eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bízhatunk-e újabb hokicsodában?

Megismételhető-e a szapporói csoda Svájcban? Ez a kérdés foglalkoztatja a magyar sportszerető közvéleményt a ma kezdődő A-csoportos jégkorong-világbajnokság előtt. Pat Cortina szövetségi kapitány együttese Szlovákia, Kanada és Fehéroroszország ellen léphet jégre, majd vélhetően a bent maradásért kell küzdeni.

Hetven évvel legutóbbi világbajnoki szereplése után játszhat ismét a világ élvonalában a magyar jégkorong-válogatott. 1939-ben hetedikek lettek a hokisok, most a középdöntőbe kerülés is földön túli bravúrnak számítana. 1964-ben még egy visszalépésnek köszönhetően téli olimpián is rész vehetett a magyar válogatott, de az elmúlt harminc évben leginkább a B és a C csoport között liftezett a nemzeti csapat. 2001-től állandó Divízió I-es szereplő lett a válogatott, és két második hely után tavaly sikerült kivívni a feljutást a sokáig emlékezetes szapporói viadalon.

A hősök nagy része Svájcban is ott lesz, a ferencvárosi Jánosi Csaba és a honosított Ondrejcik Rastislav az új név a keretben. Pat Cortina szövetségi kapitány csütörtökön este megnevezte azt a 20 mezőnyjátékost, akik pályára lépnek a vb első csoportkörében. A 25 fős keretből a csatár Nagy Gergő és Kóger Dániel maradt ki, de ők változatlanul a keret tagjai, becserélésükre a harmadik mérkőzés után vagy sérülés esetén van lehetőség. A találkozókra két kapus nevezhető, a kapitánynak legkésőbb két órával a mérkőzések kezdete előtt kell kijelölni azt a két hálóőrt, akiket benevez az adott napi összecsapásra.

Eldőlt az is, hogy a magyar játékosok a fejvédőjükön viselik majd az egy hónappal ezelőtt elhunyt Ocskay Gábor 19-es számát. Mivel Palkovicsék fekete fejvédőben lépnek jégre, ezért a szám fehér színű lesz.

Énekes Lajos másodedző azt mondta az InfoRádiónak: nem fognak feltett kézzel kimenni a pályára. Hangsúlyozta: már egy meccs megnyerése bravúrnak számítana, és a csapattal szembeni elvárás az, hogy száz százalékot nyújtson.

Pénteken este negyed 9-kor Szlovákia ellen kezdi meg szereplését a magyar válogatott. A szlovákoknak tavaly a bennmaradásért kellett küzdeni, idén ennél mindenképp jobb eredményre számítanak. Az együttes legnagyobb sztárja a Los Angeles játékosa, Michal Handzus, aki tagja volt a 2002-es vb-aranyérmes válogatottnak. Rajta kívül hat világbajnok található Jan Filc csapatában.

Vasárnap a tavalyi ezüstérmes Kanada, kedden pedig Fehéroroszország lesz az ellenfél. A juharlevelesek az idei torna nagy esélyesei a címvédő oroszok, valamint a svédek, a finnek és a csehek mellett. A kanadaiak keretében hét vb-újonc található, de köztük van az 1990-es születésű Steven Stamkos, aki tavaly az NHL-draft első választottja volt. Nem kell bemutatni a hokirajongóknak Dany Heatley-t, Jason Spezzát vagy Martin St. Louis-t sem.

A csoportkör után a négyesek első három helyezettje a középdöntőbe kerül, két hatos csoportban folytatódik a küzdelem. A magyar válogatott ide csak óriási bravúrral kerülhet. A realitást figyelembe véve Szuper Leventéék a kiesés ellen küzdenek a többi három csoportnegyedikkel, vagyis várhatóan a franciákkal, az osztrákokkal és a norvégokkal vagy dánokkal. Itt két meccset kellene nyerni a bentmaradáshoz.

{{keretes_cim}}

Kapusok: Budai Krisztián (Kezmarok, szlovák), Hetényi Zoltán (Alba Volán 19), Szuper Levente (Alba Volán 19)
Védők: Ennaffati Omar (Tours, francia), Horváth András (Alba Volán 19), Kangyal Balázs (Bp. Stars), Ondrejcik Rastislav (Alba Volán 19), Sille Tamás (Bp. Stars), Svasznek Bence (Bp. Stars), Szélig Viktor (Briancon, francia), Tokaji Viktor (Alba Volán 19)
Csatárok: Benk András (Alba Volán 19), Fekete Dániel (Alba Volán 19), Holéczy Roger (Bp. Stars), Jánosi Csaba (Ferencváros), Kovács Csaba (Alba Volán 19), Kóger Dániel (Salzburg, osztrák), Ladányi Balázs (Briancon, francia), Majoross Gergely (Bp. Stars), Nagy Gergő (Alba Volán 19), Palkovics Krisztián (Alba Volán 19), Peterdi Imre (Dunaújváros), Vas János (Brynas, svéd), Vas Márton (Briancon, francia), Vaszjunyin Artyom (Alba Volán 19)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×