eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Märcz Tamás, a magyar csapat szövetségi kapitánya a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfi versenyének csoportkörében játszott Georgia – Magyarország mérkőzésen 2018. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Märcz Tamás: „nagyobbak lettek az elvárásaim”

A korábbi időszakhoz képest nagyobb figyelmet és több fegyelmet vár Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető megfiatalított csapattal készül a kedden kezdődő berlini Világkupára.

A szakember az együttes csütörtöki edzését követően a Margitszigeten arról beszélt, hogy a mostani keret még a júliusi, barcelonai Európa-bajnokságon szerepelt csapatnál is fiatalabb, ugyanakkor a németországi, nyolccsapatos tornára mindenféle elvárás és teher nélkül utazhat ki. A magyar válogatott helye ugyanis már biztos a jövő évi, Kvangdzsuban sorra kerülő világbajnokságon, amelyre a világkupáról is lehet kijutni – írja az MTI.

„Nagyon jó velük dolgozni, nagyon-nagyon egységes csapat”

– értékelt a szakvezető az InfoRádióban. „A fél társaság ott volt az Eb-n, a fél társaság lecserélődött” – jegyezte meg Märcz Tamás. A 14 játékossal mentálisan is elkezdtek dolgozni: hozzáállásról, kommunikációról és a válogatott sportolótól elvárt viselkedésről, edzésről beszélgettek. „Én azt látom, hogy van eredménye” – hangsúlyozta. Märcz Tamás azt is elárulta, hogy edzőként sokat kellett velük foglalkozni, de fegyelmezettek voltak, és megtiszteltetésnek veszik, hogy a válogatottban szerepelhetnek.

A szövetségi kapitány elmondta, nem csak gólokat vár el a játékosoktól, hanem megfelelő hozzáállást is. „Nagyobbak lettek az elvárásaim” – jegyezte meg, hozzátéve: kevésbé toleráns az enyhe kilengésekkel szemben is. A 2 órás edzés legvégéig fenn kell tartaniuk a koncentrációt, hiszen aki itt nem képes, az a meccs utolsó perceiben sem fog odafigyelni. Aki ezt elfogadja, van helye a válogatottban, aki nem, annak viszont nem – tette hozzá.

Märcz Tamás szerint az Európa-bajnokság és az azt megelőző egy hét rossz időszaka volt a csapatnak, „a fókuszálás, a motiváció gyengébb lett, mire odaértünk”. Nem volt elég erős az akaratuk és az összeszedettségük, hogy másfél hónap alatt végigcsináljanak két világversenyt, a világkupát és az Európa-bajnokságot – tette hozzá.

„Fontos, hogy azok a fiatalok, akik közel vannak a válogatott szinthez, minél gyorsabban gyűjtsenek éles helyzetben tapasztalatot. Nehéz és kiegyensúlyozott mérkőzésekre számítok Berlinben, egy-két gól lesz a különbség ide vagy oda, bízom abban az egységben, ami most jellemzi a csapatot, hogy eredményesek leszünk” – nyilatkozta az MTI-nek Märcz Tamás.

A szakvezető elmondta, a közös felkészülés kezdete óta eltelt két-három hétben már sok játékosban látja a karakterbeli fejlődést, amelyre szükség van ahhoz, hogy jobbak legyenek. „Nagy Ádám és Vadovics Viktor például nagyon fiatalok, és csak idő kérdése, mikor lépnek be stabilan a válogatottba. Remélem, már ezen a világkupán felveszik a kesztyűt, bár még hajlamosak rossz döntéseket hozni, de az ilyen versenyeken kell rutint szerezni” – fűzte hozzá.

A kapitány kiemelte Pásztor Mátyást is, aki 31 évesen debütálhat a nemzeti csapatban. „Hiányoztak a gólok, a jó befejezések, vagy éppen a góllövőink nem úgy teljesítettek, ahol azt vártuk volna. De Jansik Szilárd például sérülés miatt nem lehetett ott az Eb-n. Bízom benne, hogy ezek a játékosok igazolják, vagy jelet adnak arra, hogy a jövőben is számolni kell velük. Esetleg megnehezítik a többiek dolgát, hogy nagy harc legyen a keretben, és senki ne érezze biztosnak a helyét” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

A jövő kedden kezdődő világkupán a magyarok sorrendben a házigazda németekkel, az ausztrálokkal és a japánokkal találkoznak a csoportban, innen minden együttes továbbjut az egyenes kiesés szakaszba.

A másik csoportban Szerbia, Horvátország, Dél-Afrika és az Egyesült Államok szerepel.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Kardos Gergely (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-PQS Waterpolo)

Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnoki Dózsa), Jansik Dávid (Szolnoki Dózsa), Jansik Szilárd (FTC-PQS Waterpolo), Kovács Gergő (A-Híd OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC-Újbuda), Mezei Tamás (FTC-PQS Waterpolo), Nagy Ádám (PannErgy-Miskolci VLC), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (MKB-Euroleasing-BVSC), Pohl Zoltán (FTC-PQS Waterpolo), Vadovics Viktor (PannErgy-Miskolci VLC), Zalánki Gergő (Szolnoki Dózsa)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×