eur:
393.95
usd:
369.33
bux:
65768.37
2024. április 23. kedd Béla
Toby Alderweireld (b) és Jan Vertonghen (k), a Tottenham Hotspur játékosa, illetve Andre Onana az Ajax kapusa a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén Londonban 2019. április 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Oroszlánként küzdöttek az Ajax fiataljai, de a Tottenham is reménykedik

Nem tudta a Tottenham kompenzálni legjobb csatárai hiányát, értékelhető helyzet nélkül játszotta végig az Ajax elleni BL-elődöntő első mérkőzését. A hollandok nem nyújtottak extra teljesítményét, de három nagy lehetőségükből egyet értékesítve nyertek, s így előnnyel várhatják a visszavágót.

A Harry Kane és Szon Heung Min nélkül felálló Spurs a 14. percben hátrányba került, miután Trippier nem lépett ki utolsó emberként, így a középen egyedül álló Donny van de Beek nem volt lesen. Csinált egy lövőcselt, majd magabiztosan a kapubalőtt. Az Ajax ezzel a góllal 1-0-ra megnyerte a mérkőzést, idén már a Real Madridot, a Juventust és a Tottenhamet is legyőzte idegenben a BL-ben.

„Fantasztikus teljesítményt nyújtottunk időnként oroszlánként küzdve, öröm volt látni ezt az akaratot és elszántságot" – lelkendezett Erik ten Hag, az Ajax edzője. – Nyertünk, elégedettek vagyunk, de még csak félúton járunk.

Csodálatos, ahogy mindenki együtt harcolt, és beleadta a maga részét a sikerbe.”

A játékosai szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a siker kulcsa a jó kezdés volt: az első félórában vitathatatlanul ellenfele fölé kerekedett az Ajax. A második félidő keményebb fizikai harcot hozott, feljött a Spurs. Ameddig az első félidő egy bizonyos szakaszában az Ajax labdabirtoklása a hetven százalékot is elérte, a második félidőben ez kiegyenlítettebbé vált.

Mauricio Pochettino, az angolok argentin menedzsere szerint a második játékrészben látottak alapján van még reménye a csapatának a visszavágón, a mostani vereség ellenére is. Tegyük hozzá: az Ajax a legutóbbi három hazai BL-mérkőzésén nyeretlen maradt, a Bayern München és a Juventus ellen döntetlent játszott, a Real Madridtól pedig kikapott. A három csapat összesen hat gólt szerzett a Johan Cruyff Arénában. Más kérdés, hogy a Tottenham (a Borussia Dortmundon kívül) senkit sem győzött le idegenben sem a mostani sorozatban, sem az előzőben.

Vitára adott okot a mérkőzés után a Tottenham orvosi stábjának döntése, amelynek alapján Jan Verthongen, a saját játékostársával, Toby Alderweirelddel és a kameruni kapussal, Onanával ütköző belga védőt visszaengedték a pályára. A hátvédről öt másodperc alatt kiderült aztán, hogy nem áll a lábán, az ájulás környékezte. Pochettino szerint ilyen esetben az orvosi stáb szava a döntő, ha az azt mondja, hogy a futballista visszamehet, ő nem bírálja felül. Tegyük hozzá: a stáb ebben az esetben rossz döntést hozott.

Pochettino is kiemelte,

minden esetben a játékos egészsége a legfontosabb, azt nem szabad kockáztatni.

Az ügy kapcsán újra felvetődött egy független orvos igénye, ahogyan azt korábban, például, a FIFPro, a játékos-szakszervezetek világszövetsége már javasolta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×