eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma
A Kisvárda FC labdarúgócsapatának újonnan felavatott stadionja, a kisvárdai Várkert Stadion a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - Ferencvárosi TC mérkőzésen 2018. augusztus 11-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Nagy stadionkörkép Székesfehérvártól Kisvárdáig

Hiába jutott be az Európa Ligába a Vidi FC, a székesfehérvári stadion nem készült el az augusztus végi határidőre. A bajnok talán ősszel hazatérhet, de a Honvéd stadionját még csak most kezdik bontani, a Vasas jövőre költözhet, az új Puskás-arénára még jövő novemberig várni kell.

Még mindig nem tudni, hogy a Vidi mikortól használhatja a hamarosan elkészülő új székesfehérvári stadiont. A héten a helyi önkormányzat nem fogadta el a Sóstói Stadion kivitelezőjének jelentését, és a hiányosságok pótlására szólította fel a Strabag által vezetett konzorciumot. A stadionrekonstrukciós szerződés szerint a kivitelezőnek augusztus 30-ig kellett volna a rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetés feltételeit megteremtenie. Az önkormányzat szerint az elmúlt időszakban jól haladt az aréna építése, de nem készült el teljesen határidőre, ezért az önkormányzat a hiányosságok pótlása mellett a beruházás mielőbbi befejezésére szólította fel a Strabagot, hogy a használatbavételi eljárást már szeptemberben lefolytassák, és a korábbi terveknek megfelelően már az ősszel mérkőzéseket lehessen rendezni a stadionban.

A Vidi az Európa Liga csoportkörében a Groupama Arénában fogadja ellenfeleit, a bajnoki meccsein a felcsúti stadionban látja vendégül riválisait. A székesfehérvári stadion bontása 2015 decemberében kezdődött: a 14,3 milliárd forintból felépülő, 14 200 férőhelyes, az UEFA 4-es kategóriájának megfelelően kialakított aréna átadását pedig 2018 januárjára tervezték. 2017 júliusában azonban kiderült, hogy a főépület vasbeton szerkezeteinek kialakítása hibás, súlyos statikai problémákat találtak, így ahelyett, hogy a régi épületrészt integrálták volna az új létesítményhez, le kellett bontani, a tetőszerkezetet ugyanis nem bírta volna el.

Kispesten kezdődik az építkezés

A legutóbbi hírek szerint a Honvéd labdarúgó-csapata szeptember 22-én a klub egykori legendás játékosaival búcsúzik el a kispesti Bozsik Stadiontól. A tervek szerint az új létesítmény nyolcezer szurkoló fogadására lesz alkalmas, a lelátója fedett lesz. Az eredeti elképzelések szerint 4,98 milliárd forintból szerették volna megépíteni, de várhatóan ennél többe fog kerülni. A munkálatok idején a Honvéd az MTK pályáján, az új Hidegkuti Nándor Stadionban játssza a hazai mérkőzéseit.

Vasas-pálya tavasszal

Eközben épül a Vasas új arénája, az Illovszky-stadion is. Az élvonalból kiesett klub az NB II 2018-2019-es szezonjában az őszi hazai mérkőzéseit Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban rendezi. Az új létesítmény ötezer férőhelyes lesz, a beruházás hétmilliárd forintba kerülhet. Az év elején még úgy volt, hogy ősszel átadják, de júliusban Domonyai László ügyvezető már azt mondta, várhatóan 2019 márciusában, a Vasas 108. születésnapján avatják fel a létesítményt.

Puskás-stadion: megnyitó egy év múlva

Az új nemzeti stadion átadásának tervezett dátuma 2019. november 25., a magyar labdarúgás napja, amikor az aranycsapat 1953-ban a Wembley-ben 6:3-ra legyőzte az angolokat. A mintegy 150 milliárd forintos projektről Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár áprilisban az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt.

"Ütemszerűen halad a beruházás, 2019 végére el kell készülnie, komoly kötbérrel sújtva vállalta ezt a határidőt a kivitelező. Azért is el kell készülnie, mert 2020-ban már Európa-bajnoki csoportmérkőzéseknek és nyolcaddöntőnek ad majd otthont" - mondta az államtitkár. Az új Puskás-stadion 67 ezer fő befogadására lesz majd alkalmas, a tervek között szerepel, hogy nemzetközi kupadöntőket is rendezzenek benne.

Az új stadionok, ahol már játszanak

Az elmúlt egy évben három élvonalbeli egyesületnek is átadták a stadionját. A Haladás szombathelyi létesítményét tavaly novemberben avatták fel. A mintegy kilencezer férőhelyes stadion építése 15 milliárd forintba került.

A Diósgyőr stadionjának építése 2016 decemberében indult, és a 2018-as szezon utolsó fordulójában már fel is avatták a létesítményt. A 15 ezer fős, multifunkcionális stadion építése 13 milliárdba került.

Az élvonalba idén feljutott Kisvárda új stadionját augusztus 11-én a labdarúgó NB I 4. fordulójában adták a Ferencváros ellen. A 2700 férőhelyes létesítmény 2,4 milliárd forintba került.

Az elmúlt években több más egyesület számára is új aréna épült, így szintén új otthonában léphet pályára már a Ferencváros, az MTK, a Debrecen, a Gyirmót, a Mezőkövesd, a Puskás Akadémia és a Szolnok is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×