eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hiába védett Casillas még büntetőt is, a Barcelona két góllal nyert

Ha nehezen is, de a Barcelona "begyűrte" a Real Madridot a spanyol bajnokság szuperrangadóján, a 157. el Clásicón. Iker Casillas még büntetőt is hárított, de a tizenegyest kihagyó Eto'o a hajrában mégis megszerezte a győztes gólt. A katalánok így már 12 ponttal vezetnek a Real Madrid előtt - de a királyi klub nagyon tartalékosan felálló csapatának a szombat esti teljesítménye miatt nem kell szégyenkeznie.

A két edző nem keltett különösebb meglepetést az összeállítással. Pep Guardiola azt a tizenegyet küldte pályára, amelyet már egy nappal korábban megadott a spanyol sajtónak, Juande Ramos meg csak egy helyen változtatott: Van der Vaart helyett a látszólag felépült Sneijder került a csapatba.

A Barça kezdett veszélyesebben, de ez nem konkrét gólhelyzetekben, hanem csak a labdabirtoklásban mutatkozott meg. A katalánok legtöbb akciója Messire épült, de a szigorúan védekező madridiak rendre megállították - vagy felrúgták. Iker Casillas is magabiztosan védett, mint az őszi mérkőzések többségén.

Juande Ramos ugyan kicsit összecserélte a védőket a Zenit elleni BL-meccs második félidejéhez képest, de a jelek szerint jól döntött. Michel Salgado tartotta Henryt, középen Cannavaro és különösen Metzelder jól védekezett, Sergio Ramos pedig, néha ugyan brutálisan, de megfogta Messit.

A Madridnak ízlett a felkínált harcmodor: a bátran kitámadó Barcelonával szemben a fővárosi csapat a kontrákra épített. Az első félidőben ugyan háromszor annyit volt a labda a hazaiaknál, mint a Madridnál, a statisztikák szerint a Barcelona lényegesen többet lőtt kapura - de a két legveszélyesebb kísérlet a Realé volt.

Az elsőnél Drenthe visszapasszolása után Sneijder fordulásból lőtt kapura, Victor Valdés szépen kiütötte a labdát. Még nagy helyzet volt Drenthéé: Raúl kiugratása után egyedül vihette rá a labdát a kapusra, ám ahelyett, hogy kicselezte volna Victor Valdést, simán el akarta passzolni a kapus jobb lába mellett a labdát. Nem volt jó ötlet.

Az előző fordulókban szinte feltartóztathatatlan Barcelona-csatársor nem tudott mit kezdeni a madridi védelemmel. A legveszélyesebbek még valamelyik védő, vagy középpályás betörési kísérlete volt, ellenben mindig be tudott csúszni valamelyik vendégjátékos a labda útjába.

A második félidőre sem változott sokat a játék képe, bár a Madrid akkor már kevesebb veszélyt jelentett az ellencsapásaival, legfeljebb egyszer kerülhetett volna gólhelyzetbe Higuaín, ha pontosabb labdát kap. Puyol még éppen oda tudott érni, hogy elrúgja a labdát.

A 70. perc után a Barcelona nagyon rákapcsolt. A néhány perccel korábban beállt Busquetset Michel Salgado lerántotta a tizenhatoson belül. Szabálytalan volt a veterán jobbhátvéd, a védőügyvédei azzal hiába érvelnének, hogy a játékvezető több hasonló szabálytalanságot már elnézett a mezőnyben.

Samuel Eto'o lőtte a tizenegyest, a bal sarokra irányított labdáját azonban Iker Casillas, a világ egyik leghíresebb tizenegyes-ölője kiütötte. Néhány perccel később a kameruni csatár a tizenhatos vonaláról lőtt Michel Salgadót "megverve", ám Casillas ezt is kiütötte, ezúttal a másik oldalra vetődve. Mi több, rávetődött még Messi - egyébként már sípszó utáni - ismétlésére is.

A Madrid közben kimerítette a cserelehetőségeit, az első félidőben Sneijder helyett beállt Palanca után Javi García és Van der Vaart is pályára került. Ám az eredeti felállításban játszó védők is egyre fáradtak. A 82. percben egy szöglet után Puyol középre stukkolt labdáját Samuel Eto'o - ezúttal Casillast megelőzve - a gólvonalon túlra segítette a labdát. A kameruni csatárnak, aki hagyományosan gólerősen futballozik a Real Madrid ellen, ez volt a tizenötödik gólja a bajnoki idényben.

A Madridnak már nem volt esélye az egyenlítésre, sőt a hosszabbításban, Henry előkészítése után, Messi is a kapuba betalált. Fura a konklúzió: a Barcelona gyengébb, a Madrid jobb teljesítményt nyújtott a vártnál - s mégis megérdemelten nyertek a katalánok.

Barcelona-Real Madrid 2-0 (0-0)
Barcelona, Nou Camp, 89 000 néző
Barcelona: Victor Valdés - Daniel Alves, Márquez, Puyol, Abidal - Gudjohnsen (Busquets, 69.), Touré, Xavi - Messi, Eto'o (Hleb, 85.), Henry
Real Madrid: Iker Casillas - M. Salgado, Cannavaro, Metzelder, Sergio Ramos - Guti (Javi Garcia, 73.), Gago, Sneijder (Palanca, 36.) - Higuaín (Van der Vaart, 77.), Raúl, Drenthe
Gólszerző: Eto'o 83., Messi 91.

A forduló másik szombati mérkőzésén: Valencia-Espanyol 2-1

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×