eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szász Emese ezüstérmes a vívó-vb-n

Szász Emese ezüstérmet szerzett a párizsi vívó-világbajnokság hétfői párbajtőrversenyében, miután a fináléban 15-10-re kikapott a francia Maureen Nisimától. A férfiaknál Boczkó Gábor bronzérmes lett. A kerekesszékesek között Krajnyák Zsuzsanna a második helyen végzett.

Az egész nap kiválóan vívó Szász a 64-es főtáblán legyőzte a litván Jurate Stucinskaitét (15-9), az észt Julija Beljajevát (12-5) az amerikai Kelley Hurleyt (15-7), a negyeddöntőben pedig az olimpiai és világbajnok francia Laura Flessel-Colovicot (15-14).

Az esti programban előbb az olasz Nathalie Moellhausennel csapott össze, aki ellen viszonylag könnyedén, 15-8-ra nyert. Ezzel már biztosított volt számára, hogy eddigi legjobb eredményét éri el, mivel korábban vb-n egyéniben a harmadik helyig jutott, még 2006-ban.

A döntőben a francia Maureen Nisimával vívott, így a Grand Palais négyezres közönségének nyomásával is meg kellett küzdenie. Tizenöt-tízre kikapott, de nem emiatt, hanem azért, mert csak komoly hátrányban érzett rá, mit is kellene csinálnia, akkor pedig már késő volt.

Az első tust még ő adta, utána viszont egymás után négyszer meglepte Nisima, s bár volt egy újabb találata, az első pihenőig négy tusnyira nőtt a hátránya (2-6). A forgatókönyv ezután sem változott, Nisimának több kitörése gyors és pontos volt, de még a pást végére szorulva is tudott tust adni, így egyre nehezebbé vált a magyar helyzete (4-10). Aztán Szász hirtelen magára talált, ennek eredményeként 10-13-nál, az utolsó harmad elején még élt a halvány remény a fordításra, de mire ezt bárki végiggondolhatta volna, a francia már győzött is (10-15).

A férfiaknál Boczkó Gábor bronzérmes lett. Az egyéniben háromszoros Európa-bajnok, olimpiai negyedik sportoló az eddigi legjobb eredményét érte el világbajnokságon egyéniben.

A 64-es főtáblán nehezen lendült bele, a lengyel Krzysztof Mikolajczak ellen csak két tussal nyert, a következő fordulóban viszont leiskolázta a szintén lengyel Robert Andrzejukot, amit a 15-4-es eredmény hűen tükrözött. A folytatásban könnyedén, 15-8-cal jutott túl az amerikai Bejamin Brattonon, a negyeddöntőben pedig az orosz Pavel Suhovot verte simán, 15-10-re. Az esti programban - a hosszú szünetet követően - viszont már nem találta a ritmust az észt Nikolai Novosjolovval szemben, és 15-11-re kikapott.

Ellenfele két gyors tussal kedvező helyzetbe került, majd Boczkó is adott egy tust, a következő - együttes - találatnál viszont jelezte, hogy az övé a talajt érte, így 2-3 helyett 1-3-ra módosult az eredmény.

Sportszerűségéért a Grand Palais három-négyezres közönsége megtapsolta. Az első szünet 3-5-nél következett, de a pihenő után sem változott a helyzet, Novosjolov összeszedettebbnek tűnt, Boczkó nem is igazán értette, hol és hogyan találja el őt ellenfele. Fordulat a továbbiakban sem jött, így négy tussal az észt nyert, ő jutott a döntőbe.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×