eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Manchester, 2017. május 6.Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője a csapatának a Crystal Palace ellen játszott mérkőzésén az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2017. május 6-i játéknapján a manchesteri Etihad stadionban. (MTI/EPA/Peter Powell)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Sir Alex trónját veszi célba Josep Guardiola

A péntek este rajtoló Premier League tavaszi zárásakor Pep Guardiola olyan sikert érhet el, amilyenre az angol élvonal 1888 óta íródó történetében csupán egyetlen edző volt képes: sorozatban harmadszor is megnyerheti a bajnoki címet. Ilyet korábban csupán Sir Alex Ferguson tudott, igaz, kétszer is.

A fogadóirodák szinte mindegyike a Manchester Cityt tartja a legnagyobb favoritnak, egyértelműbb ez a vélemény, mint az, ahogyan tavasszal a City bajnok lett, akkor óriási, az utolsó fordulóig tartó csatát vívott a Liverpoollal.

Josep Guardiola ismert arról, miként egyébként Jürgen Klopp is, hogy nagyon tudatosan, posztokra erősíti meg a keretét. Tavaly elsősorban a védelmére fókuszált, érdekes, hogy

most is egy középpályásért (Rodrigo) és egy védekező játékosért (João Cancelo) fizetek ki 135 millió eurót.

A támadószekció összetétele gyakorlatilag változatlan, bár nem zárható ki, hogy Leroy Sané távozik, a Bayern Münchennel tárgyal az ügynöke.

Phil McNulty, a BBC vezető kolumnistája a Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Arsenal sorrendet tippeli az első hatra. Érdekes, hogy ez tökéletesen megfelel annak a sorrendnek, amit a Transfermarkt nevű honlap a játékosok átlagos piaci értéke alapján meghatározott.

A Liverpool tavaly 182 millió eurót, egy évvel korábban 173 millió eurót költött. Úgy fest,

Klopp befejezte a csapatépítést, mert idén szinte nem is költött.

Mignolet kapus elengedése után érkezett egy spanyol tartalékkapus, Adrián ingyen, s vettek egy ezen a szinten még az ingyennél is olcsóbb (ha lenne ilyen…) 17 éves holland srácot, Sepp van den Berget nem egészen kétmillió euróért. Talán a "vörösök" legnagyobb erősítésének azt tarthatjuk, hogy senki sem távozott, pedig Sadio Manét vagy Mohamed Salahot is szívesen látták volna Spanyolországban.

McNulty tulajdonképpen két változtatással írta fel a Big Six tavaszi végső sorrendjét: az egyik, hogy jóslatában a Tottenham megelőzte a Chelsea-t, ellentétben a májusban a pályán kialakult sorrenddel. Ennek egyik oka lehet az is, hogy

a BL-döntős Tottenham megerősödött, Mauricio Pochettino 60 millió euróért megvette a Lyontól Tanguy Ndombélét, s várhatóan kölcsönveszi Giovani Lo Celsót és az angol U20-as válogatott Ryan Sessegnont.

Délre kiderült, hogy a nagy üzletből, Paulo Dybala megszerzéséből nem lesz semmi, mert a Juventus, az eladó az utolsó pillanatban visszalépett. (Ami nem azt jelenti, hogy az argentin marad a Juvéban, csak azt, hogy nem megy a Tottenhamhez. S ha csak valami csoda nem történik a következő órákban – Manchester United… – nem is megy Angliába. A legvalószínűbb, hogy az olasz bajnok az Interhez küldi majd, ha megkapja cserébe az ugyancsak argentin Mauro Icardit.) Nem tudta a Spurs kölcsönvenni a brazil Philippe Coutinhót sem. Viszont egyelőre nem adta el Christian Eriksent, akinek egyébként jövőre járna le a szerződése. Szívesen menne Spanyolországba, Lo Celso kölcsönvétele lehet jel arra, hogy a klub még most, pénzért hajlandó elengedni, 2020 nyarán ingyen távozhatna.

A Chelsea Frank Lamparddal a kispadon vág neki az idénynek; talán

ez lesz a szezon egyik legérdekesebb kérdése, hogy mire megy az élvonalban újonc menedzserként az Abramovics-korszak első számú játékosa.

Noha a kékek ezen a nyáron nem igazolhattak új játékost, a korábban kölcsönben ott lévő Mateo Kovacicot megvették, s visszavitték a kölcsönadottak közül Michy Batshuayit és Tiemoué Bakayokót. Christian Pulisicot is ide sorolhatjuk, őt is már januárban megvette a Chelsea-t, aztán a tavaszra kölcsönadta az eladónak, a Borussia Dortmundnak. David Luiz távozott, elment az Arsenalhoz, de az igazán nagy veszteséget nem ő, hanem a klubrekordot jelentő összegért, százmillió euróért a Real Madridnak eladott Eden Hazard jelenti.

A Manchester United még nem adta el Paul Pogbát, önmagában ez is erősítés.

A régiek közül távozott Antonio Valencia, Ander Herrera (aki Párizsban megsérült, egy hónapot kénytelen kihagyni), és a sajtó kész tényként kezeli Romelu Lukaku távozását is, aki már orvosi vizsgálaton van az Internél. Körülbelül nyolcvanmillió eurót kap majd érte a United, éppen annyit, amennyiért megvette a Leicester City válogatott védőjét, Harry Maguire-t. Elképzelhető, hogy a közeli órákban Marcos Rojo elmegy kölcsönbe a nagy terveket szövő Evertonhoz. Ole Gunnar Solskjaer elsősorban a védelem megerősítéést preferálta, 55 millió euróért megvette a Crystal Palace 21 éves jobbhátvédjét, Aaron Wan-Bissakát. valamint Daniel Jamest, a walesi válogatott Budapesten is látott balhátvédjét, aki a Swansea Cityből érkezett.

Az Arsenal is több mint százmillió eurót költött el, megvásárolta Nicolas Pépét a Lille-től, és William Salibát a Saint-Étienne-től, mindketten afrikai származású franciák, előbbi elefántcsontparti válogatott. Az utolsó órákban Davids Luiz, a Chelsea brazilja is átköltözött London déli részéből az északiba.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×