eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szombat esti láz Madridban: Atlético-Real

Több érdekes mérkőzés mellett két nagy rangadót is rendeznek a hétvégén Európában. Az Atlético Madrid a spanyol forduló első mérkőzésén fogadja a Real Madridot, míg az AS Roma az olasz kör utolsó találkozóján játszik majd az Olimpiai Stadionban a bajnok Interrel.

A Premier League-ben a forduló nyitó mérkőzését a listavezető Chelsea játssza a Boro otthonában. Nyilvánvalóan a Kékek felkészülése volt nehezebb a mérkőzésre - Luiz Felipe Scolari egészséges játékosai nagy részét nélkülözte a válogatott mérkőzések miatt -, ráadásul sok a sérült is a Stamford Bridge-en. Michael Essien, Ricardo Carvalho, Joe Cole és Didier Drogba mellé csatlakozott Petr Cech és Ashley Cole, valamint Michael Ballack is. A német középpályás mindkét lábán kisebb műtétet hajtottak végre, körülbelül három hét múlva játszhat ismét.

A keret erejét jelzi, hogy a Scolari rendelkezésére álló névsorból még mindig összeállítható az alábbi tizenegy: Cudicini - Bosingwa, Ivanovics, Terry, Bridge - Mikel, Lampard, Deco, Malouda - Anelka, Kalou. S még így is válogatott játékosok jutnak a kispadra, mint Paulo Ferreira, vagy a brazilok, Alex és Belletti.

A Chelsea 2008-ban még nem kapott ki bajnoki mérkőzésen. Gareth Southgate, a Boro menedzsere szerint a Stamford Bridge-en szinte lehetetlen legyőzni a Kékeket - ám a saját pályájukon van némi esélyük. Szerinte a mostaninál jobb alkalmat nem lehetne találni rá. A Middlesbrough győzelme Gareth Southgate a bajnoki mérkőzéseken szerzett 100. pontját hozná meg a csapatnak, egyszersmind a Chelsea 100. idegenbeli veresége lenne a Premier League történetében.

Az Arsenal az Evertont fogadja, három a válogatott meccsek alatti szünet alatt megsérült játékosa, William Gallas, Bakary Sagna és Nicklas Bendtner nélkül. Mindhárman kihagyják a Fenerbahce elleni, keddi BL-mérkőzést is. Az Everton még veretlen idegenben, ugyanakkor az Arsenal pályáján, a Premier League történetében, csak egyszer, 1996-ban tudott nyerni. (Természetesen a Highburyben.)

A Liverpool ellenfele a Wigan lesz - az ellenfél első számú "fegyvere" a Vörösök korábbi csatára, a válogatottban nagyszerű formában futballozott Emile Heskey lesz, ha felépül kisebb sérüléséből. Ugyancsak rúgást kapott a szerdai válogatott mérkőzésen csatártársa, a bajnoki góllövőlistát vezető Amr Zaki is. Érdekes, hogy felvetődött a 2000 és 2004 között 150 mérkőzésen a Poolban szerepelt, ötvenszeres válogatott balszélső januári visszatérése az Anfield Roadra.

Rafa Benítez csapatából, sérülése miatt, biztosan hiányzik majd Fernando Torres és Ryan Babel is. Dirk Kuyt és Robbie Keane lesz így a két csatár, s játszik Yossi Benayoun is.

Anglia, 8. forduló

Middlesbrough-Chelsea
Arsenal-Everton
Bolton-Blackburn
Fulham-Sunderland
Aston Villa-Portsmouth
Liverpool-Wigan
Manchester United-West Bromwich Albion
Hull City-West Ham United (vasárnap)
Stoke-Tottenham (vasárnap)
Newcastle-Manchester City (hétfő)A Serie A hétvégi rangadóját a legutóbbi három szezon legeredményesebb két csapata, az AS Roma és az Inter vívja az Olimpiai Stadionban. A Farkasok vasárnap este Mourinhóval, aztán a hét közepén Mourinho korábbi csapatával, a Chelsea-vel találkoznak, utóbbival a Bajnokok Ligájában.

Az AS Roma meglepően sok pontot hullajtott el a bajnokság első ötödében, ugyanakkor az is tény, hogy Francesco Totti, az első számú csillag alig tudott játszani. (Bajnokin mindössze 12 percet, szűk egy hónapja, a Reggina ellen.) Spalletti számára biztató, hogy a szerdai, Olaszország-Montenegró vb-selejtező két legjobbja és góljainak szerzője két AS Roma-játékos, Mirko Vucsinics és Alberto Aquilani voltak.

Utóbbi, a kiszemelt, sőt kijelölt Totti-utód egyben az idei bajnoki szezonban a csapat házi gólkirálya is, igaz, mindössze két góllal, s a védő Christian Panuccival holtversenyben. A 36. évében járó védő biztosan nem fogja növelni a góljai számát a meccsen, miután ő, miként Mexes is az eltiltását tölti majd, legutóbbi kiállítása miatt.

Az Interben valószínűleg Ibrahimovic és Adriano lesz a két csatár, s játszik Mancini, s Chivu is, utóbbi kettő éppen az AS Romától igazolt a kék-feketékhez. Mourinho egyelőre gondolkodik, hány dél-amerikai játékost állítson a kezdő csapatba, mert bár a pénteki edzésen már részt vett Burdisso, Cambiasso, Julio Cesar, Maicon, Mancini és Zanetti is, nem voltak éppen frissek a válogatott mérkőzések miatti sok utazástól.

A Milan a Sampdoriát fogadja a San Siróban. Elöl a három brazil, Ronaldinho, Kaka és Pato kezd majd, ezzel nincs is gondja Ancelottinak, annál inkább a védelemmel, amelyben Nesta, Kaladze és Senderos sérült, Zambrotta pedig eltiltott. Sandro Nesta a hét közepén, a tiranai barátságos mérkőzésen már játszott, bajnokin azonban egyelőre csak végszükségben bevethető.

A Juve Claudio Ranieri egyik korábbi csapatával, a Napolival meccsel a Vezúv lábánál. A csapatból sérülés miatt hiányzik majd Cristiano Zanetti, Jonathan Zebina, David Trezeguet, Nicola Legrottaglie, Vincenzo Iaquinta, Olof Mellberg, Mauro Camoranesi és Gianluigi Buffon is. A várható kezdő csapat: Manninger - Grygera, Knezevic, Chiellini, Molinaro - Marchionni, Poulsen, Marchisio, Nedved - Amauri, Del Piero.

Olaszország, 7. forduló
Fiorentina-Reggina (szombat)
Napoli-Juventus (szombat)
Bologna-Lazio
Lecce-Udinese
Catania-Palermo
Chievo-Atalanta
Milan-Sampdoria
Genoa-Siena
Torino-Cagliari
AS Roma-InterA Primera Divisiónban fókuszban a 143. madridi derbi, az Atlético és a Real mérkőzése. Egy hónappal ezelőtt még mindenki arról beszélt Spanyolországban, hogy Javier Aguirre csapata akár a bajnoki címre is esélyes lehet, miután szenzációsan kezdte az idényt. Ám azóta elveszítette az utolsó két bajnokiját, kikapott otthon 2-0-ra a Sevillától, majd megalázó vereséget szenvedett a Nou Campban (1-6) a Barcelonától.

Miért esett ennyire vissza az Atléti? Valószínűleg elsősorban néhány kulcsjátékosa sérülése miatt. Elsősorban Diego Forlán, Simão és Maniche hiányzott, a mexikói edző ezért örömmel vette, hogy a rangadón már mindhármukat bevetheti. Ugyanakkor Pablo Ibañez, John Heitinga és Maxi Rodriguez továbbra is sérült. A várható kezdőcsapat: Coupet - Szeitaridisz, Perea, Ujfalusi, Antonio López - Luis García, Maniche, Raúl García, Simão - Agüero, Forlán

A Real Madridban is van egy visszatérő, Fernando Gago felépült. Ugyanakkor Diarra, Guti és Robben egyelőre nem játszhat. A holland már fittnek érezte magát, ám a klub orvosai azt tanácsolták, ne siettesse a visszatérését, mert esetleg újra megsérül. Bernd Schuster az alábbi kezdőcsapatot tervezi: Casillas - Sergio Ramos, Cannavaro, Pepe, Marcelo - Van der Vaart, Gago, De la Red - Higuaín, Van Nistelrooy, Raul

Mindkét csapatra vonatkoztatva igaz, kérdéses, mennyire lesznek fáradtak a játékosok a válogatott mérkőzések miatti utazgatások miatt. "Kun" Agüero, például csak péntek reggel érkezett vissza Dél-Amerikából, fáradtnak is mondta magát, ám mindenképpen játszani szeretne. Schuster edző korábban általában pihentette Fabio Cannavarót a vb-szerdák után, most azonban, vélhetően, nem teszi - az olasz világbajnokra szüksége van a derbin.

Spanyolország, 7. forduló
Atlético Madrid-Real Madrid (szombat)
Espanyol-Villarreal (szombat)
Valencia-Numancia
Málaga-Getafe
Racing-Deportivo
Betis-Mallorca
Valladolid-Recreativo
Sporting-Osasuna
Athletic Bilbao-Barcelona
Almería-Sevilla

4

A Bundesligában ezúttal nem a Karlsruhe otthonában pályára lépő Bayern fellépése a sláger. A legnagyobb érdeklődés a Werder Bremen-Dortmund és a vasárnapi Hamburg-Schalke találkozót kíséri. A Brémában játszó BVB együttesében kérdéses Hajnal Tamás játéka, mi több, Klopp edző nem is jelölte a kezdő csapatba. A magyar középpályás már a szerdai válogatott mérkőzést is kihagyta izomsérülése miatt. Nuri Sahin helyettesítheti, igaz, a török-német középpályásnak is akadnak kisebb izomfájdalmai.

A Hamburg a törlesztés vágyával (is) fogadja a Schalkét: a HSV legutóbb 2005 októberében nyert hazai mérkőzésen a királykékek ellen. Majdnem mindenki a fedélzeten: az alapcsapatból Jansen és a holland de Jong hiányzik majd. A Schalkénél csak Pander sérült. A HSV, minden sorozatot beleértve, a legutóbbi négy mérkőzését megnyerte, s vezeti a Bundesligát. Ugyanakkor a Schalke az utóbbi három mérkőzésén nem tudott nyerni.

A magyarok közül a sérült hajnal mellett Löw Zsolt (Hoffenheim) és Dárdai Pál (Hertha) játéka is kétséges. Mindkettőjüket csak a kispadra jelölte edzője. Huszti Szabolcs ellenben (éppen Löw csapata ellen) pályán lesz Hannoverben.

Németország, 8. forduló
Bochum-Mönchengladbach 2-2
Hannover-Hoffenheim
Hertha-Stuttgart
Frankfurt-Leverkusen
Werder Bremen-Dortmund
Wolfsburg-Bielefeld
Köln-Energie Cottbus
Karlsruhe-Bayern München
Hamburg-Schalke (vasárnap)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×