INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

kemény dénes

szívós istván

vízilabda

Szívós István mond beszédet az id. Szívós István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó nevét felvett szigligeti kikötő névadó ünnepségén, édesapja emlékművénél 2012. szeptember 28-án.

Kemény Dénes: amit Szívós István a vízben művelt, az korszakos volt

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Szívós István centerként új fejezetet nyitott a vízilabdázásban, majd játékos pályafutása után sem szakadt el egyetlen pillanatra sem a sporttól – mondta az InfoRádiónak a 71 éves korában elhunyt olimpiai bajnokról Kemény Dénes korábbi szövetségi kapitány, a Magyar Vízilabda Szövetség volt elnöke.

Nagyon jól együtt tudtunk működni, miután

ugyan azt a nyelvet beszéltük a vízilabdán belül

– fogalmazott Szívós Istvánnal kapcsolatban Kemény Dénes az InfoRádiónak, akinek a legélénkebb emlékei vele kapcsolatban az elmúlt 6-7 évből származnak, amikor már nem szövetségi kapitányként, hanem elnökként munkálkodott, mialatt Szívós István az elnökségben végezte a dolgát. Pillanatok alatt átlátta az utánpótlás irányítása élén a teendőket, bármiben, ha nézeteltérésük volt, rövid időn belül tisztázni tudták.

Kemény Dénes felidézte, 16 évesen, élete első elsőosztályú mérkőzését az OSC ellen játszotta, amely együttesnek az egyik legkiemelkedőbb játékosa, az akkor már válogatott Szívós István volt. Ezt követően volt szerencséje a nemzeti csapatban is együtt játszania vele, valamint edzője is lett a Ferencvárosban. Évekkel később pedig Kemény Dénes igazgatta fiát, Szivós Mártont a válogatottban. Elmondása szerinte Szívós Istvánnak – akiről csupán személyes tapasztalatai alapján könyvet tudna írni – döntő szerepe volt abban is, hogy megkapta a szövetségi kapitányi megbízatását.

Játékos pályafutása érdekesen alakult – jegyezte meg Kemény Dénes –, miután nagyon érdekes testalkata volt: túl azon, hogy nagyon magas volt, borzasztóan hosszú karjai is voltak. "Nem tudom, hogy a centerjáték köszönhet a Pistának, vagy a Pista annak, hogy volt centerjáték, de ők együtt,

a centervízilabdázás és Szívós István egy új fejezetet nyitottak a vízilabdázásban"

. Sokszor szabályértelmezéssel próbálták a fantasztikus képességeit és teljesítményét degradálni, de amit ő meg tudott csinálni a vízben, az korszakos volt, egy korszakos középcsatára volt a vízilabdázásnak – hangsúlyozta Kemény Dénes.

Szívós István azért is példakép, mert olimpiai- és világbajnokként, élsportolóként is továbbtanult, és attól a pillanattól kezdve, hogy megkapta a diplomáját, egész életét végigdolgozta fogorvosként, miközben egy pillanatra sem szakadt el a sporttól – mutatott rá a volt elnök. Edzőként azzal a természetességgel tudta a tanácsokat adni, olyan célokat tudott minden egyes játékosnak kitűzni, hogy azáltal mindenki jobbat tudott nyújtani, amit egyébként szokott:

úgy látta kívülről a játékot, mintha még mindig belül élne

– fogalmazott Kemény Dénes, aki mint elárulta, későbbi edzői munkája során sok olyan tőle elcsent apróságot hasznosított, ami egy játékos jó egyéni teljesítményéhez szükséges, ami által összeáll a mozaik, és amiből aztán megszületik a győzelem.

Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Kapcsolódó hang

Kemény Dénes Szívós Istvánról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018