kezdődik az igazi tánc. Márciusban, idegenben, megverték Máltát. Az ukránok nyerni tudtak Észak-Macedóniában, de a továbbjutáshoz talán nem is elég egy bravúr az olaszok és az angolok ellen.

C csoport, az állás: 1. Anglia 12 pont (4), 2. Ukrajna 6 (3), 3. Olaszország 3 (2), 4. Észak-Macedónia 3 (3), 5. Málta 0 (4)

A D csoportban a walesiek szinte már elbuktak, a horvátok keveset játszottak, de a brit csapat elleni botlás után győztek Törökországban. Továbbra is a vb-bronzérmes a csoport favoritja. Az örmények bravúrgyőzelmet arattak Cardiffban, de márciusban, Jerevánban, kikaptak a törököktől.

D csoport, az állás: 1. Törökország 9 pont (4), 2. Örményország 6 (3), 3. Horvátország 4 (2), 4. Wales 4 (4), 5. Lettország 0 (3)

Az E csoportban a lengyelek már kétszer kikaptak idegenben, ezért aztán a csehek és az albánok jó helyzetben vannak. Moldova a keddi, lengyelek elleni 3-2 ellenére sem esélyes a továbbjutásra. A kulcsmérkőzés a szeptember 10-i, tiranai, albán–lengyel lesz.

E csoport, az állás: Csehország 7 pont (3), 2. Albánia 6 (3), 3. Moldova 5 (4), 4. Lengyelország 3 (3), 5. Feröer-szigetek 1 (3)

Az F csoportban a svédek már kikaptak a belgáktól és az osztrákoktól is, nagy fordulatnak kellene történnie, hogy ne utóbbi két válogatott jusson tovább. A sárga-kékek szeptember 12-én fogadják az osztrákokat, ha ott nem nyernek, biztosan marad a pótselejtező reménye.

F csoport, az állás: 1. Ausztria 10 pont (4), 2. Belgium 7 (3), 3. Svédország 3 (3), 4. Észtország 1 (3), 5. Azerbajdzsán 1 (3)

A G csoportban a papírformának megfelelően az első kalapból sorsolt magyar és a másodikból kihúzott szerb áll a legjobban. A bolgárok továbbjutási esélye minimális, miként a litvánoké is. A csoport legerősebb két csapata még kétszer játszik egymással, ha mindenki nyeri a saját hazai meccsét, elég a továbbjutáshoz. De magyar szempontból, úgy tűnik, az is elég, ha sikerül megnyerni a montenegróiak elleni hazai meccset, s tartjuk a papírformát a bolgárok és a litvánok ellen.

G csoport, az állás: 1. Magyarország 7 pont (3), 2. Szerbia 7 (3), 3. Montenegró 4 (3), 4. Bulgária 2 (4), 5. Litvánia 1 (3).

A H csoportban a kazahok jó helyzetét magyarázza a dánok elleni hazai siker. Ez egy nagyon kiegyensúlyozott csoport, a pontkülönbségek ellenére még négy válogatottnak van, szinte azonos esélye az Eb-re jutásra.

H csoport, az állás: 1. Finnország 9 pont, 2. Kazahsztán 9, 3. Dánia 7, 4. Szlovénia 7, 5. Észak-Írország 3, 6. San Marino 0

A románok még veretlenek, a hétvégén fontos pontot szereztek a csoportfavorit Svájc otthonában. Izrael abban reménykedhet, hogy nem kap ki szeptember elején Bukarestben, s aztán még fogadja két legnagyobb riválisát.

I csoport, az állás: 1. Svájc 10 pont, 2. Románia 8, 3. Izrael 7, 4. Koszovó 3, 5. Fehéroroszország 3, 6. Andorra 1

Az I csoportban a portugálok továbbjutására fogadással lassan alig lehet pénzt keresni. Esetleg a szlovákok lehetnek rájuk veszélyesek – még kétszer játszik egymással a két csapat –, de jó eséllyel mindkettő továbbjuthat. Nagyon sokat ér Cristiano Ronaldónak kedden, a 200. válogatott mérkőzésén, a 89. percben szerzett, az izlandiak elleni győztes gólja.

J csoport, az állás: 1. Portugália 12 pont, 2. Szlovákia 10, 3. Luxemburg 7, 4. Izland 3, 5. Bosznia-Hercegovina 3, 6. Liechtenstein 0

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×