INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Mocsai: hírnevéhez méltó támogatást kap a Testnevelési Egyetem

InfoRádió / MTI
A Testnevelési Egyetem (TF) nemzetközi és hazai hírnevéhez méltó támogatást kap - mondta az MTI-nek szerdán Mocsai Lajos, az intézmény rektora.

Mocsai elmondta: az egyetem korszerűsítésének ügye már eleve szerepelt a keddi kormányülés napirendjén, ezt egy közel kétéves munka előzte meg. A múlt csütörtöki tűzeset miatt a kormány az elképzelés átdolgozását kérte, az új tervet november végéig kell benyújtani. A rektor hozzátette: az ezzel kapcsolatos teendőket Genzwein Ferenccel, a Testnevelési Egyetem kancellárjával közösen felügyelik.

Mocsai hangsúlyozta: a kormány elkötelezett, hogy a Testnevelési Egyetem folytassa nemzetközileg elismert munkáját a sport, az oktatás és a kutatás területén, és ebből kifolyólag pozitívan kezeli a korszerűsítés ügyét is.

A kormányülésen Mocsai beszámolt a tűzvész körülményeiről, az azt követő elhárítási munkálatokról, és arról, hogy miként sikerült átcsoportosításokkal újraindítaniuk az oktatást.

A TF atlétikai csarnoka és a 350 fő befogadására alkalmas aulája múlt csütörtökön égett le és vált használhatatlanná. A katasztrófában több elhunyt és élő sportoló emléktárgya, valamint a már 166 tenyérlenyomatot őrző Sportcsillagok Fala is megsemmisült. Így a több millió forintos kár mellett jelentős eszmei kár is érte az intézményt, a magyar sportot. Az illetékesek vizsgálják a tűz kialakulásának okát.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere akkor jelezte: a közeli MOM Sportközpontban jövő szeptemberig, heti négy napon át, heti összesen 25 órában biztosít az önkormányzat helyet a TF-nek. A szintén közeli ELTE Tanítóképző Karon pedig a nagyelőadói termet tudják átadni használatra.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár múlt csütörtökön hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is minden segítséget megad az intézménynek. Az Emmi szakszövetségek segítségét is kérte, hogy más helyszíneken zavaratlanul folytatódhasson az oktatás.

A címlapról ajánljuk