eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Márton Anita és Kővágó sikere, Baji újabb rekordja

Márton Anita és Kővágó sikere, Baji újabb rekordja

Baji Balázs óriási országos csúccsal, 13.15 másodperccel negyedik helyen végzett a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj idei talán legszínvonalasabb számában kedden.

A gátasok mezőnyében sztárok egész sora térdelt a rajtgépbe: az olimpiai bajnoki címvédő jamaicai Omar McLeod, a világcsúcstartó amerikai Aries Merritt és a világbajnoki címvédő orosz Szergej Subenkov.

A várt kiváló versenyt hozta, a győzelemért McLeod és Subenkov vívott nagy csatát, az utolsó gát után azonban már egyértelműen a jamaicai volt az élen és 12.96 másodperccel nyert, míg a független színekben versenyző Subenkov öt századdal lemaradva lett második. Ezzel a világ idei két legjobb eredményét futották. Mögöttük jött be Merritt 13.11-gyel, majd negyedikként Baji.

A magyar versenyző eredményére kicsit várni kellett, majd, amikor a kivetítőn megjelent 13.15-ös ideje, az állatorvosként dolgozó atléta ugrálni kezdett örömében.

"Jól elkaptam a rajtot, éreztem hogy jó helyen vagyok" - nyilatkozta Baji Balázs, aki nyolc századot faragott saját, júniusban elért országos rekordján. Hozzátette: ennek ellenére ez nem volt egy jó futás, mivel kicsit "szétesett" a végére.

Baji idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton.

 Női súlylökésben az idényt remekül kezdő, ám azóta kicsit visszafogottabb eredményeket produkáló Márton Anita már az első sorozatban jelezte, hogy ezúttal nagy eredményre lehet számítani tőle. Elsőre 18,27 méterrel nyitott, ami "bemelegítésnek" több mint biztató volt, majd másodikra már 19,23 métert lökött. A magyar dobó tulajdonképpen végig magával versenyzett, s ugyan a harmadik és negyedik sorozatban nem javított, ötödikre ismét kiválóan beletalált a dobásba, így

19,48 méterrel nyerte a versenyt.

Márton fölényére jellemző, hogy a hatból öt dobásával megnyerte volna a viadalt, melyen utolsóra 19,23 métert ért el.

"Nagyon örülök a győzelemnek, s annak, hogy jó sorozatot tudtam dobni" - nyilatkozta a verseny után Márton. "Volt egy nehezebb időszakom, de úgy tűnik, sikerült kilábalnom belőle. A fő cél továbbra is a londoni világbajnokság."

A férfi 100 méter előtt nagy kérdés volt, hogy a veterán, 35 éves Justin Gatlin a másfél hete rendezett amerikai bajnokságon aratott győzelme után mennyire eresztett le, s milyen eredményre képes a címvédő Akani Simbine ellen.

A 2004-es olimpia arany-, a tavalyi riói játékok ezüstérmese keddi futása alapján tartja kiváló formáját, a rajtgépből valósággal kirobbant, s végig kiváló tempóban futott, így óriási csatában, Simbinét egy századdal megelőzve megnyerte a viadalt, méghozzá kiváló, 9.98 másodperces eredménnyel.

A női 400 gát olimpiai bajnokának ugyanakkor láthatóan még nem sikerült kipihennie az amerikai válogatót és a kontinensváltást. Dalilah Muhammad ugyanis az utolsó 50 méterre elkészült az erejével, így végül csak harmadik lett. A győzelmet honfitársa, Kori Carter szerezte meg 54.22 másodperces versenycsúccsal.

A tavalyi évhez hasonlóan ismét kilencedik lett Pars Krisztián férfi kalapácsvetésben a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon Székesfehérváron, ahol a papírformának megfelelően a világranglista-vezető lengyel Pawel Fajdek simán nyert, míg legjobb magyarként Halász Bence hatodik helyen végzett.

Kővágó Zoltán 65 méter feletti eredménnyel megnyerte a férfi diszkoszvetést, egyúttal tejesítette a londoni világbajnokság kvalifikációs szintjét a

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×