eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
Szívós István mond beszédet az id. Szívós István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó nevét felvett szigligeti kikötő névadó ünnepségén, édesapja emlékművénél 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Kemény Dénes: amit Szívós István a vízben művelt, az korszakos volt

Szívós István centerként új fejezetet nyitott a vízilabdázásban, majd játékos pályafutása után sem szakadt el egyetlen pillanatra sem a sporttól – mondta az InfoRádiónak a 71 éves korában elhunyt olimpiai bajnokról Kemény Dénes korábbi szövetségi kapitány, a Magyar Vízilabda Szövetség volt elnöke.

Nagyon jól együtt tudtunk működni, miután

ugyan azt a nyelvet beszéltük a vízilabdán belül

– fogalmazott Szívós Istvánnal kapcsolatban Kemény Dénes az InfoRádiónak, akinek a legélénkebb emlékei vele kapcsolatban az elmúlt 6-7 évből származnak, amikor már nem szövetségi kapitányként, hanem elnökként munkálkodott, mialatt Szívós István az elnökségben végezte a dolgát. Pillanatok alatt átlátta az utánpótlás irányítása élén a teendőket, bármiben, ha nézeteltérésük volt, rövid időn belül tisztázni tudták.

Kemény Dénes felidézte, 16 évesen, élete első elsőosztályú mérkőzését az OSC ellen játszotta, amely együttesnek az egyik legkiemelkedőbb játékosa, az akkor már válogatott Szívós István volt. Ezt követően volt szerencséje a nemzeti csapatban is együtt játszania vele, valamint edzője is lett a Ferencvárosban. Évekkel később pedig Kemény Dénes igazgatta fiát, Szivós Mártont a válogatottban. Elmondása szerinte Szívós Istvánnak – akiről csupán személyes tapasztalatai alapján könyvet tudna írni – döntő szerepe volt abban is, hogy megkapta a szövetségi kapitányi megbízatását.

Játékos pályafutása érdekesen alakult – jegyezte meg Kemény Dénes –, miután nagyon érdekes testalkata volt: túl azon, hogy nagyon magas volt, borzasztóan hosszú karjai is voltak. "Nem tudom, hogy a centerjáték köszönhet a Pistának, vagy a Pista annak, hogy volt centerjáték, de ők együtt,

a centervízilabdázás és Szívós István egy új fejezetet nyitottak a vízilabdázásban"

. Sokszor szabályértelmezéssel próbálták a fantasztikus képességeit és teljesítményét degradálni, de amit ő meg tudott csinálni a vízben, az korszakos volt, egy korszakos középcsatára volt a vízilabdázásnak – hangsúlyozta Kemény Dénes.

Szívós István azért is példakép, mert olimpiai- és világbajnokként, élsportolóként is továbbtanult, és attól a pillanattól kezdve, hogy megkapta a diplomáját, egész életét végigdolgozta fogorvosként, miközben egy pillanatra sem szakadt el a sporttól – mutatott rá a volt elnök. Edzőként azzal a természetességgel tudta a tanácsokat adni, olyan célokat tudott minden egyes játékosnak kitűzni, hogy azáltal mindenki jobbat tudott nyújtani, amit egyébként szokott:

úgy látta kívülről a játékot, mintha még mindig belül élne

– fogalmazott Kemény Dénes, aki mint elárulta, későbbi edzői munkája során sok olyan tőle elcsent apróságot hasznosított, ami egy játékos jó egyéni teljesítményéhez szükséges, ami által összeáll a mozaik, és amiből aztán megszületik a győzelem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×