eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lausanne, 2015. december 8.Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség korrupció gyanúja miatt kilencven napra felfüggesztett elnöke (b) ügyvédje, Thibaud dAles társaságában meghallgatásra a nemzetközi Sport Döntőbíróságra (CAS) érkezik Lausanne-ban 2015. december 8-án. Platini a döntőbírósághoz fellebbezett felfüggesztésének ügyében, amely miatt nem jelöltetheti magát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnökválasztására. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)
Nyitókép: MTI/EPA/Laurent Gillieron

Elengedte a rendőrség Platinit, aki nem érti az egészet

Szerda hajnalban elhagyta a francia rendőrség Korrupcióellenes Hivatalának épületét Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnöke, akit kedden hallgattak ki a 2022-es, végül Katarnak ítélt világbajnokság helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt zajló nyomozás részeként.

Kedden több francia portál írta meg, hogy őrizetbe vették Platinit. A 64. születésnapját pénteken ünneplő Platini ügyvédje ugyanakkor az nyilatkozta, hogy a sportvezetőt csupán tanúként hallgatják ki a nyomozóhatóságok. Azt mondta, hogy

Platini magabiztosan válaszolt a kérdésekre, nyugodtan, pontosan fejezte ki magát,

vallomása - amelyben tagadta a gyanúsításban szereplő vádakat - hasznos volt kihallgatói számára.

Platini szerdán a rá váró riportereknek azt mondta, a kihallgatás hosszú volt.

"Nyilvánvaló, hogy elhúzódott, hiszen kérdeztek a 2016-os Európa-bajnoksággal, a tavalyi oroszországi világbajnoksággal, a 2022-es katari vb-vel, a Paris Saint-Germainnel és a nemzetközi szövetséggel kapcsolatban is. Minden kérdésükre nyugodtan válaszoltam, miközben változatlanul nem értem, hogy miért rendeltek ide engem" - jelentette ki a sportvezető.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) korábbi elnöke a 2010-es szavazás előtt többször bírálta Platinit, amiért UEFA-elnökként szóbeli megállapodást kötött az amerikai pályázat vezetőivel arról, hogy őket támogatja, de egy 2010. novemberi találkozás után, nem sokkal a szavazás előtt megváltoztatta álláspontját. Akkor Párizsban tárgyalt Nicolas Sarkozyvel, a franciák akkori köztársasági elnökével, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel. Sajtóhírek szerint a mostani kihallgatás középpontjában ez a találkozó áll.

A FIFA 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es vb rendezési jogát Katarnak, amely a végső szavazáson 14-8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott vagy tagságát - Platiniéhoz hasonlóan - felfüggesztették.

A korábbi klasszis játékost 2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől, Joseph Blattertől. Büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltása.

A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat arra, hogy katari részről megvesztegetés történt.

Eltiltása előtt Platini esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében. Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.

Az UEFA korábbi elnökét a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság helyszínének kijelöléséről is kérdezték.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×