eur:
394.84
usd:
371.42
bux:
66081.67
2024. április 16. kedd Csongor
Szkopje, 2017. augusztus 7.José Mourinho, az angol Manchester United portugál vezetőedzője edzést tart a szkopjei II. Fülöp Stadionban 2017. augusztus 7-én. A Manchester United másnap lép pályára a Real Madrid ellen a labdarúgó Európai Szuperkupában.  (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: GEORGI LICOVSZKI

Nagy pénz, nagy foci: a legértékesebb futballklubok rangsora

900 milliárd forintnál is többet ér a világ jelenlegi legértékesebb labdarúgó klubja, vagyis a Manchester United - derül ki a KPMG tanulmányából, melyet a cég elemzője, Balázs Sebestyén ismertetett. Az első tíz egyesületből hat angol, az idei Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid pedig jó eredménye ellenére veszített értékéből.

Harmadszor készítette el a KPMG könyvvizsgáló cég a futballpiaci elemzését, és eszerint a Manchester United lett a legértékesebb, 3,25 milliárd euróval - mondta el az InfoRádióban Balázs Sebestyén, a cég elemzője. A 10 legelőrébb rangsorolt csapat összértéke 21 milliárd euró, ami a 32 csapat összértékének 37 százaléka, tehát elég nagyfokú a koncentráció.

Az értékeket 2017. december 31-i időponttal határozták meg, és átszámítva a Manchester United 954 milliárd forintot ér.

"A legnagyobb változás, hogy a klubok értéke folyamatosan nő, nagyobb mértékben, mint a vállalati összérték növekedését jelző index. Az emelkedés csak tavaly kilenc százalék volt, de érdekesség, hogy nem minden klub értéke nő, például a Real Madridé két százalékkal csökkent" - mondta az elemző, és kiemelte azt is, hogy a rangsorban az angol csapatok vannak túlsúlyban, jelenleg hat van az első tízben. Ez elsősorban a televíziós közvetítési jogdíaj növekedésének köszönhető.

Az első tízben ott van még a Real Madrid (2.), az FC Barcelona (3.), a Bayern München (4.) és a Juventus (9.). A bérköltségek a Reálnál voltak a legmagasabbak: a madridiak 400 millió eurót fordítottak erre az elmúlt évben.

Az utóbbi idők legnagyobb nyertese a Tottenham Hotspur, amely két év alatt 61 százalékkal, azaz mintegy 485 millió euróval növelte a cégértékét, és így már a lista 10. helyén áll. Tavaly ugyancsak jól tejesített az SSC Napoli, amely egy év alatt 27 százalékos növekedéssel lett a lista 17. helyezettje, egyúttal az olasz futball második legértékesebb vállalkozása. Ami a nyereséget illeti, a lista két legjobban teljesítő klubja a 15. angol Leicester City és a Napoli egyaránt több mint 100 millió eurós adózás előtti nyereséget ért el (108, illetve 101 millió euró).

A KPMG elemzése külön fejezetet szentel a klubok közösségi médiás megjelenésének. 2017 augusztus eleje és 2018 április vége között a TOP32 klub összesen 111 millióval tudta növelni követőinek számát, a Twitteren 26, az Instagramon 17, a Facebookon pedig 4 százalékkal nőtt a klubhű szurkolók száma.

A top 10

  1. Manchester United
  2. Real Madrid
  3. Barcelona
  4. Bayern München
  5. Manchester City
  6. Arsenal
  7. Chelsea
  8. Liverpool
  9. Juventus
  10. Tottenham

A részletes elemzés itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×