INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

szabados gábor

michel platini

labdarúgás

Szabados Gábor: sosem lesz tiszta a foci, de az iparág elbírja ezt

Szabados Gábor: sosem lesz tiszta a foci, de az iparág elbírja ezt

A labdarúgás nemzetközi népszerűsége miatt a sportág gazdaságilag is elbírja a korrupciós botrányokat - véli Szabados Gábor sportközgazdász.

Korrupciós vádak miatt őrizetbe vették, tanúként hallgatták ki az UEFA korábbi elnökét, Michel Platinit. Szabados Gábor sportközgazdász szerint viszont jöjjön bármilyen hasonló botrány az európai vagy a világfutballban, amint kilép egy szponzor, megjelenik a helyén egy vagy több másik, vagyis ez az iparág bizony elbírja a korrupciós botrányokat is.

"A futball az a sportág, amelynek megvan az a népszerűsége és gazdasági ereje, hogy elviselje ezeket a botrányokat.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem árt neki, de a jelenlegi szint még nem árt a futballnak". Hozzátette: Platini őrizetbe vétele viszont az eddigieknél komolyabb lépés - értékelte a helyzetet Szabados Gábor az InfoRádióban.

Ha a lépések nem állnak meg itt, és olyan bizonyítékok látnak napvilágot, hogy a katari foci-vb-rendezés odaítélése nem megengedett körülmények között történt, és esetleg bizonyítható lesz a korrupció, az "nagyon komoly változásokat idézhet elő". Igaz, nagyon kevés az idő, hogy a 2022-es vb-t másnak ítélje a FIFA, de ha feketén-fehéren kiderül a csalás, akkor nagyon komoly preszítzsveszteség lesz mind a FIFA-nak, mind a labdarúgásnak az, ha Katarban marad a világbajnokság.

"A szurkolók azonban ettől nem fognak elfordulni a labdarúgástól, még ha vádak teljesen igazaknak bizonyulnak akkor sem"

- tette hozzá.

Úgy véli, csontvázak még lehetnek a labdarúgásban, kérdés, hogy ezek előkerülnek-e valaha. Teljes megtisztulás szerinte a nemzetközi labdarúgásban nem lesz, hiába törekszik a FIFA és az UEFA is az átláthatóságra. Ezért is van az, hogy a helyszínkijelölésről már nem egy 11 fős bizottság, hanem az összes tagállam dönt.

Szabados Gábor sportközgazdás értékelése szerint a nagy döntések most már nagyjából megbízható módon, tiszta körülmények között történnek, de

"soha senki nem állíthatja teljes határozottsággal, hogy a kisebb ügyekben semmilyen korrupciós gyanú nem merülhet fel."
Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

UEFA-botrány - Szabados Gábor (teljes interjú)
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018