eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Lionel Messi, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub eddigi csillaga sír a csapat otthonában, a barcelonai Camp Nou Stadionban tartott sajtóértekezletének kezdetén, 2021. augusztus 8-án. A klubvezetés az előző napokban bejelentette, hogy a spanyol szakszövetség pénzügyi fair play szabályai miatt nem tudják a hatszoros aranylabdás Messi szerződését meghosszabbítani.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau

Sportközgazdász a Messi-ügyről: hiába mutogat a Barcelona a ligára

A klub magyarázhatja a bizonyítványát a ligaszabályozásra hivatkozva, ám a ligának sem az volt az érdeke, hogy Messi elmenjen – mondta az InfoRádiónak Szabados Gábor sportközgazdász. A hatszoros aranylabdás 17 év után hagyta el az FC Barcelona felnőtt keretét.

Akár azt is mondhatjuk, hogy csak a pénz számított, semmi más, máskülönben Lionel Messi a mai napig a Barcelona játékosa lenne – vélekedett az InfoRádióban Szabados Gábor sportközgazdász, hozzátéve, hogy a 34 éves argentin csatár továbbra is egyértelműen a világ egyik legjobb labdarúgója, akinek olyan magas ára, értéke van, amit – nagyon leegyszerűsítve a történetet – a Barcelona már nem tudott megadni számára, szemben a Paris Saint-Germainnel.

A sportközgazdaász ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy meglehetősen összetett a helyzet, tudniillik a spanyol bajnokságban néhány évvel ezelőtt bevezettek egy olyan szabályozást, ami az UEFA pénzügyi fair play szabályzatához képest is lényegesen szigorúbb előírásokat adott a klubok számára azzal kapcsolatban, hogy hogyan gazdálkodhatnak és mennyit költhetnek a fizetésekre. Természetesen nem egy egységes fizetési plafonról van szó, mint például az Egyesült Államokban. Lényegében a rendszer az, hogy a

minden klubot egyedileg megvizsgálnak, és a várható bevételei alapján határozzák meg, hogy mennyit költhet a fizetésekre

– magyarázta a szakember. „Ez nem egy új történet, évek óta így zajlik a spanyol bajnokság, csak eddig a Real Madridnak és a Barcelonának olyan magas bevételei voltak, hogy ez nem jelentett problémát.” Ám a Barcelona esetében részben a saját nem megfelelő gazdálkodása, részben a koronavírus-járvány okozta bevételkiesések miatt az a keret, amit a katalán együttes elkölthet, olyan mértékben lecsökkent, hogy ebbe egész egyszerűen Lionel Messi már nem fért bele.

Ráadásul az sem mellékes, hogy a Barcelonában, annak ellenére, hogy tudtak az ismert problémákról,

igazolásokba kezdtek, mielőtt tárgyaltak volna Messivel,

utalt a sportközgazdász a holland Memphis Depay vagy az argentin Sergio Agüero "beszerzésére", akik vélhetően szintén nem minimálbért kapnak. Az is nehezítette tehát a helyzetet, hogy a következő évre szóló keretet is elkezdték feltölteni – fogalmazott Szabados Gábor. „Nagyon bonyolult szabályozásról van itt szó, és nyilván a Barcelona próbálja minél jobban a ligára tolni a felelősséget, hogy »mi megegyeztünk volna a Messivel, de a liga nem engedi«, ugyanakkor a bajnokság szabályozása egyértelműen azt a célt szolgája, hogy a Barcelona anyagi stabilitása megmaradjon.”

Összességében tehát, ha a liga nem engedte, hogy Lionel Messit a megállapodott feltételekkel szerződtessék, miközben nyilvánvalóan nekik az érdekük, hogy az argentin a spanyol bajnokságban futballozzon, és ne máshol, akkor nyugodtan kijelenthető, hogy mindez azért volt, mert a Barcelona tényleg nem engedheti meg magának, hogy Messit megtartsa – mondta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×