eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A győztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban 2019. július 13-án. A 22 éves sportoló a szakág első magyar világbajnoki aranyát szerezte meg.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tokióban érmet vár Rasovszky Kristóf edzője

Bármilyen színű lehet, de akár tíz versenyző is esélyes a dobogóra – mondta Szokolai László, de a legjobb magyar hosszútávúszó edzője hozzátette, idén mindent az olimpiai felkészülésnek szentelnek.

Mi volt a 2019-es év legnagyobb tapasztalata?

A legnagyobb tanulság az mindig az adott világverseny, tehát ilyen szempontból a kvangdzsui világbajnokság volt a meghatározó. Vállaltuk, hogy öt kilométeren elindulunk, ahol világbajnok lett Kristóf, tíz kilométeren meg negyedik, ahol jobbat szerettünk volna nyilvánvalóan elérni. A tapasztalatokat, amiket leszűrtünk Kvangdzsuban, visszük tovább az olimpiai fölkészülésben.

Hogyan kezdték el a munkát 2020-ban?

- Már másodikától elkezdtük az úszást, ráhangolódó időszakban vagyunk, péntektől Thanyapurában edzőtáborozunk a magyar úszóválogatott több tagjával. Kalmár Ákos időközben hozzánk igazolt, így két hasonló képességű versenyző edz együtt és segíti egymást a felkészülésben, hiszen Ákos 1500 gyorson kvalifikálta magát a tokiói olimpiára.

Mennyi időre utaztak az edzőtáborba?

- Háromhetesek az edzőtáborok általában, de az edzőtábort követő héten Dohában van az első világkupa. Tavaly is így volt, jól jön ki, hogy mindjárt az edzőtábor után van megméretés.

Miben segítenek ezek a meleg égövi edzőtáborok?

- Influenzás időszakban a versenyzők a délszaki táborokban napsütésben, D-vitaminnal feltöltve el tudják kerülni ezt a betegségi időszakot, a szervezetük feltöltődik és ez magasabb szintű állapotot jelent a további edzésekben. Ennek ez a legnagyobb jelentősége.

Mennyire kell majd másképp felkészíteni Kristófot?

Thanyapura azért is nagyon jó helyszín, mert eleve 30 fok felé hajló vízben úszunk. A levegő hőfoka, a páratartalom, a víz hőfoka mind melegebb az itthoninál, ez a felkészülésnek önmagában egy fontos tétele. Három hetet olyan helyen töltünk, ami nagyon hasonló a tokiói körülményekhez, ráadásul időzónában is csak egy óra eltérés van Tokióhoz képest. Ez a tábor logisztikailag a legjobb a felkészüléshez, a Magyar Úszószövetség nagyon jól mérte fel, ezért az első tábor után lesz még egy thanyapurai tábor.

A dohai világkupaverseny mellett milyen más versenyeken vesznek majd részt?

- A második thaiföldi edzőtábor után következik a magyar bajnokság. Ezt követi az Európa-bajnoki felkészülésünk, Budapesten a Lupa-tó lesz májusban a következő nagy megméretés. Azt követően pedig a világkupa-sorozat setubali és budapesti fordulóján veszünk részt, majd egy edzőtábor után az olimpia következik.

Nyilván idén a fő esemény az olimpia lesz, de a többi versenyt hogyan rangsorolná?

- Mindegyiknek megvan a maga jelentősége a felkészülési ciklusban. Az Európa-bajnokságnak azért, mert itthon lesz, és hazai közönség előtt szeretnénk jól úszni, de nyilván az olimpiai lesz a top forma, az Európa-bajnokságot majdnem „nekifutásból” kell megtenni, de szeretnénk a hazai közönség előtt is jól úszni, tehát ugyanúgy felkészülünk rá. A világkupa-sorozatban nem veszünk részt annyi állomáson, mint Kvangdzsu előtt, hiszen mindent alárendelünk az olimpiai felkészülésnek.

Tokióban mire számít?

Szeretnénk érmet nyerni. Bármelyik érem lehet, hiszen nagyon sűrű lett a mezőny, és a medencéshez képest több egyéb tényező is befolyásolhatja magát a versenyt. Nagyon nagy csata várható, az olimpia mezőnye 45 fős lesz, amiből lesz 10 úszó, aki tudásában messze a többiek fölött áll, de itt sok minden megtörténhet.

Kalmár Ákos a Bajától az ön csapatához igazolt nemrégiben, hogyan jött létre ez a megállapodás?

Ákos tulajdonképpen már több éve edzőtáborokban együtt edz velünk, amiből jó baráti kapcsolat alakult ki Kristóf és közte, aztán Ákos ősszel úgy döntött, hogy az olimpiai felkészülése Kristóffal együtt eredményesebb. Ő meghozta a döntést, a két klub pedig megbeszélte. Jóban vagyunk Pass Ferenc edzővel, aki kiválasztotta, kinevelte és fölkészítette Ákost, nyilván nem esik ez jól neki, de van olyan, hogy a versenyzők új helyzetben szeretnék megpróbálni magukat.

A tavalyi világbajnokságon 1500 gyorson olimpiai A-szintet úszott. Mit lehet még belőle kihozni?

- Ákos nagyon motivált, olimpia éve van, komoly elvárásai vannak magával szemben, az a célja, hogy közel vagy esetleges bekerüljön az olimpiai döntőbe. Ez nagyon nagy cél, mert a jelenlegi idő még nem jogosítja fel erre. Ez a cél, hogy minél közelebb vigyük azokhoz, akik az olimpiai döntőért tudnak vetélkedni.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×