INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

lionel messi

barcelona

paris saint-germain

labdarúgás

szabados gábor

Lionel Messi, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub eddigi csillaga sír a csapat otthonában, a barcelonai Camp Nou Stadionban tartott sajtóértekezletének kezdetén, 2021. augusztus 8-án. A klubvezetés az előző napokban bejelentette, hogy a spanyol szakszövetség pénzügyi fair play szabályai miatt nem tudják a hatszoros aranylabdás Messi szerződését meghosszabbítani.

Sportközgazdász a Messi-ügyről: hiába mutogat a Barcelona a ligára

Infostart / InfoRádió - Virányi Zsolt

A klub magyarázhatja a bizonyítványát a ligaszabályozásra hivatkozva, ám a ligának sem az volt az érdeke, hogy Messi elmenjen – mondta az InfoRádiónak Szabados Gábor sportközgazdász. A hatszoros aranylabdás 17 év után hagyta el az FC Barcelona felnőtt keretét.

Akár azt is mondhatjuk, hogy csak a pénz számított, semmi más, máskülönben Lionel Messi a mai napig a Barcelona játékosa lenne – vélekedett az InfoRádióban Szabados Gábor sportközgazdász, hozzátéve, hogy a 34 éves argentin csatár továbbra is egyértelműen a világ egyik legjobb labdarúgója, akinek olyan magas ára, értéke van, amit – nagyon leegyszerűsítve a történetet – a Barcelona már nem tudott megadni számára, szemben a Paris Saint-Germainnel.

A sportközgazdaász ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy meglehetősen összetett a helyzet, tudniillik a spanyol bajnokságban néhány évvel ezelőtt bevezettek egy olyan szabályozást, ami az UEFA pénzügyi fair play szabályzatához képest is lényegesen szigorúbb előírásokat adott a klubok számára azzal kapcsolatban, hogy hogyan gazdálkodhatnak és mennyit költhetnek a fizetésekre. Természetesen nem egy egységes fizetési plafonról van szó, mint például az Egyesült Államokban. Lényegében a rendszer az, hogy a

minden klubot egyedileg megvizsgálnak, és a várható bevételei alapján határozzák meg, hogy mennyit költhet a fizetésekre

– magyarázta a szakember. „Ez nem egy új történet, évek óta így zajlik a spanyol bajnokság, csak eddig a Real Madridnak és a Barcelonának olyan magas bevételei voltak, hogy ez nem jelentett problémát.” Ám a Barcelona esetében részben a saját nem megfelelő gazdálkodása, részben a koronavírus-járvány okozta bevételkiesések miatt az a keret, amit a katalán együttes elkölthet, olyan mértékben lecsökkent, hogy ebbe egész egyszerűen Lionel Messi már nem fért bele.

Ráadásul az sem mellékes, hogy a Barcelonában, annak ellenére, hogy tudtak az ismert problémákról,

igazolásokba kezdtek, mielőtt tárgyaltak volna Messivel,

utalt a sportközgazdász a holland Memphis Depay vagy az argentin Sergio Agüero "beszerzésére", akik vélhetően szintén nem minimálbért kapnak. Az is nehezítette tehát a helyzetet, hogy a következő évre szóló keretet is elkezdték feltölteni – fogalmazott Szabados Gábor. „Nagyon bonyolult szabályozásról van itt szó, és nyilván a Barcelona próbálja minél jobban a ligára tolni a felelősséget, hogy »mi megegyeztünk volna a Messivel, de a liga nem engedi«, ugyanakkor a bajnokság szabályozása egyértelműen azt a célt szolgája, hogy a Barcelona anyagi stabilitása megmaradjon.”

Összességében tehát, ha a liga nem engedte, hogy Lionel Messit a megállapodott feltételekkel szerződtessék, miközben nyilvánvalóan nekik az érdekük, hogy az argentin a spanyol bajnokságban futballozzon, és ne máshol, akkor nyugodtan kijelenthető, hogy mindez azért volt, mert a Barcelona tényleg nem engedheti meg magának, hogy Messit megtartsa – mondta a sportközgazdász.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau

Kapcsolódó hang

Sportközgazdász a Messi-ügyről: hiába mutogat a Barcelona a ligára
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018