eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elhunyt a Talmácsi futamában balesetet szenvedett japán motoros - videó

Életét vesztette a japán Tomizava Soja, aki a Moto2 géposztály vasárnapi versenyében bukott a gyorsaságimotoros-világbajnokság San Marinó-i futamán - jelentette be az olasz Mediaset televízió. A kilencszeres világbajnok, Valentino Rossi a verseny utáni sajtótájékoztatón nyilatkozott a balesetről.

A 19 éves japán versenyző a futam 12. körében elcsúszott, majd az érkező Alex De Angelis és Scott Redding egyaránt áthajtott rajta. Azonnal egy közeli kórházba, Riccionébe szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.



A súlyos lábtörése után visszatért kilencszeres világbajnok, Valentino Rossi épp a tragikus baleset előtt hívta meg versenyzőtársait, hogy megemlékezzenek egy másik japán motoros, Daijiro Kato haláláról, aki 2003-ban vesztette életét Suzukában a Japán Nagydíjon.

Kato akkoriban épp a San Marinó-i Nagydíj helyszíne, Misano közelében élt. Tragédiája után nem tartottak Suzukában MotoGP versenyt, mert komoly aggodalmak láttak napvilágot az ottani pálya biztonságának hiányosságai miatt.

Rossi azóta több motorversenyzővel együtt azon dolgozott, hogy biztonságosabbá tegyék a sportágat, de a Doctor azt hangoztatta, hogy tevékenységüknek vannak határai.

A misanói verseny utáni sajtókonferencián Valentino Rossi válaszolt az újságírók kérdéseire, amelyek legtöbbje azt firtatta, miként érintette Tomizava tragédiája.

Miután látta a balesetet, gondolta, hogy ennyire súlyos következményei lehetnek?

Televízióban láttam az eseményeket, és őszintén szólva gondoltam, hogy csúnya baleset történt, különösen a sok roncsot látva, azt azonban nem hittem volna, hogy Tomizava belehalhat a sérüléseibe. Első pillanatban azt hittem, de Angelis a japán motorját találta el és utána érkezett Redding. Sajnos mindketten elütötték Soját. Ez a legrosszabb, ami történhet a motorsportban: ütközöl, és a pályán maradsz, a többiek pedig közvetlenül utánad érkeznek.

Egy ilyen, rendkívül gyors kanyarban általában ütközés után kirepülsz a pályáról a nagy sebesség miatt. Tomizava megcsúszott, de nem ütközött, és a motorján maradt. A többiek túl közel voltak hozzá, hogy bármit is tegyenek.

Mindezek ellenére azt gondolom, egy ilyen baleset után nagy szerencse, hogy de Angelis és Redding jól vannak.

Okozhatta a balesetet a pálya vonalvezetése?

Nem. Az egyetlen ok az lehetett talán, hogy az a kanyar túl gyors, de nemigen különbözik a pálya más részeitől. Misano épp annyira biztonságos, mint más helyszínek. Tomizava tragédiáját nem a fal, vagy a pálya más részei okozták. Az volt a baj, hogy többen is jöttek mögötte.

Mennyire egyszerű egy ilyen baleset után tiszta fejjel motorra ülni és versenyezni?

Nagyon nehéz. Megpróbálod elfelejteni, és a saját versenyedre koncentrálsz. Carmelo Ezpeleta odajött hozzám, és elmondta, mi történt. Meglepett ugyan, de nem túlságosan, hiszen azért gondoltam, hogy ez egy nagyon, nagyon súlyos baleset volt.

Nehéz lehetett de Angelisnek és Reddingnek is...

Igen, azonban de Angelis és Redding sem tehető felelőssé, hiszen óránkét 230 kilométeres sebességnél, ha előtted bukik valaki, nincs mit tenni. Rosszkor voltak rossz helyen.

Stirling Moss (brit Formula-1es autóversenyző) egyszer azt mondta: ha súlyos balesetet lát, gyorsabban hajt, mert tudja, hogy a többiek lassúbbak ilyenkor. Egyetért ezzel a szemlélettel?

Ha jól tudom, Moss ezt negyven évvel ezelőtt mondta, nem? Akkor, amikor az ilyen jellegű balesetek még sokkal gyakoribbak voltak.

Andrea Divizioso a MotoGP kategória olasz versenyzője Tomizava balesete után azt nyilatkozta: "Sokan elfelejtik, hogy milyen könnyen megtörténhet ilyesmi bármelyikünkkel. Olykor túlságosan is veszélyes a mi sportágunk" - tette hozzá a Honda istálló motorosa.

A baleset ellenére a futamot folytatták, a pontversenyben éllovas spanyol Toni Elias nyert, Talmácsi Gábor pedig a hetedik lett.

"A futam után kaptuk a sokkoló hírt, hogy a versenyen bukó Tomizava nem élte túl a balesetet. Szombat este még beszéltem vele... Nincsenek szavak arra, ami történt. Mélyen le vagyok sújtva és egyelőre képtelen vagyok felfogni a történteket. Õszinte részvétem. Nyugodjék békében" - mondta Talmácsi Gábor.

A Suter Racing - amelynek gépével versenyzett Tomizava -, illetve a Honda közleményben jelezte: a tragédia mély nyomott hagyott mindenkiben.

"Soja több volt mint egy barát, olyan volt, mint egy családtag. Mindenki szerette őt" - írta a Eskil Suter, a Suter Racing vezérigazgatója. Hozzátette: sajnálják De Angelist és Reddinget is, akiket szintén mélyen megrázott a baleset.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×