INFORÁDIÓ 
2020. január 27. hétfő
Angelika

michel platini

uefa

labdarúgás

Lausanne, 2015. december 8.Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség korrupció gyanúja miatt kilencven napra felfüggesztett elnöke (b) ügyvédje, Thibaud dAles társaságában meghallgatásra a nemzetközi Sport Döntőbíróságra (CAS) érkezik Lausanne-ban 2015. december 8-án. Platini a döntőbírósághoz fellebbezett felfüggesztésének ügyében, amely miatt nem jelöltetheti magát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnökválasztására. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Újabb focibotrány: őrizetbe vették Platinit

Infostart

Az UEFA korábbi elnökét a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokság rendezői pályázatának vizsgálata keretében vették őrizetbe.

A France Football azt írja honlapján, Platinit a Nanterre-i rendőrségre vitték, és kihallgatják majd a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélésével kapcsolatban. A korábbi UEFA-elnök korrupciós gyanúba keveredett a 2022-es torna házigazdájának (Katar) kiválasztásával kapcsolatban. A 2022-es világbajnokság rendezési jogát 2010-ben, Platini UEFA-elnöki regnálása idején ítélték oda Katarnak, és azóta többször felvetődött a korrupció gyanúja a döntéssel kapcsolatban.

Sajtóhírek szerint Claude Gueant-t, a volt francia elnök Nicolas Sarkozy egykori tanácsadóját szintén kihallgatták, de nem vették őrizetbe. Platinit a francia rendőrség Párizson kívüli Korrupcióellenes Hivatalába szállították.

A korábbi klasszis játékost, a most 64 éves Platinit 2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől, Joseph Blattertől. A büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltása. A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat, hogy katari részről történt-e megvesztegetés.

Eltiltását megelőzően Platini esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében.

Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) korábbi elnöke a 2010-es szavazás előtt többször bírálta Platinit, amiért UEFA-elnökként szóbeli megállapodást kötött az amerikai pályázat vezetőivel arról, hogy őket támogatja. Azonban egy 2010 novemberében történt találkozást követően - nem sokkal a szavazás előtt - megváltoztatta az álláspontját: akkor Párizsban tárgyalt Nicolas Sarkozyvel, a franciák éppen hivatalban lévő korábbi köztársasági elnökével, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel, akkori koronaherceggel.

Sajtóhírek szerint a mostani kihallgatás középpontjában ez a találkozó áll.

A FIFA 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es vb rendezési jogát Katarnak, amely a végső szavazáson 14-8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott vagy tagságát - Platinihoz hasonlóan - felfüggesztették.

Nyitókép: MTI/EPA/Laurent Gillieron
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018