INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

dopping

wada

tiszeker ágnes

Robbant a kínai doppingbomba az egyik német televíziónál

InfoRádió / MTI

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint nem volt várható, hogy Oroszország után Kína lesz a következő, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indít az országot ért doppingvádak miatt.

A nemzeti antidopping-szervezet feladatait ellátó MACS első embere az után nyilatkozott az MTI-nek erről, hogy a német ARD csatorna dokumentumműsora nyomán a WADA eljárást kezdeményezett.

A filmben elhangzottak szerint az ázsiai országban az 1980-as és 1990-es években szisztematikus, központilag irányított doppingolás folyt.

A megszólaló kínai orvos, Hszüe Jin-hszian, aki a 80-as években több sportág válogatottja mellett is dolgozott, arról beszélt, hogy szerinte tízezer sportoló volt érintett a doppingolásban.

"Kínára nem fogadtam volna, hogy ő lesz a következő, amelyet vizsgálni fog a WADA, de nem azért, mert azt gondoltam, hogy ott mindig minden rendben van, hanem mert az egy zárt világ. Csak hát egy 79 éves kínai szakember kiszabadult és elmenekült Kínából, hogy most Németországban, ugyanannál a berlini televíziónál robbantson bombát, amelyik az orosz ügyet is feltárta" - mondta Tiszeker Ágnes, aki emlékeztetett rá, hogy 2015 végén Oroszország esetében a WADA "nagyon belenyúlt és ő maga sem gondolta, hogy ilyen elképesztő manipulációt, állami asszisztálás mellett zajló doppingolást fog feltárni".

Hozzátette: a vizsgálódás nyomán kiderült, hogy számos sportág, az egész nemzeti doppingellenes szervezet érintve van Oroszországban. Ennek lett a következménye, hogy felfüggesztették, leminősítették az országot, bezárták a moszkvai labort, s nem engedték ki sportolóik egy jelentős részét a riói olimpiára.

"Ami Kínát illeti, a doktornőt állítása szerint azért rúgták ki, mert az 1988-as szöuli játékok előtt megtagadta, hogy tiltott szereket adjon a versenyzőknek. Ő most az ARD-nek csakis a 80-as, 90-es éveknek az érmeiről és kínai sportolóiról beszélt, amire a WADA csakis úgy reagálhatott, hogy felállít egy vizsgálóbizottságot, amely nyomozni kezd, adatokat, információkat fog gyűjteni, de én azt gondolom, itt nem áll meg a történet" - fogalmazott a MACS vezetője, hozzáfűzve, hogy a kínai doktornő vigyázott nagyon, mert a jelen sportolóiról egyáltalán nem beszélt.

"Pedig hát nyilván mindenki arra kíváncsi, hogy a világ egyik legnagyobb sporthatalmánál vajon a mostani eredmények mit mutatnak, mennyi mögötte a manipuláció, mennyi a doppingolás, és már megint egy olyan váddal állunk szemben, hogy államilag szponzorált, egészen a legfelsőbb vezetőkig nyúló doppingoló rendszerről van szó. Hát majd meglátjuk, mi igaz ebből és mit tudnak bebizonyítani..." - fogalmazott Tiszeker Ágnes, aki az MTI kérdésére kitért a különböző sportágak eltérő doppingérintettségére is.

"Vannak olyan sportágak, melyek mindig érzékenyek maradnak a doppingra.

Lesznek olyanok, amelyek doppingérzékenyebbek, mint a többi, s bár mindegyikben lehet valahogy befolyásolni a teljesítményt, azért egy erősportágban a ma kapható doppingszerek egyenesen elsöprő hatásúak. Mire gondolok? Olyan sportágakra, ahol az izomerőnek és az izomtömegnek van szerepe, ilyen az erőemelés, a testépítés, a súlyemelés, de említhetem az atlétika, az úszás, a kajak-kenu sprintszámait is, és a sor folytatható..." - mondta.

Tiszeker Ágnes kiemelte ugyanakkor a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF), amely minősítése szerint fantasztikus doppingellenes programot hajt végre.

"Az IWF tényleg nagyon sokat tesz azért, hogy csak olyan sportoló kerüljön ki olimpiára, aki meg van szűrve. A szövetség a világ és Európa legjobb, a WADA által akkreditált laborjaival dolgoztat, és mégis, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni minták újravizsgálatánál rengeteg pozitív esetük volt. Az IWF erre még tovább fokozta az ellenőrzéseket, nagy számban történnek ma is mintavételek, miközben azokat az országokat, ahol három vagy ennél több pozitív eset fordult elő az olimpiai újravizsgálatok tanúsága szerint, nemrég egy évre eltiltotta a versenyzéstől." - nyilatkozott.

Hangsúlyozta, "nagyon fájdalmas büntetés" ez az érintett kilenc országnak, köztük Oroszországnak és Kínának, hiszen nem indulhatnak kontinentális bajnokságon, az idei világbajnokságon sem.

"Én azt gondolom, példa értékű, amit az IWF tett a kilenc ország eltiltásával, nem tudok róla, hogy bármely más szövetség hasonló lépésre szánta volna el magát.

Bízzunk benne, a fegyelmi büntetésnek lesz visszatartó ereje,

én nagyon drukkolok, hogy az IWF erőfeszítései lassan beérjenek, s a doppingolás visszaszorulása tapasztalható és kézzel fogható legyen." - mondta Tiszeker Ágnes.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018