eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Szinte taroltak a magyarok a kajak-kenu világkupaversenyen

Hét magyar érmet, közte három aranyar szerzett hazánk a szegedi Maty-ér nemzetközi versenyén.

A magyar versenyzők három arany-, két ezüst- és két bronzérmet szereztek a szegedi kajak-kenu világkupa szombati döntőiben.

A győzelmeket Lucz Anna (K-1 200 m), Rendessy Eszter (K-1 1000 m) és Kopasz Bálint (K-1 500 m) szállította. Kopasz világbajnoki címvédőként 1000 méteren ezúttal második lett, megelőzve honfitársát, Varga Ádámot, a másik ezüstérem pedig Csizmadia Kolos (K-1 200 m) nevéhez fűződött. Birkás Balázs harmadikként ért célba K-1 500 méteren.

Kezdésként máris egy nagyszerű magyar győzelemnek tapsolhatott a Maty-ér közönsége. A női kajak egyesek 200 méteres döntőjében a tavaly ugyanitt párosban vb-bronzérmes Lucz Anna és Kiss Blanka is ott volt a mezőnyben, a két hazai versenyző egymás mellett, a 2-es, illetve 3-as pályán lapátolt. A legjobban Lucz kapta el a rajtot, és előnyét sikerült is végig megtartania, s végül négy századmásodperccel a többiek előtt ért a célba. Kiss ötödik lett.

"Szerettem volna minél jobban teljesíteni. Amikor beértünk, nem is tudtam, hogy hányadik vagyok, aztán amikor a hangosbemondóban hallottam a nevem, akkor mertem csak elkezdeni örülni. Ez az év mindenkinek nagyon nehéz volt, de ez a siker mindenesetre jó motiváció a jövő évre" - nyilatkozta az UTE 21 éves kajakosa.

A férfiak hasonló száma is hozott egy magyar dobogóst: az AVSE 25 éves sportolója, Csizmadia Kolos remekül küzdött végig, még a győzelemre is volt esélye, majd végül a győztes olasz Andrea Domenico Di Liberto és a szerb Marko Dragosavljevic közé beékelődve másodikként ért a célba.

"Az ezüst mellett annak örülök a legjobban, hogy

olyan versenyzőket tudtam legyőzni, akiknek még nincs kvótájuk, s akikkel jövőre valószínűleg összecsaphatunk majd az olimpiai pótkvalifikációs versenyen.

A formán fizikailag sokkal gyengébb, mint tavaly, de mentálisan nagyon sokat erősödtem, ebben az évben sokat dolgoztam ezen" - értékelt Csizmadia.

A nap, vagy talán az egész vk legnagyobb érdeklődéssel várt számában, férfi K-1 1000 méteren mindkét magyarnak, Kopasz Bálintnak és az őt az augusztusi országos bajnokságon legyőző Varga Ádámnak is volt esélye az aranyéremre, de végül egyiküknek sem sikerült győzni. A portugálok 2018-as világbajnoka, Fernando Pimenta rögtön a rajt után az élre állt, a két magyar tisztes távolból követte. Ők hárman messze lerázva a többieket érkeztek a hajrához, s bár Kopasz a hátszélben bemutatta a tőle megszokott remek finist, ezzel Vargát megelőzte, ezúttal Pimentát nem tudta utolérni. A végső sorrend

Pimenta, Kopasz, Varga lett.

"Szerencsére a tegnapi után megfordult a széljárás, és ma hátszélben versenyezhettünk, amit én sokkal jobban szeretek. Sajnos láttam, hogy Pimenta a rajt után egy nagyon erős utazót ment, és éreztem, hogy bírni fogja a tempót. Úgy tűnik, tanult a tavalyi vereségből, én pedig sajnálom, hogy nem indítottam meg korábban a hajrát. Ezzel együtt gyönyörű csata volt, szuper időjárással és nagyon boldog vagyok, hogy tudtunk egyet versenyezni" - értékelt a győri színekben versenyző, 23 éves algyői Kopasz.

"Én Bálinttal ellentétben nem kedvelem a hátszelet, de az idén volt ilyen és olyan versenyünk is. Fogalmam sem volt, hogy mire számíthatok a döntőben, de nagyon elégedett vagyok a harmadik hellyel. Próbáltam hajrázni a végén, de nagyon elfáradtam, az nem sikerült úgy, ahogy akartam" - nyilatkozott az MTI-nek a 21 éves Varga, a KSI kajakosa.

A nők hasonló számában az ifjúsági olimpiai és világbajnok Rendessy Eszter és Csikós Zsóka képviselte a magyar színeket. A jobb eredményt az UTE 18 éves versenyzőjétől, Rendessytől várták a szakértők, s ő élete első felnőtt nemzetközi versenyén nem is okozott csalódást. Olyannyira nem, hogy a táv második felében átvette a vezetést a német Carola Schmidt-től, s a publikum ovációja közepette magabiztos győzelmet aratott. Csikós az ötödik helyen zárt.

"A rajtom nem sikerült jól, kicsit elfújt a szél, de én lepődtem meg a legjobban attól, hogy ettől nem ijedtem meg. Az edzőm azt mondta, mindent adjak bele, a végére ne maradjon bennem semmi. Ezt sikerült megvalósítanom, nagyon elfáradtam" - nyilatkozott Rendessy Eszter.

A versenynap utolsó döntőjében is magyar győzelem született, Kopasz ugyanis 500 méteren visszavágott Pimentának, nagyszerű, taktikus versenyzéssel utasította maga mögé a portugált és az egész mezőnyt. Bár mindössze 80 perce volt az ezres és az ötszázas finálé között, a magyar kajakos jól osztotta be az erejét, óriási hajrája ezúttal szó szerint aranyat ért. A másik hazai versenyző, Birkás Balázs is remekül szerepelt, Pimenta mögött ő lett a harmadik.

Férfi C-1 1000 méteren Kiss Balázs utolsóként zárt a fináléban, K-2 500 méteren Balogh Gergely és Szendy Maximilián negyedikként, a Noé Bálint, Koleszár Mátyás duó nyolcadikként, a Kőhalmi Emese, Bodonyi Dóra kettős ötödikként, a Szellák Szabina, Zupkó Vanda páros hetedikként ért célba. Női C-1 500-on Kisbán Zsófia hetedikként, Bragato Giada pedig nyolcadikként zárt, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenus duó pedig nem ért célba 500-on, 200 méter után ugyanis egy technikai hiba miatt beborult a vízbe.

A szombat délelőtti para finálék során egy hazai éremnek tapsolhatott a szép számú közönség: Molnárné Tóth Julianna második lett a VL2-es kategóriában, 500 méteren.

A gyorsasági és a para szakágban idén ez az egyetlen felnőtt nemzetközi verseny, 33 ország több mint 400 sportolója vesz részt rajta. A járványügyi szabályok és korlátozások ellenére, illetve azok szigorú betartása mellett szurkolók is lehetnek a Maty-éren.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×