eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Michelisz Norbert, a BRC Hyundai N Squadra Corse csapat pilótája a túraautó-világkupa (WTCR) időmérő edzésén a mogyoródi Hungaroringen 2019. április 28-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Fordulatos versenyen lett világelső Michelisz Norbert

Esős, késésekkel és technikai hibákkal tarkított versenynap végén, a harmadik malajziai futamban megnyerte a WTCR túraautó-világkupát a Hyundai magyar versenyzője.

A 34 éves, hímesházai születésű Michelisz pályafutása legnagyobb sikerét érte el Sepangban a WTCR bajnoki címének megszerzésével, 2017-ben az akkor még túraautó-világbajnokságnak (WTCC) nevezett sorozatban volt második.

A győzelem Michelisz Norbert és a magyar gyorsasági autósport első világszintű nemzetközi sikere.

Kedvezőtlenül indult a futam

A 14 körös szezonzáró futamban Michelisz Norbert indult az élről, 10 pont volt az előnye. A rajt nem sikerült a legjobban, felmerült, hogy valami gond lehet az autójával - elment mellette Guerrieri (Honda), Azcona (Cupra), majd Johan Kristoffersson (Volkswagen) is, a magyar a 4. helyre került. Ez az állás az argentin Esteban Guerrieri győzelmét mutatta.

Farfus autója a kavicságyba ragadt, a safety car mögé sorakozott fel a mezőny. Miután ismét szabaddá vált a pálya, a spanyol Mikel Ascona nagyot csatázott Gierrierivel, meg is lökte az argentin versenyzőt. Azcona először egy rövidke időre, majd végleg megelőzte Guerrierit.

Michelisz összetettbeli riválisának ekkor problémát jelzett az autó hűtőrendszere,

és bár nem állt le az kocsi, folyamatosan lassult, a nyolcadik körben már csak 15., utolsó pontszerző helyen állt (Michelisz viszont így a harmadik, összetettbeli győzelmet jelentő helyre került). Az argentint a technikusai biztatták: ne törődjön a motorral, csak nyomja a pedált, "a csodában bízunk" - hangzott az utasítás a rádión. A 9. körben kiment a boxutcába, de nem állt ki, a csapattagok is csak értetlenül néztek - a 19. helyre tért vissza a pályára. Egy körrel később ismét kiment, kitisztították a hűtőrácsot, hátha úgy nem melegszik tovább a motor.

A verseny vége előtt három körrel még mindig Azcona vezetett, Michelisz az 5. helyen autózott, míg Guerrieri csak a 23. pozíciót foglalta el. Ekkor Kristoffersson legyűrte Azconát, végül ilyen sorrendben autóztak a célig. A harmadik helyen Kevin Ceccon (Alfa Romeo), a negyediken Frederic Vervisch végzett.

Guerrieri a műszaki hiba miatt végül nem szerzett pontot, Michelisz Norbert így az ötödik hellyel megnyerte a világkupa-szezont.

A Hyundai versenyzője ebben a szezonban 30 futamból ötöt nyert meg, és végül 370 ponttal, 21 pontos előnnyel lett világkupa-győztes.

ITT egy videó arról, hogyan ünnepelt a WTCR idei királyaként Michelisz Norbert, alább pedig többek között a sajtótájékoztató egy részlete, valamint a nyilatkozatok.

"Semmi nem számít" most, csak a győzelem

- mondta meghatódva, még a kocsiban a magyar, aki 10 éve versenyez a túraautós sorozatban.

"Nem is tudom, mit mondjak. Egészen hihetetlen, hogy megcsináltuk, pedig ez a malajziai záró hétvége nagyon trükkös volt a három futammal, a váltakozó időjárási körülményekkel, és mindennel, ami a pályán történt. Köszönöm a csapatnak, a családnak és a barátaimnak, valamint a magyar szurkolóknak, az elmúlt 10 évben ők mind segítettek" - nyilatkozott megindultan Michelisz Norbert a futam után. Hozzátette: a verseny közben még nem fogta fel, mi is zajlik éppen, és hogy bajnok lesz, csak tette a dolgát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×