eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Ujjlenyomat vizeletből

Ujjlenyomat vizeletből

Az emberi szervezet működéséhez elengedhetetlenül fontos különböző szteroid típusú anyagok jelenléte a szervezetben. Ezért a doppingellenőrzés során az ellenőrök felveszik a sportoló szteroidprofilját, amit a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) sportolónként összegyűjt, és a változásokat folyamatosan nyomon követi.

Amikor a sportolók vizeletmintájából szteroidprofilt határoznak meg, akkor a szervezet által termelt egyes szteroidok (endogén szteroidok) mennyiségét mérik a vizeletmintákból – mondta el Horváthné Soós Erika, a többek között étrend-kiegészítők vizsgálatával is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. szakembere a Doppingmentes.hu weboldalon.

Ezek a vizsgált endogén szteroidok egymáshoz viszonyított mennyisége egy adott személy esetében általában állandó, és rá jellemző.

A mért értékek csak kis mértékben különbözhetnek egymástól az eltérő időpontban vett mintákban. Kis túlzással azt is mondhatjuk tehát, hogy

a szteroidprofil a sportolók ujjlenyomata.

A nyomon követett komponensek közé tartozik például a tesztoszteron, az epi-tesztoszteron, és a DHEA (dehidroepiandroszteron) is.

Amennyiben a mért és rögzített szteroidprofiltól eltérést detektálnak a doppingellenőrök, gyanakodni kezdenek. Az eltérést természetesen több tényező is előidézheti, ezek közé tartozik például a különböző endogén és exogén anabolikus androgén szteroidok alkalmazása, ami a WADA szabályzata alapján sportolók számára tilos.

A WADA tiltólistája alapján a tiltott hatóanyagok közé tartoznak a DHEA és a hozzá hasonló anyagok, amelyeknek az alkalmazása egyébként az Egyesült Államokban engedélyezett az étrend-kiegészítőkben.

A DHEA tartalmú készítmények nem gyógyászati célú, orvosi ellenőrzés nélkül történő alkalmazása egyrészt egészségkárosodáshoz vezethet, másrészt a leigazolt sportolók a szerek használatával doppingvétséget is elkövetnek.

Ezért annyira fontos odafigyelni a szteroidprofilra, illetve arra, hogy milyen étrend-kiegészítőket szedünk - írta a laboratorium.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×