eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Világbajnokok a férfi párbajtőrözők!

Világbajnoki aranyérmet szerzett a magyar párbajtőrcsapat a budapesti vívó vb-n. Boczkó Gáborék a fináléban Ukrajnát legyőzve lettek a világ legjobbjai.

A magyar együttes a hiányos 64-es táblán a második fordulóban kapcsolódott be a vasárnapi küzdelmekbe, s az argentinokkal szembeni ráhangolódást követően a kazahokat is magabiztosan győzte le. A negyeddöntőben, a venezuelaiak elleni mérkőzésen már komolyan oda kellett figyelni, akárcsak az elődöntőben, ahonnan a lengyeleken keresztül vezetett az út a döntőbe. Az aranyérmet az ukránok taktikus, 42-38-as legyőzésével szerezték meg a magyarok.

A finálé a SYMA Csarnok mintegy háromezer főnyi közönsége előtt úgy kezdődött, hogy Rédli és Bogdan Nyikisin nem bocsátkozott vívásba, ezért a mérkőzésvezető passzivitás miatt máris kérte a második párt a pástra. Boczkó kezdeményezőként lépett fel, ezzel együtt az első tust ő kapta Vitalij Medvegyevtől, de aztán sorozatban adott hármat. Később kiderült, hogy Medvegyev az ukrán csapat gyenge pontja, egyetlen asszóját sem nyerte meg.

Imre a harmadik párharcban egy tussal kikapott Anatolij Herejtől, aztán három olyan asszó következett, amelyben nem nőtt és nem is csökkent az egytusos különbség. A harmadik kör 16-15-ös magyar vezetésről indult. Imre Medvegyevvel szemben hirtelen ritmust váltott, az addigi óvatos, tapogatózó vívást akciódús küzdelem váltotta fel. Három, négy majd öt találatnyira nőtt a magyar előny. Rédli 28-23-nál lépett pástra, és 32-27-tel jött le a Herejjel vívott asszója után. A mérkőzést az elődöntőben combsérülést szenvedett Boczkó és Nyikisin küzdelme zárta le. Az ukrán aktív volt, igyekezett a pást végbe szorítani ellenfelét, több akciója eredményes volt, így feljött 34-32-re. Ekkor azonban Boczkó is többször egylámpás tust adott, a vége felé pedig nagy rohanássá vált az asszó. Nyikisin 42-38-as állásnál, hat másodperccel a vége előtt látta be, hogy erőfeszítése hiábavaló, s jelezte, számára véget ért az asszó. Ezzel eldőlt, hogy 12 év elteltével ismét világbajnok a magyar válogatott.

Ez volt a hetedik magyar vb-arany a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban 1959-ben, 1970-ben, 1971-ben, 1978-ban, 1998-ban és 2001-ben állhatott a dobogó tetejére magyar együttes. Utóbbi kettőnek már tagja volt Imre Géza, aki a győzelemért a két előző alkalommal és most is sokat tett.

Eredmények (41 csapat):
a 32 között:
Magyarország-Argentína 45-31
a 16 között:
Magyarország-Kazahsztán 45-31
negyeddöntő:
Ukrajna-Csehország 33-27
Franciaország-Olaszország 45-40
Magyarország-Venezuela 43-39
Lengyelország-Izrael 33-24
elődöntő:
Ukrajna-Franciaország 17-15
Magyarország-Lengyelország 45-41
a 3. helyért:
Franciaország-Lengyelország 45-35
döntő:
Magyarország-Ukrajna 42-38

A végeredmény:
1. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter)
2. Ukrajna (Anatolij Herej, Dmitrij Karucsenko, Vitalij Medvegyev, Bogdan Nyikisin)
3. Franciaország (Alexandre Blaszyck, Daniel Jerent, Ulrich Robeiri, Ivan Trevejo)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×