eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ausztrál Nagydíj - Rosberg nyerte az idénynyitót

Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnoki sorozat vasárnapi szezonnyitó Ausztrál Nagydíját.

A 28 éves versenyzőnek ez volt pályafutása negyedik futamgyőzelme.

A második helyen a hazai közönség előtt szereplő Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája, a harmadikon pedig a McLaren dán újonca, Kevin Magnussen végzett.

A V6-os, 1,6 literes turbómotorok bemutatkozó versenyén öten álltak ki műszaki probléma miatt, köztük a címvédő, négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel (Red Bull), valamint a pole pozícióból startoló brit Lewis Hamilton (Mercedes).

A rajtot meg kellett ismételni, mert a francia Jules Bianchi (Marussia) autója nem indult el. Az újabb startnál már gond nélkül eljött a mezőny, Rosberg fantasztikus manőverrel megelőzte Ricciardót és az élről startoló Hamiltont. Az első kanyar előtt az F1-be visszatért japán Kobajasi Kamui (Caterham) rosszul mérte fel a féktávot, hátulról eltalálta a brazil Felipe Massa (Williams) autóját, így mindketten kiestek. Az első kör végén Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Hamilton, Nico Hülkenberg (Force India), Fernando Alonso (Ferrari) volt az első hat sorrendje.

A negyedik körben műszaki okok miatt Hamilton, egy körrel később hasonló problémák eredményeként Vettel adta fel a versenyt. A 12. körben a versenybíróság beküldte a biztonsági autót, mert a finn Valtteri Bottas (Williams) korábban hozzáért az autója jobb hátsó kerekével a falhoz, a gumi és a felni maradványai pedig a pályán maradtak. A safety car jelenlétét szinte minden pilóta kihasználta, a mezőny nagyobb része a boxba hajtott kerékcserére. A biztonsági autó a 16. körben hagyta el a pályát, a pilóták gond nélkül folytatták tovább a körözést, a 20. körben Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Hülkenberg, Alonso és Jenson Button (McLaren) száguldott az első hat helyen.

A második kerékcserék sorát az élmezőny tagjai közül Ricciardo kezdte meg, ő a 37., Magnussen és Rosberg pedig a 38. körben járt a boxban. 15 körrel a leintés előtt Rosberg jelentős előnnyel vezetett, mögötte Ricciardo és Magnussen csatázott a második helyért, Button a 4., Alonso az ötödik, Hülkenberg a 6. pozícióban haladt, a célba érkezésig pedig az első három sorrendje már nem változott.

A világbajnokság két hét múlva, a Malajziai Nagydíjjal folytatódik.

A vasárnapi idénynyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj végeredménye és a világbajnoki pontversenyek állása (a formula1.com alapján)a következő:

Ausztrál Nagydíj, végeredmény (pontszerzők):
------------------------------------------------------------
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:32.58.710 óra (57 kör, 307,574 km)
2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 24.5 másodperc hátrány
3. Kevin Magnussen (dán, McLaren) 26.7 mp h.
4. Jenson Button (brit, McLaren) 30 mp h.
5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 35.2 mp h.
6. Valtteri Bottas (finn, Williams) 47.6 mp h.
7. Nico Hülkenberg (német, Force India) 50.7 mp h.
8. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 57.6 mp h.
9. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso) 1:00.4 perc h.
10. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 1:03.5 p h.

leggyorsabb kör: Rosberg, 1:32.478 perc
pole pozíció: Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

A vb-pontversenyek állása:
-----------------------------------
pilóták:
1. Rosberg 25 pont
2. Ricciardo 18
3. Magnussen 15
4. Button 12
5. Alonso 10
6. Bottas 8
7. Hülkenberg 6
8. Räikkönen 4
9. Vergne 2
10. Kvjat 1

csapatok:
1. McLaren 27 pont
2. Mercedes 25
3. Red Bull 18
4. Ferrari 14
5. Williams 8
6. Force India 6
7. Toro Rosso 3

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×