INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

pars krisztián

dopping

eltiltás

Pars Krisztián a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai férfi kalapácsvetésének selejtezőjében az Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 17-én.

Döntöttek Pars Krisztián sorsáról

Infostart

A londoni kalapácsvető olimpiai bajnok 2019. július 12-ig nem versenyezhet.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) legújabb hírleveléből kiderül, hogy a szervezet elfogadta és véglegesnek tekinti a doppingvétséget elkövető Pars Krisztián másfél éves eltiltását, amelyet a MACS által felállított magyar fegyelmi bizottság idén áprilisban hozott meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nem kirívó vétséget és annak körülményeit behatóan tanulmányozó WADA nem kért súlyosbítást, az eltiltás és annak mértéke jogerőre emelkedett.

„Nem tehetek mást, csak azt, hogy a döntést ezúttal is tudomásul veszem, mert annak jogosságát soha nem is vitattam. A helyzetem nem lett rosszabb, de jobb sem, ezen már nem lehet változtatni – mondta a hír hallatán Pars Krisztián az SzPress Hírszolgálatnak. –

Buta hibát követtem el, amit egyesegyedül csak én hozhatok helyre és ezt meg is fogom tenni. Fogadalmat tettem magamnak, és ahhoz fogok igazodni a jövőben”

– hangsúlyozta a londoni olimpiai játékok kalapácsvető versenyének győztese, két világbajnokság ezüst-, és ugyancsak két Európa-bajnokság aranyérmese.

Némi aggodalomra adhatott okot, hogy néhány héttel ezelőtt a WADA újabb információkat kért be Pars ügyével kapcsolatban, ezen kívül angol tükörfordításban kívánt megismerkedni a magyar atléta beadványának minden egyes sorával. Az élénk érdeklődést éppenséggel a vihar előszelének is lehetett tekinteni…

„A másfél éves eltiltás szentesítése az IAAF és a WADA részéről azt az egyeztetett véleményüket tükrözi, hogy Magyarországon helyesen alkalmazzák és be is tartatják a doppingszabályokat – hangsúlyozta Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára. – Meg vagyunk győződve arról, hogy Krisztián okult a történtektől, és ha újra elkezdi az edzéseket, csak és kizárólag a nagy célok lebegnek majd a szeme előtt. Ha pedig már ugyanaz a lelkesedés és akarás munkálkodik majd benne, mint amikor olimpiai bajnok lett, két év leforgása alatt három óriási lehetőség tárulhat fel előtte. Jövő szeptember végétől világbajnokság lesz Dohában, egy évvel később pedig Európa-bajnokság, majd egy újabb olimpia Tokióban. Két év, három nagy kihívás, lesz miért dolgoznia Pars Krisztiánnak” – hangsúlyozta Gyulai Márton.

A most jogerőre emelkedett eltiltások hét nemzet 12 atlétáját érintik, akik közül négy – már megint – orosz. Ami a súlyosságot illeti, Pars másfél éves versenyzési tilalma szinte eltörpül az a hat mellett, ami négy éves eltiltással jár együtt.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018