eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A győztes magyar válogatott játékosai ünnepelnek a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország-Magyarország mérkőzés után a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. A magyar csapat 1-0-ra nyert.
Nyitókép: Illyés Tibor

A magyar futballválogatott a legjobbak között

Lezárult a Nemzetek Ligája 2022-es szakasza, egyúttal kialakult a végső ranglista, amely alapját képezi a 2024-es Európa-bajnokság sorsolása előtti kalapbeosztásnak. Magyarország nagy nyertese ennek, hiszen az első kalapba került.

A Nemzetek Ligája A-divíziójának csoportgyőztesei, Hollandia, Horvátország, Olaszország és Spanyolország kerültek a Nemzetek Ligája jövő júniusi négyes döntőjébe. Ez azt jelenti, hogy ez a négy válogatott abban a hónapban nem tud és nem fog Eb-selejtezőt játszani. Emiatt a sorsoláskor ötös csoportba kerülnek majd, tehát a hatodik kalapból nem kapnak ellenfelet.

Természetesen mindannyian az első kalapba kerülnek, mint ahogyan a ranglista további legjobb hat helyezettje, köztük az összesített rangsor nyolcadikja, a 3. csoport második helyén végző Magyarország is. (Nincs jelentősége, de a rangsorban a négy csoportmásodik közül a dánok több pontot gyűjtöttek, mint a másik három, a portugálok pedig jobb gólkülönbséggel zártak, mint a belga és a magyar csapat. Utóbbi kettő között az döntött, hogy a belgák több gólt szereztek.)

A csoportharmadikok közül a németek kiesnek – rendezőként nem kell selejtezőt játszaniuk –, a „maradék” háromból a svájciak és a lengyelek kerülnek még az első kalapba, a világbajnok franciák csak a másodikba. A magyar válogatott, a korábbi gyakorlatnak is megfelelően, az ugyancsak az első kalapba kerülő válogatottakat nem kaphatja ellenfélnek.

Visszatérve a Nemzetek Ligája végeredményéhez, az A-divízióból kiesett az osztrák, a cseh, az angol és a walesi válogatott. (Az A-divízió 16 csapatából 12 ott lesz a katari vb-n, a további négyből az olaszok az első, a magyarok a második, az osztrákok és a csehek a negyedik helyet érték el a csoportban.)

A 2024-es Nemzetek Ligája-sorozatban a magyar válogatott ismét a legmagasabb osztályban szerepel majd, a most kiesett négy válogatott helyére a bosnyák, az izraeli, a skót és a szerb gárda került fel. Figyelemre méltó, hogy a B-divízióból a C-be kieső négy válogatott a román, a svéd, az örmény és az orosz (mivel nem játszott, a szankció miatt automatikusan kiesett).

Az Európa-bajnoki selejtezők sorsolását október 9-én, vasárnap, 12 órától rendezik Frankfurtban. Az Eb-selejtezőket 2023. március 23. és november 21. között rendezik. A selejtezők során elkel a 23 szabad helyből húsz (a csoportok első két helyezettje Eb-résztvevő lesz, melléjük jön a rendező Németország), míg további három helyet a playoffban „osztanak” ki. A Nemzetek Ligája-szereplés alapján Magyarország, ha nem végez az első két helyen a csoportjában, erre szinte biztosan jogosult lesz. Ezt a szakaszt 2024 márciusában rendezik majd.

Eb-kalapok

1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország

4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer, Észak-Macedónia

5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×